Memura yıl başına 2500 lira

Anayasa Mahkemesi kararı gereği memurların 30 yılın üzerindeki çalışmaları, emeklilik ikramiyelerine yansıtılacak. Uygulama devreye girdiğinde ikramiye miktarı yıllık 2 bin 500 lira artabilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Aralık 2014 Güncelleme 27 Aralık 2014, 01:20
Memura yıl başına 2500 lira

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun, "emekli ikramiyesinin hesabInda 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına" ilişkin hükmünü oy çokluğuyla iptal etti.

Ankara 10. idare Mahkemesi, baktığı bir davada, Emekli Sandığı Kanunu'nun, 6270 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilen maddesinde yer alan "...verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz" ibaresinin Anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Davayla ilgili esas incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi, emekli ikramiyesi ödenebilecek sürenin 30 yılla sonlandırılmasına ilişkin hükmü oy çokluğuyla iptal etti.

10 BİN LİRALIK ARTIŞ

Böylece, memur emeklilerinin 30 yılın üstündeki çalışmalar için de ikramiye alabilmesinin yolu açıldı. Böylece memurlar emekli olduklarında 30 yıldan fazla çalışmalarsa her yıl için bin 800 lira ile 2 bin 500 lira arasında ek para alacaklar. Bu durumda 30 yıl yerine 34 yıl çalışmış bir memurun ikramiyesinde 10 bin liralık artış yaşanabilecek. Memurların hak kayıpları da önlenmiş olacak.

EK GÖSTERGE ARTSIN

Bu arada birçok memur da ek gösterge artışı yapılmasını bekliyor. Özellikle emniyet mensupları, şube müdürleri, öğretmenler, daire başkanları gibi birçok alanda çalışan memurların emekli olduklarında ücretleri yarı yarıya düşüyor. Bu memurların göstergelerinin 3600'e çıkartılması hem emekli maaşalarında hem de alacakları ikramiyede artışa yol açacak. Memurlar bu haksızlığın giderilmesini bekliyor. Memurlar emekli maaşları düşük olduğu için emekliye ayrılmak istemezken, gençler için de kamu da yeni kadrolar açılamıyor.