Vergi Dairesi'nde paralel kumpas

Devletin zirvesinde yer alan kişilerin bilgilerini sorgulayan maliye personeli hakkında, suç duyurusunda bulunuldu. Avukat Fidel Okan, işlemleri yapan isimleri belgeledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Haziran 2014 Güncelleme 17 Haziran 2014, 01:45
Vergi Dairesi’nde paralel kumpas

İÇİNDEKİLER

Paralel yapının, maliye veri tabanına usulsüzce girerek, elde edilen bilgileri nasıl üçüncü ellere aktarıldığına yönelik operasyonları, bir avukatın ihbarıyla ortaya çıktı. Avukat Fidel Okan, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile eski Cumhurbaşkanı gibi devletin zirvesinde yer alan isimlerin vergi hareketlerinin, 2007 yılından buyana, usulsüz olarak şifreler ile sürekli sorgulandığını tespit etti. Okan, 'Vergi Dairesi Otomasyon Projesi' kapsamında Maliye personelinden bazı isimlerin sorgulama yaptığına ilişkin belgeleri, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na ulaştırdı. Savcılık soruşturmayı başlatırken, belgeler arasında isim isim hangi personelin kimin bilgisini indirdiği bilgilerine yer verildi. Avukat Okan, "Eski başkan yardımcılarından M. D., 7 kez, Başbakan'ın hesabına girmiş, ardından İstanbul Vergi Dairesi Başkanı olarak görevlendirilerek terfi ettirilmiştir. Bu kişinin amiri M. G.'de 7 kez Başbakan'ın hesabına girmiştir. Bu eylemler sistematik bir biçimde gerçekleştirilmiştir" dedi.

BİLGİLER 'PARALEL'E AKTARILDI
Bilgilerin paralel yapıya aktarıldığını savunan Fidel Okan, dilekçesinde, "Tablo incelendiğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Eski Genel Kurmay Başkanları Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt, gazeteci Emin Çölaşan, gazeteci Ertuğrul Özkök, gazeteci Fatih Altaylı gibi isimlerin bilgilerinin sık sık sorgulandığı görülecektir" dedi. Bu bilgileri edinme amacının, siyasi hayatı yönlendirmek, başta Başbakan olmak üzere önemli siyasi kişilere ait bilgileri aleyhte kullanmak olduğunu belirten Okan, "Başbakan ve diğer siyasilerin bilgileri ne için kullanılmıştır, yahut nereye aktarılmıştır?" sorularını sordu.

ASIL SUÇLULAR CEZALANDIRILMADI
Avukat Fidel Okan, bu bilgilerin paralel yapıya aktarıldığı yönündeki şüpheleri destekleyen olayları, şu şekilde sıraladı: "2007-2008 yılında bu bilgilerin elde edildiğinin ortaya çıkartılmasıyla özel bir soruşturma komisyonu kuruldu. Tespit edilen 5 kişi hakkındaki idari tahkikattan sonra bu kişiler meslekten uzaklaştı. Ancak ortada bir belge olmadığından hesaplara giren tüm kişiler ile ilgili kamuoyu bilgi sahibi olmamıştır. Asıl sorumluların bu eylemlerinden dolayı cezalandırılmadığı iddiası vardır. Hesaplara girdiği tespit edilen kişilerin adlarının bulunduğu belge şimdi ortaya çıkmıştır."

ALİYE ÇETİNKAYA