Tüketiciyi aldatan yandı!

Gıda hilecisine 117 bin lira ceza geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2013 Güncelleme 08 Ocak 2013, 04:34
Tüketiciyi aldatan yandı!

İÇİNDEKİLER

Yeni yıla girilmesiyle, Tüketici Kanunu'na aykırılıklarda uygulanacak idari para cezalarında yüzde 7.8 artışa gidildi. Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Hakan Tokbaş, tam ve etkili bir denetim sisteminin oluşturulması halinde bazı hususlarda oldukça caydırıcı bir idari para cezası tablosunun mevcut olduğunu belirtti. Tokbaş, artırılan cezaları şöyle sıraladı:
* Gıda ürünü olmamasına rağmen gıda ürünü gibi algı yaratacak şekilde mal üretenlerin cezası 117 bin 220 lira.
* Sözleşmelerinde haksız şartlar bulunan şirketlere verilecek ceza 144 lira.
* efolu olduğu belirtilmeyen ürün satanlara verilecek ceza 291 lira.
*
Sözleşmelerini 12 punto ve koyu harflerle düzenlenmeyenlere verilen ceza 291 lira.

YANILTICI REKLAMA 88 BİN LİRA
* Yerel düzeyde aldatıcı ticari reklam ve ilan vermenin cezası 8 bin 788 lira, ülke genelinde olursa cezası 87 bin 915 lira.
*
Taksitli satış devre tatil ve paket turlarda kanuna aykırı sözleşme veya işlem başına, kapıdan satışlar ve mesafeli satışlarda kanuna aykırılıklarda kesilen ceza 291 lira.
*
Fiyat etiketi konulmayan, garanti belgesi ve kullanma kılavuzu ile satış sonrası hizmetleri gereği gibi verilmeyen her mal başına kesilen idari para cezaları da 291 lira.
*
Kampanyalı satışlarda kanuna aykırı olan her sözleşme ve kapıdan satışlarda cayma hakkına aykırı her işlem başına uygulanan ceza miktarı 731 lira. tandartlara aykırı üretilen her mal ve hizmetin cezası 7 bin 325 lira.
* Zararlı, tehlikeli mal ve hizmetlerde, görülecek ve okunacak şekilde bilgi verilmeyen her mal ve hizmet ile işlem başına üretici ve ithalatçılar için 2 bin 928, satıcı ve sağlayıcı için de 584 lira ceza kesilecek.