Veli isyanda

TAKVİM, özel okul soygununu yazdı; telefonlarımız kilitlendi. Veliler, skandala el konulmasını istiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2013 Güncelleme 06 Nisan 2013, 01:51
Veli isyanda

İÇİNDEKİLER

Çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak için eğitim faturalarının altında ezilen veliler dertli. Özel anaokulu, özel ilköğretim okulu, özel lise derken, üzerine bir de özel üniversite masrafları eklenince, anne ve babalar, çocuklarının eğitimi için 1 milyon 500 bin lirayı gözden çıkarıyor. Veliler, daha donanımlı çocuklar yetiştirmek için yaptıkları bu masrafların karşılığını alabildiklerinden ise emin değil. Son açıklanan YGS sonuçları da öğrencilerin yüzde 70'inin 5 soruyu bile çözemediğini ortaya koydu.

BAKAN AVCI'YA ÇAĞRI
TAKVİM'in 6 gündür manşetlerine taşıdığı özel okul soygunu, Türkiye'nin de gündemine oturdu. Özel okullarda nasıl para tuzağı kurulduğunu öğrenen veliler, telefonlarımızı kilitledi. "Nihayet birileri sesimiz oldu" diyen veliler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın skandala el koymasını istiyor. Öte yandan özel okullarda çalışan öğretmenler de haklarının verilmediğinden yakınıyor.

Başarı kandırmacası
"Çocuğum okulda çoğu sınavdan 100 alıyor. Ama genel deneme sınavlarında sonuçlar hüsran. Öğretmenler para için bizi kandırıyor." Semih T.

Boş derse çuvalla para
"Oğlum lise sona gidiyor. Üniversite sınavı yaklaştı. Okulun daha disiplinli bir ders programı uygulaması gerekirken, çocukları tamamen serbest bırakıyorlar. Bu kadar parayı boş geçen dersler için mi ödüyoruz? Sonuçlar ise tamamen fiyasko." Hasan

Yüzde 20 zam yaptılar
"Dün 6'ncı sınıfa giden kızımın kaydını yaptırmak için okuluna gittim. Sözde erken kayıt ile daha uygun fiyat uyguluyorlar. Geçen yıla göre yüzde 20 zam yapmışlar, bu mu uygun fiyat?" Ceyda Ö.

Para çarkı kurulmuş
"Okula çuvalla para ödüyorum ama öğretmenler hâlâ beni özel derse ve belli dersanelere yönlendiriyor. Para çarkı çok güzel kurulmuş. Bakan Nabi Avcı bu skandala lütfen el atsın." Metin Y.

3 kap yemek 6 bin TL
"Çocuğun yediği 3 kap yemek için her yıl 6 bin liraya yakın para ödüyorum. Üstüne bir de okul, servis, kitap, kıyafet parası ekleniyor. Okul değil adeta ticarethane." Rafet T.

Fiyat sınırı getirilsin
"2 çocuğumu da özel okula verdim. Farklı okullardalar ama sistem aynı. Kaç lira derlerse ödüyoruz. İtiraz hakkımız yok. Bu fiyatlar neye göre belirleniyor? Bir sınır getirilsin." Naci S.

Öğretmenler eziliyor
"Özel
bir okulda öğretmenlik yapıyorum. Hiçbir güvencem yok. Bize çok düşük maaş ödüyorlar. İtiraz ettiğimiz zaman ise kapının önündeyiz. İşsiz kalmamak için her denilene katlanıyoruz."

Maaşımız çok düşük
"Özel okullarda öğretmenlik yaptığımız için bizleri çok zengin sanıyorlar. Oysa diğerlerinin yarısı kadar bile maaş alamıyoruz. Talep çok fazla olunca, okullar istediklerini yaptırıyor."

Pazarlamacı oluyoruz
"Mesleğimiz öğretmenlik ama bizler okulun pazarlamasını yapıyoruz. Velileri arayarak kayıt için ikna etmeye çalışıyoruz. Okula öğrenci bulmaya çalışıyoruz. Bunlara mecbur tutuluyoruz. Sesimizi çıkaramıyoruz."

Özlem Kamer TERCANLI