Yok böyle kar

Veliyi müşteri gibi gören ve birer ticarethaneye dönen özel okullar, asıl kârı yemekten yapıyor 5 liralık yemeği 25 liraya satıp % 400 kazanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2013 Güncelleme 05 Nisan 2013, 03:05
Yok böyle kar

İÇİNDEKİLER

Veliler çocuklarının eğitimleri için daha 5 yaşındayken kesenin ağzını açmaya başlıyor. Anne ve babalar; özel okul, dersane ve paralı üniversite üçgeninin köşelerini sırasıyla dolaşıyor. Veli; eğitim çarkının dişlileri arasına, çocuğu üniversiteden mezun olana kadar sıkışıp kalıyor. Çocuğunun eğitimi için varını yoğunu ortaya koyan anne ve babalar, eğitim harcamalarına yemek, yol, kırtasiye ve kitabın da eklenmesi ile yıllar içinde servet harcıyor. Velinin özel okullara ödediği ücretin içinde yemek masrafları önemli bir kalemi oluşturuyor. Öyle ki; kimi okulların öğrencilerine verdiği günlük yemek ücreti 25 liraya kadar çıkıyor. Veliler, özel okula yıllık olarak sadece 6 bin lira yemek parası ödüyor. 25 liraya, orta halli bir restoranda 4 kişinin, lüks bir restoranda da 1 kişinin ana yemek yiyebileceği düşünüldüğünde, paranın büyüklüğü bir kez daha gözler önüne çıkıyor. Özel okullar, 25 liraya sattığı yemeği ise yaklaşık 5 liraya alıyor. Aradaki yüzde 400'lük fark, "Böylesi yok" dedirtiyor.

FATURALAR ORTADA
Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı (YESİDEF) Hüseyin Bozdağ da, özel okulların gelirlerinin ana kalemini eğitimden çok yemek ücretlerinin oluşturmaya başladığını belirtti. Yemek sanayicileri olarak okullara yemekleri 4.5 ila 4.85 lira aralığında sattıklarını açıklayan Bozdağ, "Biz bu fiyata veriyoruz ama okullarda fiyat 25 liraya kadar çıkıyor. Arada yüzde 400 fark var. Özel okulların fahiş kârlardan vazgeçip, insafa gelmesini istiyoruz" dedi. Bozdağ, 4.5-4.85 liradan kesilen faturaların ellerinde olduğunu söyledi.

12 YILDA 72 BİN LİRA
Anne ve babalar çocuklarını üniversite çağına gelene kadar anaokulla birlikte 13 yıl özel okula gönderiyor. Anaokulu ücretleri 5 bin ile 48 bin, 8 yıllık ilköğretim ücretleri 52 bin ila 412 bin, 4 yıllık lise ücretleri ise 32 bin ila 216 bin lira arasında değişiyor. Bir öğrenci için 12 yıllık özel okul hayatı boyunca ödenecek yemek parası ise 24 bin ila 72 bin lira arasında.

YILLIK 6 BİN LİRA ALIYORLAR
YESİDEF Başkanı Bozdağ, 3 bin 800 yemek sanayicisi olarak, 400 bin özel okul öğrencisini doyurmaya talip olduklarını anlatarak, "Gıda Bakanlığı tarafından denetlenmiş, TSE standartlarında yemeği günlük 5.5 liraya vermeye hazırız. Haftada 2 gün et yemeği, 2 gün sebze, 1 gün bakliyat olmak üzere, günlük 4 kap yemek vereceğiz" dedi. Bozdağ, özel okullardaki yıllık yemek ücretlerinin 6 bin lirayı bulduğunu, kendilerinin 900 lira alacaklarını söyledi.

* * *
BİZİ ARAYIN
Günlerdir özel okul ve üniversite vurgunlarını rakamlarıyla ortaya koyuyoruz. Veliler yaşadıklarını bize iletebilir. Özel okullarda üç kuruş maaşlarla ezilen öğretmenler de isimlerini açıklamadan sıkıntılarını aktarabilir. Tel: 0212 354 30 00 Faks: 0212 347 06 77 E-mail: ekonomi@takvim.com.tr


Özlem Kamer TERCANLI