Bosna unutmaz!

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'nci Yıldönümü için düzenlenen törende acılı Bosnalı, Sırbistan Başbakanı Vucic'e taşlarla saldırdı... Geçmişte, "Öldürülen her Sırp için 100 Bosnalı öldüreceğiz" diyen Vucic'e tepki gösterenler, 'Bosna asla unutmaz' sloganı attı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Temmuz 2015 Güncelleme 12 Temmuz 2015, 01:06
Bosna unutmaz!

İÇİNDEKİLER

Tarihin en büyak soykırımlarından biri olan Srebrenitsa'nın 20'nci yıldönümü anma törenlerinde gözyaşı vardı... Törene damgasını vuran olay ise Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'e yapılan saldırıydı. Geçmişte, "Öldürülen her Sırp için 100 Bosnalı öldüreceğiz" diyen Vucic, sabah saatlerinde liderlele birlikte soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası'na girişinde ıslıklandı. Srebrenitsalı anneler tarafından karşılanan Vuçiç'e tepki gösteren vatandaşlar, "iki yüzlü" sloganları attı. Olayların daha da büyüyeceğini tahmin etmeyen Sırp yetkililer, büyük törende bir grubun taşlı, sopalı saldırısına uğradı. Hedef yine Sırp Başbakan Aleksandar Vucic'ti. Saldırı anında Vucic'in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Olaydan sonra yapılan açıklamada, Vucic'in yüzüne taş isabet ettiği ve gözlüklerinin kırıldığı doğrulandı. Sırp Başbakan ve beraberindeki heyet, mezarlığın eteklerinde bulunduğu tepedeki araçlarına doğru koşarak kaçtı. Vucic, geçmişte yaptığı açıklamaları unutup törenden birkaç gün önce, "Barışmaya ve diğer halkların kurbanları önünde başımızı eğmeye hazır olduğumuzu göstermenin zamanıdır. Bu yüzden Sırp hükümeti oybirliğiyle, başbakan olarak benim 11 Temmuz'da Sırbistan Cumhuriyeti'ni Srebrenitsa'da temsil etmeme karar vermiştir" demişti. Ancak bunun tören öncesi, bir kurnazlık olduğu medyaya yansımıştı.

DAVUTOĞLU: BU TEPKİ NORMAL
Törene katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırp mevkidaşına yönelilk saldırı üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: Devlet adamlarının büyük bir sorumluluk içinde hareket etmesi lazım. Bu sözün herhangi bir vicdanda karşılık bulması mümkün değil, ona gösterilecek tepki de normaldir. Vuçic, Sırbistan Başbakanı olarak burada bulunmakla aslında bir şekilde ortaya çıkan suçun da hem sorumluluğunu üstlenmiş hem de bu suçla ilgili özür beyanında da bulunmuş oluyor. Uluslararası toplum, Srebrenitsa Soykırımı'nın önüne geçmedi. Biz, devlet insanları, entelektüeller bir araya gelmezsek, gelecekte buna benzer olaylar tekrar yaşanabilir. Tekrar olmaması sözünü yerine getirebilmek için buradan başlayarak bir ruh yaratmalıyız. Barışın, adaletin, ahlakın ve insanlığın ruhunu burada yaratmalıyız. Bosna-Hersek, etnik ve kültürel farklılıkları olan bir ülkedir ve bizim için bir umuttur. Onların başarısı, insanlığın başarısıdır.

EN HAYIRLI HAFTA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna-Hersek dönüşü, Dolmabahçe'de Milli İrade Platformu iftar töreninde konuştu: Milli iradenin 7 Haziran'da ortaya çıkardığı tablonun gereğini yapmak zorundayız. Muhalefet liderlerine bir kez daha ifade etmek istiyorum ki görüşmelere Kadir Gecesi'nin olduğu gün başlayacağız. Bayramda da bitireceğiz. Böyle bir haftaya gelmesini de ilahi bir tevafuk olarak değerlendirelim.