Obama'dan AB'ye mesaj

ABD Başkanı Obama Lizbon Zirvesi öncesi İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği özel röportajda Türkiye ile ilgili kritik açklamalar yaptı.

Giriş Tarihi 20 Kasım 2010, 00:00 Güncelleme 22 Kasım 2010, 10:00
Obama’dan AB’ye mesaj

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Avrupa'yla olan ilişkilerinin Boğaz'daki köprülerden öteye gittiğini" söyledi. "Avrupa Birliği'ne uyum konusunda Türkiye'yi reformlara devam etmesi için teşvik ediyoruz" diyen Obama, Türkiye'nin AB kriterlerine ulaşması gerektiğini bunun da Türkiye'nin çıkarına olacağını söyledi.

ABD Başkan'nın en çarpcı açıklamalarından biri ise Türkiye'nin Avrupa'yla olan ilişkilerinin Boğaz'daki köprülerden öteye gittiğini vurguladığı bölümdü: "Ortak tarih, kültür alışverişi ve ticaret sizi birleşmeye itiyor. Türkiye'nin katılımı Avrupa'nın temellerini daha da genişletir, güçlendirir. Avrupa etnik çeşitlilik, gelenek ve inanç kazanmış olur. Şimdi müzakereler yavaşlamış olabilir ancak ben ileriye doğru birlikte hareket etme çabalarını iki katına çıkarmak için her iki tarafı da teşvik ediyorum."

La Republica muhabirinin İsrail-Filistin sorununa ilişkin sorusuna verdiği cevapta ise Obama, Hamas şiddetinin sona erdirilmesi ve İsrail'in varlığının kabul edilmesi gerektiğini vurguladı: "Benim yönetimim, Ortadoğu'da tam bir barış bulmaya kararlıdır, buna İsrail-Filistin arasındaki çatışma da dahildir. İnanıyoruz ki doğrudan müzakereler bu sorunu aşmanın tek yolu olacaktır. Biz de yeniden diyalog yolunu açmak için İsrail ve Filistin'le hep bağlantı içindeyiz. Aynı zamanda bu süreci nasıl destekleyeceğimiz konusunda Avrupalı ortaklarımızla ve Araplarla beraber çalışıyoruz. Yakında ilerleme kaydedileceğini umut ediyorum. Hamas konusunda ise uluslararası toplumun tavrı açık. Filistin, halkını birleştirmek için Hamas şiddeti sona erdirmeli, geçmiş anlaşmaları kabul etmeli ve İsrail'in varlığını kabul etmeli."