Üniversiteyi bitiremedi, 30 kez reddedildi ancak pes etmedi: İşte Alibaba.com'un sahibi Jack Ma'nın sıradışı hayatı

Çin'de fakir bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Bütün okul hayatı boyunca adeta çift dikiş gitti! Üniversiteyi güçlükle bitirdi. 30 kez işe girmek istedi, hep reddedildi. Ancak o hiç pes etmedi. Dünyanın en zengin kişilerinden biri olarak tarihe geçti. İşte Alibaba'nın sahibi Jack Ma'nın sıra dışı hikayesi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mart 2021 Güncelleme 15 Mart 2021, 07:02
Üniversiteyi bitiremedi, 30 kez reddedildi ancak pes etmedi: İşte Alibaba.com’un sahibi Jack Ma’nın sıradışı hayatı

İÇİNDEKİLER

Çin'de fakir bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Bütün okul hayatı boyunca adeta çift dikiş gitti! Üniversiteyi güçlükle bitirdi. 30 kez işe girmek istedi, hep reddedildi. Ancak o hiç pes etmedi.

Dünyanın en zengin kişilerinden biri olarak tarihe geçti. İşte Alibaba'nın sahibi Jack Ma'nın sıra dışı hikayesi.

Jack Ma... Adı aslında Ma Youn idi. 1964'te Çin'in Hangzhou kentinde iki yerel sanatçının oğlu olarak dünyaya geldi.

İlkokul ve ortaokulu çift dikiş gitti. Üniversiteye 3. denemede girdi. Bölümü İngilizce Öğretmenliği'ydi. Okuldaki başarısızlıkları iş hayatında da peşindeydi.

Üniversite sınavı ile boğuştuğu o yıllarda 30 defa işe girmek istedi. Reddedildi. Sonra polis olmak istedi. Ancak 5 kişinin başvurduğu pozisyona 4 kişi seçildi.

Reddedilen ise kendisiydi. KFC Çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvurdu. Bunlardan biri olan Jack Ma yine reddedildi. 10 kez Harvard Üniversitesi'ne girmek istedi.

HARVARD REDDETTİ
10 defasında da "Hayır" cevabı geldi. Ancak Jack Ma hiç pes etmedi. "Kendi işini kendin yap. İş başa düştü!" deyip bir binanın bodrum katını ofis haline getirdi.

'İngilizce Öğretmeni' olduğu için tercüme ve çeviri işine girişti. Ve tarih 1995'i gösterdiğinde hayatı değişti. Jack Ma, 1995'te hükümetin otoyol yapımı ile ilgili bir projesini üstlenen şirketle Amerika'nın Sattle kentine gitti.

Burada internet ve bilgisayarla tanıştı. Bilgisayarlar çok pahalı olduğu için o zamanlar Çin'de çok nadirdi.

İNTERNETİ BÖYLE KEŞFETTİ
İnterneti olan bir bilgisayara oturunca arattığı ilk kelime bira idi.

Tam da bu esnada Jack Ma'nın kafasında o meşhur ışık yandı. Çin'in internetle tanışma vaktinin geldiğini, internetin gelecek anlamına geldiğini anladı.

Ma üniversitede tanıştığı Zhang Ying ile 80'lerin sonunda evlenmişti. Çiftin bir kız bir de erkek olmak üzere iki çocukları vardır. Ma, Alibaba'nın en büyük hissedarlarından biri olan Softbank'ın yönetim kurulu üyelerindendi.


ÜNIVERSİTE
AŞKIYLA EVLENDİ
Jack
, Hangzhou Normal Üniversitesi'nde tanıştığı ve aşık olduğu Zhang Ying ile evlendi. Ying, tüm yatırımlarında Jack'i destekledi. İkilinin evliliklerinde üç çocuğu dünyaya geldi.

İçlerinden birinin adının Ma Yuankun olduğu biliniyor. Ma Yuankun 1992'de doğdu ve Berkeley'deki California Üniversitesi'nden mezun oldu. Diğer iki çocuğunun isimleri henüz kamuoyuna açıklanmadı...

İSMİNİ TENİS HOCASI DEĞİŞTİRDİ
Jack Ma,
kente gelen turistlere rehberlik yapıyordu.

İşte bu şekilde ismi değişti. Bir tenis öğretmeni olan turist kadın ile mektuplaşmaya başladı. Yazışmaları esnasında turist kadın, Ya Moun'un telaffuzunun zor olduğunu ve başka İngilizce bir ismi olup olmadığını sordu.

O da "Yok, sen vermek ister misin?" dedi. Kadın da "Jack'e ne dersin?" dedi. O günden sonra adı Ma Youn yerine, Jack Ma oldu.

İNGİLİZCEYİ ÖĞRENDİ
Ma'nın hayatına yön veren isimlerden biri de ABD Başkanı Nixon'du. 1972'de Nixon, Çin'e gitti. Hangzhou'yu ziyaret etti. O sırada Jack Ma İngilizce öğrenebilmek için yabancı turistleri ağırlayan Hangzhou Hotel'de çalışıyordu.

Bu sayede İngilizce Öğretmenliği'ni kazanan Jack Ma, "Turistler hayatımı değiştirdiler. 9 yıl boyunca bana anlattıkları, öğrendiklerimden çok farklıydı...

YARIN: ALİBABA MASALI BAŞLIYOR