Adet zamanım kabus gibi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Temmuz 2011 Güncelleme 13 Temmuz 2011, 00:00
Adet zamanım kabus gibi

İÇİNDEKİLER

Her ay hali olduğumda müthiş sancılar içinde kalıyorum. Feleğim şaşıyor. Bazen ağrı kesici haplar içiyorum, yine de rahat edemiyorum. Bir seferinde eczaneye gidip iğne yaptırmak zorunda kaldım. Hep böyle mi sürecek?

CEVAP
Periyodik dönemlerinde bazı kadınların şiddetli ağrı ve sancıları görülebiliyor. Sizin yaşadığınız da öyle bir vaka anlaşılan. Ağrıların nedenine gelince; adet kanaması başladığında rahimde daralma, büzülme olabilir. Bunlar sancılı olaylardır. Ayrıca aşırı ağrıların nedeni ırsi de olabilir. Ağrı kesici ilaçlar tahammül etmenizi sağlar. Bazı masaj uygulamaları da ağrılarınızı hafifletebilir.

AŞIRI YANMA HİSSİM VAR
Penisimde 2-3 aydır hemen hemen her gün yanma var. Ayrıca sık sık idrara çıkıyorum. İdrarımın geride kaldığını hissediyorum. İdrarım da tazyiksiz akıyor. Neden böyle bir şey yaşıyorum?

CEVAP
Anlattığınız şikayetler vaktiyle bir takım yanlış işler yaptığınıza işaret ediyor. Kuralsız cinsel hayat sürdürenlerde böyle rahatsızlıklar daha çok görülüyor. Önceden bel soğukluğuna yakalanan erkeklerde de olabiliyor. Sonuç, prostat iltihabı. Uzun süreli prostat iltihapları gençlerde olur ve bu şikayetlerin yanında idrarda zayıflamaya ve geride idrar kalmış hissine de yol açar. İlaç tedavisini 3 hafta süre ile kullanmanız ve üroloji doktorunun size önerdiği yaşam tarzını sürdürmeniz gerekir. İDRARIMDA

KANAMA OLDU
Temizliğe çok dikkat ederim. Ama yılda 5-6 kere sistite yakalanıyorum. Kanama da olunca idrarımda hem halsizleşiyorum hem de çok korkuyorum. Benim ne yapmam gerekiyor?

CEVAP
Kadının en büyük sorunlarından birisidir sistit. Aslında basit idrar yolu iltihabıdır. Kadınların senede bir, bilemediniz iki defa sistit geçirmesi de normaldir. Ama sizin anlattığınız durum farklı. Bu durumlarda antibiyotik koruyucu tedavisine başlıyoruz. Bir de sürekli sistit atakları geçirmenize neyin sebep olduğunu bulup engellemek gerekiyor. Doktorunuza danışın ve ultrasonla kontrol ettirin.

SPERM KALİTESİ DÜŞÜK

Biz iki yıllık evliyiz. Eşim 29 yaşında, ben de 25. Çocuk istediğimiz için üroloji uzmanına gittik. Doktorumuz eşimde damar genişliği olduğunu, normal yolla çocuk sahibi olamayacağımızı, aşılamayı denememiz gerektiğini söyledi. Eşimin sperm sayısı ve kalitesi düşükmüş. Sperm sayısı 9 milyon.
Aşılama ile gebe kalma şansım var mı?


CEVAP
Sevgili okurum, her çocuk isteyen bize gelirse yandık! Eşiniz kısır değil, sadece tedaviye muhtaçmış. Çocuk sahibi olabilirsiniz. Varikosel, yani testisin toplar damarlarının genişlemesi sperm hücrelerinin öncelikle ileri hareketlerini kısıtlar veya bozar. Ardından ise sperm sayısını azaltır. Erkeklerde tedavi edilebilen en önemli kısırlık sebebidir. Varikosel tedavi edilmeden aşılama denemek çocuk sahibi olma şansınızı azaltır. Dolayısı ile yapılacak bir operasyon çocuk şansınızı artırır.