Hastalık mı kaptım?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Haziran 2011 Güncelleme 10 Haziran 2011, 00:00
Hastalık mı kaptım?

İÇİNDEKİLER

En son 4-5 ay önce tanımadığım biriyle cinsel ilişkim oldu. İdrarımda bazen yanma oluyor ama akıntım yok, bel soğukluğu değilim belki ama başka hastalık kapmış olabilir miyim diye de çok korkuyorum. Evleneceğim kişinin de muayene olmasına gerek var mı?

CEVAP
O kişiden bir hastalık kapıp kapmadığınızı ancak kan tahlilleri ile anlayabiliriz. Kan tahlilleri riskli bir hastalık olup olmadığını bize gösterir. Partneriniz içinse söyleyebileceğimiz şey, bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olmasıdır.

HAMİLELİK RİSKİ VAR MI?
Benim 3 gün önce sürtünme yolu ile bir ilişkim oldu. Partnerim boşalmadı ama zevk suyu denilen şey geldi. Ben de çok korktum, bu şekilde hamile kalma riskim var mı?

CEVAP

Bu soruya net bir cevap vermek çok zor. Bilemeyiz elbette tam olarak ama anlattığınıza göre böyle bir risk yok. Ancak siz yine de kendinizi takip edin ve gerekirse bir kadın doğum uzmanı ile görüşün.

ÇOK ÇABUK SÖNÜYORUM
Benim bir cinsel ilişkim olacağı zaman penis sertleşmem bazen olmuyor bazen de olup hemen sönüyor. Bu beni çok rahatsız ediyor. Bu durum sizce neden kaynaklanabilir?

CEVAP
Yaşınızı yazmamışsınız ama genç-orta yaşlarda da iktidarsızlık ya da sertleşme bozuklukları çok sık görülebiliyor. Eğer şikayet uzun süredir varsa, yavaş yavaş geliştiyse ve gece ya da sabah sertlikleri yok denecek kadar azaldı ise bu problemin temelinde yatan bir organik hastalıktan şüphelenmek gerekir. Bu durumda da dopler ultrason ile penis damarları değerlendirilebilir. Bir ihtimal venöz dediğimiz geri dönüşü sağlayan damarlarda yetmezlik olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurun.

TOMOGRAFİ ZARARLI MI?
İyi günler benim sorum tekrar tekrar tomografi çektirmenin zararı var mı yok mu acaba? Çünkü doktorum benden her 6 ayda bir tomografi çektirmemi istedi. Bir taraftan da sürekli tomografi çektirmenin zararlı olduğunu duymuştum. Acaba doğru mu bu?

CEVAP

Evet çok doğru! Bir tomografi çektirerek alınan radyasyon dozu normal çekilen bir akciğer grafisinin yüzlerce katı büyüklüğünde. Yani insan vücuduna tomografi ile çok daha fazla oranda radyasyon girebiliyor. Bu da kanser başta olmak üzere birçok hastalığa neden olmaktadır. Doktorunuzla görüşüp tomografi sayısını minimum seviyeye indirmenizde fayda vardır.