Ameliyat sonrası en çok merak edilenler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2011 Güncelleme 24 Şubat 2011, 00:00
Ameliyat sonrası en çok merak edilenler

İÇİNDEKİLER

HASTALAR EN ÇOK NEYİ MERAK EDİYOR?
HASTALARIMIZA ameliyat olmayı önerdiğimizde ya da ameliyat gerektiğini söylediğimizde, hastaların büyük bir kısmının ameliyat hakkında az ya da çok bilgi sahibi olduğunu görmekteyiz. Bu durum tabii ki bizim işimizi kolaylaştırmaktadır. Gene de her hastaya yapacağımız ameliyat hakkında baştan sona bilgi vermek gerekiyor. Zaten her türlü bilgiyi vermek de zorundayız. Genellikle hastalarımızın merak ettiği şeyler ameliyat sonrası dönemle ilgili olmakta. 'İdrar kaçırmam olacak mı?' sorusunu çok duyuyoruz. Diğer bir soru da 'ameliyat sonrası serleşme bozukluğu olacak mı?' sorusu. Ağrı konusu yine çok soruluyor. Sonda takılıyor mu diye soruluyor. Bir de en sık ameliyat teknikleri ile ilgili sorular. Değişik ameliyat seçeneklerinin kıyaslanması isteniyor.

BİLGİLENDİRMEK DE ZOR AMA GEREKLİ!
Haklısınız. Biz alıştık elbette. Ama şunu unutmamak gerekir. Hastayı ne kadar bilgilendirirseniz ameliyat sonrası başarınız artar, komplikasyonlarla mücadeleniz kolaylaşır ve hastanın beklentilerini hem ölçmüş olursunuz, hem de mantıklı bir düzeye indirgemiş olursunuz. Onun için bu aşama zor ama çok değerli. Bence en büyük sıkıntımız bu aşamada, bize gelen prostat büyümesi olan erkeklerin çok önyargılı olması. Mutlaka etraftan bir şeyler duymuş oluyorlar. Komşusu, arkadaşı, akrabası gibi çevreleri etkiliyor. Bu bilgi kirliliğine de sebep olabiliyor. Hele hele şimdi bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir dönemde, tahmin edersiniz ki işimiz hem kolay hem de zor. Çünkü insanlar her hastanın aynı tedavi edildiğini, ya da aynı sonuçlarla karşılaşıldığını düşünüyorlar. Biz de onlara 'unutmayın tıpta hastalık yok, hasta vardır' meşhur sözünü anlatmaya çalışıyoruz.

HASTANIN BİLGİLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ
YANİ bu anlattıklarım bile ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Mesela prostat büyüklüğü bizim açık ya da kapalı ameliyat yapmamızı etkiliyor. Yani biz karar veriyoruz buna, hasta değil. Ama 'doktor bey bana kapalı ameliyat yapın' ya da tam tersi 'ameliyatım açık olsun' diye isteklerde bulunanlar çoğunlukla oluyor. Neden kapalı ameliyat neden açık ameliyat yaptığımızı anlatmamız gerekiyor onlara.