Ameliyatlar cinsel hayatınızı bitirmez

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2011 Güncelleme 13 Şubat 2011, 00:00
Ameliyatlar cinsel hayatınızı bitirmez

İÇİNDEKİLER

AMELİYAT SONRASI NE GİBİ SORUNLAR ÇIKAR?
EVET, prostat kanseri için yapılan ameliyattan sonra elbette bazı sıkıntıların görülme ihtimali var. Bunlar erektil disfonksiyon dediğimiz penis serleşme bozukluğu olabilir, idrar kanalı darlığı olabilir veya idrar kaçırma sorunu olabilir. Olabilir diyorum, çünkü son zamanlarda özellikle idrar kaçırma ve idrar kanalı darlığı olguları neredeyse görülmeyecek oranlara inmiştir.

PEKİ SERTLEŞME BOZUKLUĞU...
BU ameliyatın ilk yapıldığı yıllarda serleşme bozukluğu hemen hemen olguların yüzde 75'inde görülüyordu. Sinir koruma yöntemleri geliştikten sonra ve penis sinirlerinin anatomisi iyice anlaşıldıktan sonra bu oranlar çok çok azalmıştır. Ama elbette hiç görülmüyor diyemiyoruz. Eğer ameliyat sırasında penis sinirleri korunabilirse hastalarımızın büyük bir kısmının en azından ameliyatın altıncı ayından sonra penis sertliğini koruyabildiklerini görmekteyiz.

SERTLEŞMEYE NEDEN OLAN ŞEYLER NELERDİR?
ÇOK güzel bir soru, çünkü her erkekte olmadığına göre bazı faktörlerin belirlemesi gerekir elbette. Birincisi hastanın yaşı, genç erkeklerde yapılan ameliyat sonrası serleşme daha fazla korunabilmekte. İkincisi ameliyat öncesi sertliğin kalitesidir. Yani bir erkeğin ameliyat öncesi penis sertliği kaliteli ise, ameliyat sonrası da bu ihtimal arıyor. Üçüncüsü ve en önemlilerinden birisi, cerrahi tekniktir. Yani ameliyat sırasında prostat çıkarılırken sinirlerin korunup korunmamasıdır.