Suikast timi

İsrail Gizli Servisi, birçok birimden meydana geliyor. Bunların içinde en tehlikelisi kuşkusuz 'suikast timi'. KİDON olarak adlandırılan bölüm, birçok kişiyi infaz etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ocak 2011 Güncelleme 03 Ocak 2011, 00:00
Suikast timi

İÇİNDEKİLER

MOSSAD, birçok kirli işi imza atan istihbarat kuruluşlarının başında geliyor. 10'a yakın birimi olan Mossad, yurt dışında da suikast düzenledi. Mossad'ın ana birimleri şöyle:

METSADA: Örtülü operasyonlar, sabotajlar, beşinci kol faaliyetlerini planlayan bölüm.

KİDON: (Mossad'ın Suikastçı birimine denir) Kidon timleri vardır. İnfaz timi anlamına gelir. Esas kullanışı Gideon yani Tevratta geçen bir kahramanın ismi. 'Kidon' ya da 'Süngü 'adlı bir iç birim. Bunlar, 'İsrail adaletinin kolları'denen katillerdi. Genellikle bu takımlardan ikisi İsrail'de eğitim görürken biri yurt dışına faaliyet gösterir. Mossad'ın geri kalan kısımları hakkında hiçbir şey bilmedikleri gibi, birbirlerinin gerçek adların da habersizdiler.

KOMEMİUTE: (başı dik bağımsızlık) bölümü, savaşçıların yani gerçek casusların farklı kimliklerle Arap ülkelerine gönderilen çok gizli bir bölüm.

KATSA: Mossad ajanlarının dünyanın çeşitli ülkelerinde rahatça hareket edebilmeleri için hayali şirketlerin kurar. Ayrıca her bir katsa'ya birkaç ülkenin pasaportu, birkaç kimlik düzenlemesi ve bu şirketlerde çalıştığına dair belgeler verilir.

TSOMET: Arap muhbir destekleme, muhbir devşirme birimi.
TEVEL: Mossad'ın diğer istihbarat örgütleriyle işbirliğini sağlayan bölüm.
TSAFRİRİM: (SABAH RÜZGÂRI): Tüm dünyadaki Yahudilerin bir savunma mekanizması olarak kurdukları 'çerçeveleri' öğretir. Her yerde bir muhafız grubu bulundurmayı sağlar. Tehlikede olan Yahudileri kurtarmak için kurulmuş birim. Burada, özel uzmanlar, doktorlar birim emrinde çeşitli ülkelerde yedek olarak bekler. İsrail'in yarı askeri gençlik tugayları, genç kız ve erkeklerden, İbrani gençlik müfrezeleri kurar.

SHABACK: İsrail İç Güvenlik Teşkilatı. FBI muadili LAP. LohAma Psicologit (Psikolojik Savaş) bölümü, çeşitli dezenformasyonlarla (yalan haber) uzmanı bölümü.

KAİSARUT: Burası İsrail'in resmi ilişki kuramadığı ülkeler için küçük bir dışişleri bakanlığı görevini yapar. Uzakdoğu ve Afrika masası. Özellikle, silah satışı ile ilgili özel firmaların iş takipçiliğini yapan general emeklisi, eski istihbaratçı, burada görünürdü. Bazı ülkelere İsrailliler olarak giremeyeceklerinden, irtibat sahte pasaport ve diğer evraklar sağlanarak, bu ülkelere girer, işler sağlanır.

SAYAN: Bu yurt dışındaki Yahudilerle irtibata geçmek için İsrail'deki her bir vatandaşın yurt dışındaki akrabaları incelenir bunlar arasından seçim yapılır. Bir Yahudi Mossa'da yardım etmeyebilir ama asla ihanet etmez. Bunlara denir.
Sayanların genelde doktor, emlakçi, bankacı olmasına dikkat edilir. Doktor herhangi bir operasyon sırasında yaralanmış katsa'nın tedavisinde, emlakçi katsa'lara ev bulma, bankacı da acil durumlarda finans sağlama hususlarında yardımcı olurlar.

FKÖ: (FİLİSTİN KURTULUŞ ÖRGÜTÜ) özel masası: Bu dünyanın tek özel servisi olarak gösteriliyor. Çok özel yetiştirilen, Arapça'yı bir Arap gibi konuşan, yükselme şansı en yüksek birimdir.

PÜF NOKTALAR...
Eğitimden geçen Mossad ajan adayları, 'katsa' adayı olarak karargâh görevine başlardı.
Sonra ikinci istihbarat kursunu tamamlardı. Adaylar bir yıllarını üç ayda bir bölümden diğerine transfer edilerek geçirecekler, ikinci kursa başlamadan tüm örgütün işleyişini öğreneceklerdi.
Mossad'ta girişte birçok psikolojik imtihanlara tabi tutulduklarını ve aylarca süren seminerleri anlatıyor. Eğitimin önemli bir bölümünü pratikler oluşturuyor. Bu pratiklerde takip edilme, takip etme, telefon görüşmeleri, polisten tezgâhlı sopa yeme, bilgi toplama, sır saklama, silah kullanma, adam öldürme, bilgileri muhafaza etme, şifreli haberleşme hususlar özellikle ele alınıyor. 'Savaşçılar', birbirlerine yakın çiftler halinde çalışırlar, çiftlerden biri hedef ülkenin, diğeri ise üs ülkenin savaşçısıdır. İngiltere gibi dost ülkeleriyle casusluk yapmazlar, ama birlikte iş yapabilirlerdi.
Hedef ülke savaşçısı gerek olduğunda şirketi bir paravan olarak kullanarak hedef ülkeye gider, üs ülkedeki ortağı da ona destek sağlardı.

BEKAR KATSA YOK
Günümüzde savaşçıların çoğu Avrupalı kisvesi altında dolaşmaktadır. Mossad onlara bir ortak sağlamaktadır. Bunlar birlikte iş yapar, dış alım, satım gibi gerçek işlere girerlerdi. Komemiute'nin bir uzman grubu vardı. Bunlar her şirketi ve pazarı inceler, bilgileri birim subaylarına iletir, bunlarda savaşçılara ticari danışmanlık görevi yapar. 'Savaşçılar' doğrudan istihbarat toplamaz, istihbarat ipliklerini toplarlar. Yani ekonomik gidişat, sokağın nabzı, söylenti, duygu, moral v.b. gibi hedef ülkede kendilerini riske sokmadan gözlem yaparlar. Tüm savaşçılar tahribat tekniklerini iyi bilir, inşaatları yakından takip eder, özellikle yol, köprü, köprüyol, demiryolu, liman inşaatları. Savaş sırasında işleri kolay olurdu. Bekârlar Katsa olmazdı. Evli olmayan birinin karşı taraftan bir casus kadın için kolay yem olmaması için.