Tarihi 1 Mart 2010

Eyvah Demet

Yazıma direkt filmin Ata Demirer ile birlikte başrolünü paylaşan kadın oyuncusuna övgülerle başlıyorum. Demet Akbağ!
Senaryosunu Ata Demirer'in yazdığı BKM Yapım "Eyvah Eyvah" filminde Demet Akbağ'ın performansı 10 numara. İnanılmaz başarılı bir oyunculuk, mimikler, hareketler, kıyafetleri taşıma, haller, tavırlar, pozlar… Müthiş oynamış Akbağ.
Demet Akbağ, Trakya'da yaşayan klarnetçi bir delikanlının (Ata Demirer) İstanbul'a gelmesiyle yaşadıklarını anlatan filmde bir şarkıcıyı canlandırıyor. Şarkıcı Firuzan, Türkçe müzik mekanlarında sahne alan, henüz bir albümü olmayan, rüküş giyinen, "İstanbul gecelerinin fırtınası" olarak lanse edilen, avam bir kadın.
Bir mahalle terzisinden giyiniyor, ama allı pullu… Bir de iyice bronz bir tenle giyiyor o rengarenk elbiseleri… Zaten Demet Akbağ o tarz şarkıcılara benzemek için bütün bir yaz boyunca güneşlenmek zorunda kalmış. Bu arada epey spor da yapmış anlaşılan çünkü vücut kasları da gayet iyi duruyordu.
Komedi filmde Firuzan adlı şarkıcı biraz Demet Akalın'a benzetilmeye çalışılmış. Zaten açık bir şekilde onunki gibi saçlar ve kıyafetler kullanılmış. (karakter tasarımlarını Suzan Kardeş yapmış) Sahnede "eller havaya" pozları aynı. Demet Akbağ'ın en büyük alkışı aldığı sahnede ise, "sevgilim çok farklı… gezerim Bebek'te, Maldiv'lerde…" gibi popüler sözlerle diğer Demet'in şarkılarına gönderme yapılıyor.
Ayrıca karakterin dobralığı ve zaman zaman anaç yapısı Seda Sayan'a da benziyor. Demet Akbağ müthiş taklit yeteneğini göstermiş.
Filmi izleyen Demet Akalın da Demet Akbağ'ın kendisine çok benzediğini dile getirdi zaten. İnternet sitelerinde (özellikle Twitter'da) ikisi epey kıyaslandı.
Filmin İstinyepark AFM Sinemaları'ndaki galasında tüm salonlar doluydu; herkes oradaydı. Filmde epeyce hoş sahneler var; "Ezine" dedikçe canım Ezine peyniri çekti, Çanakkale'yi gezesim geldi. Ha bu arada, Ata Demirer kasabalarında cinsel sorun yaşayan bir adama "deniz kestanesi ye, iyi gelir" diyor. Bu filmden sonra deniz kestanesi tüketiminde bir artış olur mu bilemem. Bu yılın en komik yerli
filmlerinden biri… İzleyin derim.