Tarihi 30 Ekim 2012

Teoman Koman, Veli Küçük ve JİTEM

Geçen hafta medyanın önemli bir kısmı tarafından es geçilen bir şey yaşandı...
Zamanında "Meclis kimki muhatap almam konuşmam" diyen bugünün 28 Şubat tutuklusu Teoman Koman, Veli Küçük ve JİTEM hakkında konuştu...
28 Şubat Soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski Jandarma Genel Komutanı ve eski MİT müsteşarı Teoman Koman, tutuklu sanıklardan Veli Küçük ve Doğu Perinçek'in savunma tanığı olarak duruşmaya çıkartıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tutuklu sanıklardan Veli Küçük ve Doğu Perinçek'in savunma tanığı olarak gösterdikleri Teoman Koman, mahkeme heyetinin karşısına çıkartıldı...
1986 ile 1988 yılları arasında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcılığı yaptığını belirten Koman, 1988 ile 1992 yılları arasında ise MİT müsteşarlığı yaptığını açıkladı.
1995 ile 1997 yıllarında Jandarma Genel Komutanı olduğunu belirten Koman, kendisini savunma tanığı olarak gösteren tutuklu sanık Veli Küçük'ü 1995 yılında tanıdığını söyledi. O dönem kendisinin Jandarma Genel Komutanı olduğunu ve Veli Küçük'ün de terfi bekleyen bir subay olduğunu belirten Koman, "Kocaeli Jandarma Komutanıydı.
Giresun'a tayinini ben yaptım.
" dedi.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin soruları üzerine dava konusu Ergenekon örgütünü görevi süresince duymadığını belirten Koman'ın, JİTEM'i duyup duymadığı sorulduğunda verdiği cevap dikkat çekti. JİTEM diye bir birim duyduğunu ancak böyle bir birim olmadığını söylediğinde kıyamet koptuğunu belirten Koman, "Jandarma İstihbarat kurumu olarak kurulmuş.
Daha sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev yapan bazı insanlar, JİTEM ismini kullanmışlar. Ancak böyle resmi bir birim yoktur.
Bunu duyunca bir takım insanların illegal amaçları için bu ismi kullandıkları yönünde bir emir yayınlandı. Ben de kendi dönemimde yasakladım." diye konuştu.
Dava sanıklarından emekli albay Arif Doğan'ı tanımadığını belirten tanık Koman, "Arif Doğan'ı gördüm ama hiç konuşmam yoktur. Arif Doğan ile fikir alışverişim yoktur" dedi. Başkan Özese'nin, "Arif Doğan JİTEM'i kurduğunu söylüyor. Bilginiz var mı?" sorusu üzerine Koman, "Bu konuda bir bilgim yok. Bazı kişiler JİTEM'i kurduğunu söylüyor ama JİTEM'in yaptığı faaliyetlerden de haberim yok." cevabını verdi.
Cumhuriyet Savcısı Murat Dalkuş, dava dosyasında Koman'ın isminin Veli Küçük'ü savunanlar arasında geçtiğini belirterek bu konuda bildiklerini anlatmasını istedi. Basında Veli Küçük'ü general yapan kişi olarak isminin lanse edildiğini belirten Koman, "Kimse kimseyi tek başına general yapamaz." dedi. Veli Küçük'ü övüp övmediği sorulduğunda ise Koman, "İyi bir general olduğunu söylemişimdir. Bunun ötesinde birşey yapmadım." diye cevap verdi...
Söyledikleri önemli yada önemsiz ama Teoman Koman gibi bir dönem ismi geçtiğinde herkesin titrediği bir adamın yargıya hesap verdiğini görmek çok güzel...