DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Ağustos 2014

Sağlıklı gebe seyahat edebilir

- Nafiz hocam 14 haftalık gebeyim. Eşimin yakınını düğünü var. Uçakla seyahat edebilir miyim?
Sağlıklı ve sorunsuz gebeliklerde evet seyahat edebilirsin. Ancak kansızlık, kalp ritim bozuklukları, yakın zamanlarda geçirilmiş ameliyat kalpdamar baypas operasyonları gibi durumlarda herkes kadara gebeler içinde riskler var.
Sağlıklı bile olsa uzun süreli gebeliklerde pıhtı atmasına bağlı riskleri azaltmak için varis çorabı giyilmesi önerilir. Eşinin yakınını da tebrik edin.

- Komşuma hepatit hastalığın var demişler. Görüşmeyi kesmek istemiyorum. Korunmak için nelere dikkat edeyim?
Hepatit karaciğer iltihabı demektir.
Çeşit çeşit hepatit var. Hangi hepatit mikrobu ile hastalandığı önemli. Ama genel olarak hepatitlerden korunmadan bahsedelim. Hepatit A ve E'den korunmak için özenli temizlik şart. Uzun süreli korunma için Hepatit A'ya karşı aşılanma veya kısa dönemde korunma sağlamak için immunglobulin dediğimiz ilaçlar kullanılır. Hepatit B ve D'den korunmak için; korunmasız cinsel ilişkiden kaçının; iğne gibi hasta kanıyla bulaşmış araçlarla cildin delinmesinden sakının. Hepatit B'ye karşı aşılanın.
Hepatit B'den korunmanın en güvenli yolu aşı olmaktır. Tam olarak korunmak için şu anki bilgilerle en az 3 kez aşı olmalısınız. Bu şekilde aşı olmuş ve sağlıklı antikor geliştirmiş kişiler ömür boyu korunmuş olacaklardır. Hepatit C'den korunmak için; iğneler dahil olmak üzere, hasta kanıyla bulaşmış nesnelerle cildin delinmesinden sakının.

- Doktor bey evlendiğimiz günden beri sıkıntımız var. 3 aydır eşim birlikte olmak istediğinde kendimi sıkıyorum. Birleşemiyoruz.
Sinirlenmeye başladı. Başka bir şey mi var diyor. Anlamıyorum. Korkuyorum. Elimde değil, kasılıyorum. Yardım edin. Ne yapayım?
Sıkıntı, stres, evham ve kaygı bu duruma neden olur. Vaginismus dediğimiz bir durum bu. Bir çok kadın bunu yaşayabilir. Cinsel organının kasları tekrarlayan, istek dışı bir şekilde kasılır. Bu da cinsel ilişkiye engel olur.
Hastalık durumu olmasa bile kadınların yaklaşık yarısında ilk cinsel ilişki deneyimi öncesi bu şikayetler olabilir.
Eşinle korkularını paylaş. Acıma hissi için birlikte hareket edin. Eşinle paylaşamadan çözmek zor. Psikolog veya psikiyatristlerden destek alabilirsin.

- Ne yapsam sivilcelerim başıma iş açıyor. Sürekli krem, ilaç doktor derken herkes cildin yağlı diyor. Her şeyin perhizi var.. Sivilcenin yok mu?
Sen yeter ki perhiz iste. Yapana önerimiz tabi ki var. Şeker ve şekerli gıdalardan yememeye dikkat et.
Margarin tipi katı yağlar, yağ, sentetik hidrojene bitkisel yağ, krema, kaymak, mayonez gibi besinlerden uzak dur.
Kızartma yeme. Fazla tuzlu yersen sıkıntın artar. Tahıl ürünleri tüket.
Çinko minerali içeriği yüksek olan kabuklu deniz ürünleri, et, tavuk, balık gibi besinleri tüket. Yani doğal ye. Bol su iç. Zayıfla. Düzenli banyo yap.