DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 2 Haziran 2011

Öldüren ishal - Ehec ishali -2-

BELİRTİLER:
E. coli O157:H7 enfeksiyonu genelde ağır ve kanlı bir ishale (ancak ishal kansız da olabilir) ve karında kramplara, yol açar.
Ateş yoktur veya çok az olur ve hastalık 5 ile 10 günde iyileşir.
Bazı kişilerde hastalık belirtisiz olarak da iyileşebilir.
Özellikle 5 yaştan küçük çocuklar ve yaşlılarda, enfeksiyon hemolitik üremik sendroma neden olabilir, bu durumda alyuvarlar imha olur ve böbrekler iflas eder. Hemolitik üremik sendrom vakalarının çoğu E.coli O157:H7'den kaynaklanır.
Çoğu kişi antibiyotiksiz veya başka özel bir tedavi görmeden 5-10 günde iyileşir.
Antibiyotiklerin
hastalığın gidişatını iyileştirdiğine dair bir kanıt yoktur. Hatta bazı antibiyotikler böbrek komplikasyonlarına yol açabilir.
İshal ilaçlarından da kaçınmak gerekir.
Hemolitik üremik sendrom acil serviste bakım gerektiren, hayatî tehlike taşıyan bir durumdur. Kan nakli ve böbrek diyalizi sıkça gereklidir.

KORUNMA:
Hayvancılık... Hayvan kesimi
bulaşmanın en başlıca kaynağıdır.
İneğin bağırsaklarının içeriği etle karışınca nemli ve sıcak ortamda bakteriler çoğalırlar.
Mikrop bulaşmış kısımlar eğer kıyılırsa bakteri etin yüzeyinden içine geçer.
Dolayısıyla kıymanın bir hastalık kaynağı olma olasılığı biftekten daha yüksektir. Biftekte sadece etin yüzeyi kirlenir ve etin dış kısmının pişmesi bakteriyi öldürmeye yeter.
Buna karşın kıymadaki bakterinin imhası için tamamen pişmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla E.coli O157:H7 taşıyan inek sayısının azaltılmasına yönelik önlemler ve etin kesimi ve kıymanın hazırlanması sırasında etin kirlenmesini azaltacak önlemler gereklidir.

YEMEK PİŞİRİRKEN:
Kıyma ve köfteyi tamamen pişirin.
Et hazırlanırken
diğer yiyeceklerden ayrı tutun. Çiğ etle temas eden tüm yüzeyler ve aletler tekrar kullanılmadan evvel iyice yıkayın. Üzerinde çiğ etin bulunmuş olduğu ve yıkanmamış bir tabağa sonradan pişmiş köfteleri koymak enfeksiyonu aktarır.
Ellerinizi güzelce bol su ve bol sabunla yıkayın.
Pastörize edilmemiş sütten
ve meyve suyundan kaçınılmalıdır.
Ticari meyve suları hemen her zaman pastörize edilmiştir.
Meyve ve sebzeler, özellikle eğer pişirilmeyeceklerse, iyice yıkanmalıdırlar.

DİĞER:

Kirli olma olasılığı olan sularda yüzerken su yutmamaya özen göstermek hastalık riskini azaltır.
Tuvaleti kullandıktan sonra veya bir bebeğin (özellikle ishalliyse) alt bezini değiştirdikten sonra el yıkamak iletim riskini düşürür. İshali olan kişiler başkalarıyla yüzmemeli, başkasıyla banyo yapmamalı ve başkaları için yemek hazırlamamalıdır.
Yani, kanlı ishal tespit ederseniz vakit kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurun.
Özellikle çocukların ishallerinde daha dikkatli olun.