Kemik erimesine karşı en önemli egzersizler ağırlık taşıyıcı egzersizlerdir.
Kemik erimesin diye düzenli olarak haftada 3 kez en az 30 dakika kadar ağırlık taşıyıcı egzersiz yapmalısınız. Yer çekime karşı yapılan egzersizler ağırlık taşıyıcı egzersiz olarak tanımlanır.
Doktorunuz tarafından size özel bir uyarı yoksa koşu, merdiven çıkma, dans, tenis, ağırlık kaldırma gibi egzersizler menopoz sonrası uygun egzersizlerdir. Ancak yerçekimine karşı yapılmadığından yüzmenin kemikler üzerine olumlu etkisi yoktur. Yani yüzme kemik erimesinden korumaz. Ancak nefes, dolaşım, eklem, bel için olumlu etkileri vardır.
* 28 yaşındayım. 3 aylık evliyim. Haftada 3-5 kez ilişkimiz oluyor. Benim bazı ilişkiden sonra ara sıra menim gelmiyor. Korkmaya başladım. Ne yapmalıyım?
Özellikle genç erkeklerde sık cinsel ilişkiler, sende olduğu gibi sperm veya meni azalmasına neden olabilir. Kuru orgazm denilen bu durumda orgazm sonrası meni gelmemesi söz konusu olabilir. En iyi ilacı cinsel perhizdir. Cinsel ilişki sıklığını belli bir süre azaltmanız doğru olur. Kalıcı rahatsızlıklarda bazen normal bazen hiç meni gelmemesi pek sık rastlanmaz. Bununla beraber idrar kesesi kanserlerinde, sperm kanalı tıkanmalarında, şeker ve hipertansiyon hastalıkları ve tedavilerinde, çeşitli prostat operasyonlarından sonra, testosteron hormon eksikliklerinde de bu şikayet gelişebilir.
Ancak sorun devam ederse üroloji uzmanına muayene olman faydalı olacaktır.
* Nafiz bey 45 yaşındayım. Erken menopoza girdim. Kemik erimesi başlamış mıdır?
Başlayabilir. Özellikle sigara, alkol kullanımı olanlarda, romatoid artrit hastalığı, zayıflık, kemik kırığı geçmişi olanlar, hızlı kilo verenler, ailede kemik erimesi olanlar, kemik erimesi yapabilen ilaçları kullananlar, kemik erimesine neden olabilen hormon hastalığı olanlar da 50 yaşından önce kemik erimesi olabilir.
Mutlaka bir kez kemik yoğunluğu ölçümü yaptırın. Tedbirinizi alalım.
* Annemin ve benim troidlerimiz az çalışıyormuş. İlaç başladılar. Ama ne zaman kontrole gideceğimi söylemediler. Biraz panikledim. Ne zaman kontrole gitmeliyim?
Öncelikle panikleme. Troid hastalıkları çoğu kez ilaçlarla düzelebilen hastalıklardır. Burada dikkat edilecek en önemli konu düzenli kontrole gitmektir. İlaçları zamanında ve doğru miktarda alman kontrolün faydasını arttırır.
Ortalama 6 hafta sonra kontrole gitmen uygun olur. Daha önce yapılacak tahliller kafa karıştırıcı sonuçlar ortaya koyabilir.
Acele işe, panik atak bulaşır. Doktorunu takip et. Dediklerini yap yeter.