Beslenme ve Diyet Uzmanı Leyla Tevfikoğlu

BESLENME VE DİYET UZMANI LEYLA TEVFİKOĞLU

sorucevap@vimjo.com
Tarihi 18 Ocak 2011

Esmer şeker mi? Beyaz şeker mi?

Şekersiz bir gün yaşabileceğimizi hiç düşünemiyorum bile.... Bir şekilde günlük hayatımızın büyük bir bölümünde istisnasız yer alır. Çayımızda, kahvemizde, pastamızda, kekimizde, sütlü tatlımızda, reçelimizde hatta bazen seçmiş olduğumuz yemeğimizde bile az da olsa vardır... Fakat miktarını şaşırınca, heme kilolarımız başını alıp, tırmanışa geçiyor...Ne yapabiliriz? Şeker tadından vazgeçemeden nasıl o büyük kalorileri azaltabilirz?

Marketlerdeki raflarda hep görüyoruz, beyaz şeker ve esmer şeker... Her ikiside biribirine yakın raflarda, hemen hemen aynı kategoride, ama aradaki fark nedir?

Esmer şeker, kendi tanımıyla, beyaz kristal şekerin ön işlemlerden geçirilmiş ve gıda saflığına ulaştırılmış bir miktar şeker kamışı melasıyla karıştırılarak elde edilmektedir. Kahve renginden dolayı da "Esmer veya Kahveri Şeker" adını da almıştır. Esmer şekerin üretim şekline ve renk koyuluğuna göre de alt grupları vardır. Eğer %3.5 oranında melas içeriyorsa "Açık esmer şeker", fakat bu oran %6.52'e çıkınca "koyu esmer şeker" olarak adlandırılır.

Esmer şekerin kristalleri, beyaz şeker kristallerinden daha küçüktür ve nem tutma özelliklerinin daha fazla olmasıyla topaklanma riski artmaktadır. Üretim şekline göre ise; esmer şeker (şeker kamışı veya pancarının ikinci şurubundan elde edilir), esmer kırık şeker (sıcak şeker şurubu önceden karamelize edilerek üretilir) ve esmer şeker kamışı şekeri (şeker kamışı suyunun işlenmeden kristalize edilmesiyle yapılır) vardır.

Enerji değeri açısından değerlendirildiğinde, aslında çok büyük bir fark yoktur: 100 g beyaz şekerin kalorisi 400 iken, esmer şeker ise 380 kkal'dir. Protein değeri beyaz şekerde 0 (sıfır) iken, Esmer şekerde eser değerde olsa bile 0.3 g kadar mevcuttur. Esmer şekerde beyaz şekerden farklı olarak minerllarden Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Sodyum ve Demir'in yanında B12 Vitamini, Niasin, Pantoteink Asit ve Kolin bulunmaktadır. Ne yazık ki, bu mineral ve vitaminler beyaz şekerde kesinlikle yoktur.

Aslında düşündüğümüzde aldığımız herhangi bir porsiyon yiyecek ve içecekteki esmer şekerin içinden gelen bu vitamin ve mineralleden alınan miktar çok minimaldir. Fakat unutmamak gerekir ki, tüm gün boyunca alınan şeker miktarı toplamında (sadece saf veya boş enerji alacağımıza) beyaz şeker yerine esmer şekerinin tüketilmesiyle aldığımız vitamin ve mineral miktarı da artmaktadır. Böylece daha sağlıklı ve dengeli bir beslenme şansı yakalayabilmekteyiz.

Şekerden vazgeçemiyorsanız ve enerji tasarrufu sağlayamasanız bile; esmer şeker; içinde bulunan vitamin ve mineral değerleriyle beyaz şekere farklı bir alternatiftir ve daha sağlıklıdır.

Tatlı isteğinizi ve açlık krizlerinizi bir türlü önleyemiyor musunuz? Bu bitkisel destekle artık önleyebileceksiniz... Tıklayın!