Tarihi 9 Mart 2017

Başka ülke ayağa kalkamazdı

DenizBank'ın 20'nci kuruluş yıldönümü münasebeti nedeniyle basın mensupları ile bir araya gelen Genel Müdür Hakan Ateş'in yaptığı sunumda altı çizilmesi gereken çok başlık var. Ateş, DenizBank'ı 20 yıl önce bir otel odasında kurduklarını ve o dönem 81. sırada olan bankayı bugün Türkiye'nin en büyük 5. özel bankası haline getirmeyi nasıl başardıklarını anlattı. Banka, 3. Köprü, 3. Havalimanı, TAV Bodrum Havaalanı ve Ilısu Barajı ile kamu-özel sektör ortaklı şehir hastaneleri gibi kilit projelerin ana finansörü konumunda ve 10 yılda 300'den fazla proje için yaklaşık 20 milyar dolar tutarında uzun vadeli finansman sağlamış. Hakan Ateş, krize karşı dayanıklılıkta Türkiye'de çok sayıda reformların büyük rol oynadığını 2002-2016 yılları arasında yıllık ortalama 184 milyar dolarlık yatırım yapıldığı ve bunun yüzde 80'lik kısmının özel sektör tarafından gerçekleştirildiği bilgisini verdi.
Ateş, "2000 yılında TL'nin uluslararası işlemlerde kullanılma oranı yüzde 0.1 iken, şimdi bu oran yüzde 1.4. Bu da Türkiye'nin global bir oyuncu olma yolunda olduğunu gösteriyor" dedi. Türkiye'de son 12 yılda otoyol uzunluğu 6.1 bin kilometreden 23 bin kilometreye, elektrik gücü kurulu kapasitesi ise 37 bin megavattan 78.5 megavata ulaşmış. Hastane sayısı 9 binden 30 bine, havaalanı sayısı 27'den 55'e yükselmiş. Ateş, "Tarımda Avrupa'da birinci, dünyada altıncıyız. Beyaz eşyada Avrupa'da birinci, dünyada ikinci sıradayız.
Türkiye enerji koridoru oldu, sırada 'Hub' olmak var" dedi.

2017 DAHA İYİ BİR YIL
Ateş, geçen yıl sadece Türkiye özelinde değil, dünya açısından da iyi bir yıl olmamasına rağmen, yüzde 2.5'in üzerinde bir büyüme sağladıklarını bu yıl da yüzde 3'ün üzerinde büyüme beklediklerini açıkladı. Ateş, başka bir ekonominin; darbe girişimi, bölgesel karışıklık, küresel kriz, Brexit ve terör olaylarını bir anda yaşasaydı, ayağa kalkamayacağını belirterek, "Oysa Türkiyemiz bırakın ayağa kalkmayı biraz yavaşlamış olmakla birlikte eski hızına kavuşma gayretinde" dedi. Ateş, 2017'nin 2016'nın yaralarının sarıldığı bir yıl olmasını beklediklerini belirterek, "Başta turizm olmak üzere toparlanma öngörüyoruz" dedi.