BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 16 Eylül 2019

Suriye geleceğinde Çankaya kriterleri

DÜNYANIN gözü ve kulağı bugün Çankaya'ya çevrilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin geleceğine damga vuracak ÇANKAYA KRİTERLERİ sürecini bugün PUTİN VE RUHANİ ile başlatıyor. CUMHURBAŞKANIMIZ Erdoğan'ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin katılımıyla yapılacak ÇANKAYA ZİRVESİ'NDE çözüme yönelik kararların alınması söz konusu. Çankaya Zirvesi'nde alınacak kararların Suriye geleceğine anahtar formüller getirmesi gündemde:
1) Yeni Suriye Anayasası'nı yazacak 150 kişilik komite kesinleşecek.
Anayasa Komisyonu çalışmaları ve Suriye'deki siyasi geçiş süreci netleşecek.
2) İdlip'te kalıcı ateşkes sağlanacak.
3) Yeni bir göç dalgasının önlenmesi paralelinde Avrupa harekete geçirilecek.
4) Fırat'ın doğusunda, Ayn el Arap ile Resulayn arasında, 1 milyonluk şehir kurma, Türkiye'deki mültecileri burada daimi iskanla huzura kavuşturma planımız masaya yatırılacak.
5) Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa arasında 4'lü çözüm masası tekrar kurulacak.
6) SURİYE'NİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUYAN TASLAK, CENEVRE ANLAŞMASI sunulacak.

Ana gündem İdlib ve Fırat'ın doğusu
Yarınki zirvede gündemin önemli bir başlığını İdlib'in oluşturacağını Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Reuters'a yaptığı açıklamada da ifade etmişti. Cumhurbaşkanımız, İDLİB'TE artık birkaç günlük ateşkeslerle çözümün sağlanamayacağını vurgulayarak, kalıcı ateşkes için Çankaya kararlarını devreye sokmak istiyor. Bugünkü toplantıda İdlib'in yanı sıra Türkiye ile ABD arasında Fırat'ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge ele alınacak.
Erdoğan, ABD Başkanı Trump'a mesajı verdi: "SABRIMIZ TAŞIYOR.
Maalesef güvenli bölge anlayışı beklentilerimizi karşılamıyor. Oyalama siyasetine dönüşüyor. Sabrımız taşarsa başımızın çaresine bakmak durumunda kalacağız. Sınırımızda terör koridoruna izin vermeyeceğiz.
Bunun için atılması gereken adımlar neyse atacağız." ABD'ye net şekilde, 'FIRAT'IN BATISI TAMAM. ŞİMDİ FIRAT'IN DOĞUSUNDA' diyecek.
Çankaya Zirvesi sonrasında Erdoğan, BM toplantısı için New York'a gidecek.
24 Eylül'de BM'de konuşacak.
Bu konuşmada, Putin ve Ruhani ile aldığı kararlar doğrultusunda SURİYE'NİN GELECEĞİNİ GÜNDEME ALACAK. Ardından Trump ile başbaşa görüşmesinde, FIRAT'IN DOĞUSU'NDA GÜVENLİ BÖLGEDE OMURGA KARARLARA son şekil verilecek.
Türkiye'nin hedefi, Trump'ın söylediği 20 mil (32 kilometre) derinlik.
Bu derinlikte, Erdoğan'ın isteği Türkiye'den Suriye'ye dönmek isteyen önce 1 milyon mülteciye, yaşanabilir şehir kurmak. BM'de Merkel ve Macron ile de görüşecek olan Erdoğan, Almanya ve Fransa'nın da güvenli bölge şehrinin yatırımlarının altına el koymalarını sağlamak istiyor.
İkinci aşamada, Suriye'de geçiş süreci için oluşacak, anayasa yazacak komitenin kararlarına ve nihayetinde Cenevre'de YENİ SURİYE anlaşmasının yapılmasına paralel, Türkiye'de geride kalan 3 milyon mülteciyi Fırat'ın doğusuna ve batısına yerleştirme çalışmalarına geçilecek.
SONUÇ: Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, bir siyaset ustası.
Suriye'nin kaderinde çok önemli roller oynayacak kararları Putin ve Ruhani ile birlikte almak üzere BEŞTEPE yerine ÇANKAYA'YI SEÇMESİ başlı başına tarihi bir mesaj.
Erdoğan, Atatürk'ün Çankaya'sından dünyaya BARIŞ MESAJI verecek.
Uluslararası camiaya ÇANKAYA KRİTERLERİNİ ilan edecek.