BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 21 Nisan 2016

Şampiyonlar Ligi’ndeyiz



E
nerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, Türkiyemiz'in sadece gününe değil geleceğine de stratejik bakıyor. Bu bağlamda, Enerji Bakanlığı'nda STRATEJİK BEYİNLERLE donatılan bir kadroyu harekete geçirdi. Göreve gelir gelmez "Yeni Türkiye'nin 2023 Enerji Stratejisini" hazırlatan Bakan Berat Albayrak yol haritasını gazetelerin Ankara yazarları ve temsilcileriyle paylaşırken, hayati konulara parmak bastı. Özellikle, FETÖ ile mücadele konusunda çok çok önemli açıklamaları oldu:
"Türkiye'de tüm denklem ve paydaşların stratejik bir şekilde yönetildiği bir akıl var. Türkiye bu kadar büyük bir cendereden geçerken, çok yoğun bir mesaiyle bu tip krizlerin ortak bir akılla yönetildiği bir yönetim iş başında. Son 80- 90 yıldır Türkiye bu kadar zor bir dönemden geçmedi. Siyasal ve jeopolitik olarak çok zor bir dönemden geçse de ekonomik, siyasi stratejik anlamda birçok hastalıklı, kronik bir dönemi teker teker çözerek yolumuza devam ediyoruz. Düne kadar Türkiye, PTT birinci ligde oynuyordu, artık Şampiyonlar Ligi'nde oynayacak bir akıl var. Türkiye'de rejim sorunu mu var, sistem sorunu mu var.
Türkiye'de bir rejim sorunu yok, Türkiye'de bir sistem sorunu var. Güçlü iktidar dönemlerinde büyümüş, diğer dönemlerinde kaosla karşı karşıya kalmış bir ülke. İki ileri bir geri olmuş hep. Türkiye'de bir rejim sorunu yok. Türkiye'deki esas sorun, hele böyle bir dönemde, daha fazla gün yüzüne çıkan sorun sistem sorunu. 7 Haziran-1 Kasım arası dönem Türkiye için bir demo oldu. Türkiye'nin bir daha istikrarsız dönemlere dönme lüksü yok. Türkiye'nin en büyük şansı güçlü liderliğinin olması.
Türkiye sisteme dayalı çözüm istiyorsa bunun yolu da yeni Anayasa'dan geçiyorsa, Anayasa değişikliği olmazsa olmaz. Bu samimiyet testi. Muhalefet bu testi veremedi.
Muhalefetin üzüm yeme gibi bir derdi var mı? Yok. Muhalefet Meclis'i kilitlemekle meşgul. 'Tıkayalım, ne kadar kilitlersek o kadar az iş yaparlar, başarısız oluyorlar' diye bakıyor. Son 10 yıldır siyaseti dizayn etmeye çalışan her yapı tasfiye oldu, bedelini çok ağır ödedi, helak oldu. Yeni dönemde de bir şeyler var. Bunlar da helak olacak."

ENERJİ STRATEJİSİ: Bakan Berat Albayrak'ın 2023 Enerji Stratejisi'nin önemli başlıkları şöyle: "Şükürler olsun, bu kışı kazasız belasız önemli bir kriz yaşamadan geçirdik. Ortalama yüzde 5 büyümeye eş zamanlı olarak yüzde 5'lik ekonomik büyümeye paralellik arz eden enerji büyümesi gerçekleştirdik. Türkiye'nin 2023 vizyonu enerji arz güvenliği açısından önemli plan ve projelerimiz olacak. Kurulu kapasitemizi 13 yılda 33 binden 73 bin megavatın üzerine taşıdık. En az 50 bin megavat daha eklememiz gerekiyor önümüzdeki 10 yılda. 5 yılda 18 milyar TL yatırım yapılacak. Türkiye bölgesinde krizi en iyi yöneten ülke. Bütün bunlara rağmen Türkiye, istikrarlı büyümesini ve demokratik gelişmesini sürdürdü. Hangi resim içinde olursa olsun biz istikrarlı büyümemizi, demokratik gelişmemize devam edeceğiz. Maalesef Türkiye'de müthiş bir lobi algısı var. Faiz lobisi şu lobisi, gaz lobisi, ithal kömür lobisi, nükleer karşıtı lobi var. Lobiler haklı gerekçelerle, farklı şeyler söylüyorlarsa dinleyebiliriz ama statükocu anlayışla, istemezük diye bakıyorlarsa buna farklı yaklaşırız. Enerjiyi kısa yoldan zengin olma aracı olarak gören çantacı dediğimiz profilden ayırıp daha ciddi bir profilde yatırımcıya dönüştüreceğiz. Nükleer Karşıtı bir lobi var. Nükleere karşıyız, kömüre karşıyız. İstemezükçü yaklaşım Var. Nükleer olmazsa olmaz bizim için. Bütün dünyada 450'den fazla nükleer santral işletiliyor, 100'den fazlasının inşaatı sürüyor. Kararlı bir şekilde Türkiye'yi gelecekteki durumlara hazırlamamız için nükleerden vazgeçemeyiz."