BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 24 Şubat 2015

Süleyman Şah hamlesi

Savaş Sanatı, ünlü Çin'li SUN TZU tarafından M.Ö. 6. Yüzyıl'da yazıldı.
Bu eser askeri strateji ve taktiğin temel kitabı olduğu kabul edilir. Savaş Sanatı, strateji üzerine yazılmış en eski ve en iyi çalışmalardan biridir. Askeri konularda ve ötesinde de tarih boyunca çok büyük etkisi olmuştur. Roma İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarında ünlü kitabını yazan Çinli askerî teorisyen SUN TZU'nun çok anlamlı bir sözünü hatırlayalım: "TAKTİKLERİ OLMAYAN STRATEJİ ZAFERE GİDEN YOLDA EN UZUN YOLDUR. STRATEJİSİ OLMAYAN TAKTİKLER İSE YENİLGİDEN ÖNCEKİ ZAYIFLIKLARIN İFADESİDİR." Pazar gecesi, Türkiyemizin gerçekleştirdiği ORTADOĞU SATRANCINDA SÜLEYMAN ŞAH HAMLESİ sadece askeri değil, stratejikti akıllı taktikler içeriyordu... Süleyman Şah Türbesi üzerinden, Türkiye'yi savaşa sokmaya yönelik sinsi planların varlığından Yeni Türkiye liderliği haberdardı. ÜST AKIL'IN stratejisi şuydu: Türkiye'yi Suriye savaşına sokmak. Süleyman Şah'ı kendilerine malzeme yapmayı planlayan IŞİD - benzeri örgütlerin veya onları perdeleyecek başta İsrail Mossad ve Derin Avrupa orıjinli servislerin hazırlıkları MİT tarafından adım adım takip ediliyordu. Buna karşılık Türkiye'nin stratejisi de "Savaşa girmemek". Bu stratejiye uygun taktikler belirlenmişti.
Pazar gecesi operasyonu, Türkiye'yi savaşa sokmaya yönelik senaryoları boşa çıkarmaya dönüktü. Yani taktik bir hamle icra edildi. Süleyman Şah hedef olmaktan çıkarılmasaydı Türkiyemiz ÖYLE VEYA BÖYLE ÇATIŞMALARA GİRMEK ZORUNDA BIRAKILACAKTI.
Eğit-donat sonrası

Son günlerde IŞİD üzerinden, Yemen-Libya'ya kadar uzanan bölgede olağanüstü gelişmeler yaşanıyor, yeni senaryolar hazırlanıyordu. Böyle kritik gelişmeler içinde Türkiye ve Amerika, Eğit-Donat anlaşması yaptı. IŞİD'e yönelik geniş kapsamlı bir operasyonlara hazırlıklar artarken İŞİD veya onların örtüsü altında Derin Avrupa-İsrail servislerinin boy göstermesi kaçınılmazdı. Böyle bir durumda örgütün ve arkasındaki karanlık güçlerin koalisyonda yer alabilecek olan Türkiye'ye yönelik ilk saldırısının Süleyman Şah'a olacağı gözden tutulamazdı. Karanlık güçlerin Süleyman Şah'a saldırması, oradaki askerlerimize zarar vermesi karşısında,Türk Silahlı kuvvetlerinin Suriye topraklarında geniş bir operasyona girmesi söz konusu olacaktı. Yani Süleyman Şah, Türkiyemiz için,karanlık senaryonun merkezindeydi.
Bir stratejik ve taktik başarının ismi olan Süleyman Şah operasyonuna karşı, azgın muhalefetin yaptığı akıl dışı çıkışlar insanın kanını dondurdu.
Şu CHP'ye bakınız. Suriye'deki vatan toprağını bırakmışız. CHP'nin tarihe bakması, ondan sonra Vatan toprağı laflarını etmesinde çok yarar var. Birinci Dünya Savaşı öncesinde, Suriye'nin tamamı vatan toprağımızdı.
Lozan'da İsmet Paşa, o toprakları verirken neredeydiniz
? O günlerde vatan topraklarını unutmak işinize geldi. Bugün çıkmış, vatan toprağından bahsediyorsunuz. Lozan'da Kerkük gitti, Musul gitti. İsmet Paşa, vatan topraklarını İngilizlere-Fransızlara terkedince ses yoktu. Atatürk'ün doğduğu yer Selanik, Misak-ı Milli dışı kalmıştı. Neredeydiniz? Siz önce, Lozan'da İsmet paşa'nın verdiği vatan topraklarının hesabını bir verin.
SONUÇ: Pazar gecesi, Türkiyemizin gerçekleştirdiği Süleyman Şah operasyonu stratejikti. 100 yıllardır merkezinde petrol/gaz olan Ortadoğu'da büyük oyunlar oynanıyordu. Oynanmaya devam ediyordu. Böyle bir bölgede, bu harekât sadece askeri bir manevra değildi.
Türkiye'nin, bölgeye ve Küresel Odaklara mesajlar göndermesine de vesile olan stratejiydi. KÜRESEL ODAKLARA ŞU MESAJI GÖNDERDİK: "ORTADOĞU VE YAKIN COĞRAFYAMIZDA OYNAMAKTA OLDUĞUNUZ OYUNLARIN FARKINDAYIZ.
SENARYOLARINIZI BİLİYORUZ"
UNUTULMASIN... TAKTİKLERİ OLMAYAN STRATEJİ ZAFERE
GİDEN YOLDA EN UZUN YOLDUR.