BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 17 Mayıs 2013

Dünyaya mesaj

Obama ile Başbakan Erdoğan'ın yaptığı görüşme birçok lider tarafından dikkatle takip edildi. Obama, Erdoğan'ı bugünün Başbakan'ı, geleceğin Başkan/Cumhurbaşkanı kavramıyla değerlendiriyor.
Türkiye'nin önemi teyid ediliyor ve bölgesel güç beklentilerimizin net biçimde aktarılması gerçekleşiyor. Obama'ın Erdoğan'a BAŞKAN düzeyinde protokol uygulayarak, dünyaya verdiği mesajı asla gözden kaçırmamalıyız.
Obama'nın ikinci başkanlık döneminde Erdoğan'a gösterdiği ilgi onun şahsında Türkiye'ye gösterilen ilgidir.
Türkiye'nin yenidünya düzeninde oynamaya başladığı rollere paraleldir. Obama yönetiminin yakın alakasının altında yatan temel faktör, ABD'nin yüzünü Asya-Pasifik'e çevirdiği süreçte, birçok çıkarının tehlikeye girme riski bulunan Ortadoğu'da Türkiye'yi sarılmak durumunda kalacağı nadir ülkelerden biri olarak görmesidir. İsrail'in etrafı sarılıyor.
Ürdün sıkıntıda. Mısır-Türkiye ile stratejik ortak ve aynı düzlemde. Irak, parçalanmış durumda. Suriye ne olacağı belli değil. İran nükleer ülke olma ve liderlik peşinde.
Afganistan'ın akıbetinde de Türkiye'nin etkisi var. Avrupa'nın sorumsuz tavırları ortada.
Hatta kendisi parçalanıyor, eski gücünü kaybediyor. Beyaz Saray duvarları arkasında, çok dikkatle ele alınan bir dosyanın "enerji hatları"olduğu belirtiliyor. Burada Kuzey Irak, ana başlık. Türkiye'nin Kuzey Irak'la ilgili paradigma (değerler dizisi) değişikliği bazı denklemleri çözdü.

SONUÇ:
Ortadoğu'da meydana gelecek tüm gelişmelerde, "enerji kartlarını" aramazsak, doğru sonuçlara ulaşamayız. Enerji masası, Ortadoğu'nun yeni haritasını, yeni federasyonlarını, entegrasyon süreçlerini belirleyecek en önemli masadır. Türkiye EXXON kartını tam zamanında açtı. Bu kart, yeni kapıları da açacak.
Bu kart, Türkiye'nin daha da güçlü olmasını sağlayacak.