BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 18 Ocak 2011

"Demokrat Parti boşluğu dolduramaz"

Demokrat Parti kongresinde genel başkan adayı olan Ahmet Özal, DP içindeki fay hatlarını, merkez sağın geleceğini, siyasi tabloda muhtemel gelişmeleri TAKVİM'e anlattı.
Hüsamettin Cindoruk'un parti içinde oynanan oyunları son anda farkettiği için genel başkan adayı olmaktan vazgeçtiğini belirten Ahmet Özal, çok önemli bir fırsatın kullanılamadığına işaret etti ve "DP iyi kongre yapamamıştır.DP merkez sağda yerini alamamıştır.
MHP'ye rakip bir pozisyona girmiştir"
yorumunu yaptı.
Ahmet Özal, Demokrat Parti kongresinden toplumun beklediğini bulamadığına işaret etti, siyasi tabloyu şöyle değerlendirdi: "Anavatan ve doğru yol yapısının üstüne otursalardı daha iyi olurdu. Yeni DP'de MHP ağırlığı var. Hayırlı olsun ama, İşleri zor. Buradan AK Parti'ye rakip çıkmaz, MHP'ye rakip olurlar. Gerçek merkez sağa oturma olmadığı için, AK Parti genel seçimde yüzde 50 rakamına ulaşma şansına sahip duruma geldi. Ayrıca yeni DP rakip olacağı MHP'yi bıçak sırtına sürükler'' Demokrat Parti kongresinden sonra, inanılmaz oranda telefon aldığını, bir çok teklifin yapıldığına işaret eden Ahmet Özal, "Anavatan partisinin, doğru yolcuların önemli isimleri, tanınmış bürokratlar 'yeni oluşum' için dikkati çeken projelerle beraber olmayı öneriyor" dedi.
Özal, yeni hedefini açıklarken, merkez sağı yeniden inşa edecek bir harekete bir hafta içinde karar vereceğini, bu hareketin lideri olarak seçim gezilerine başlayacağını vurguladı.


* * *
HİZBULLAH ÜZERİNDEN KİMLER PLAN YAPIYOR
Türkiye, Hizbullah konusunda bir çok soruya cevap arıyor. Hizbullah üyeleri neden şimdi serbest kaldı? Hizbullahçılar neden ortadan kayboldu? Bu gerçek üzerine kimler, hangi planları yapıyor? Kimler oyuna dahil olmak istiyor? Hizbullah taktik değiştirdi mi? Hizbullah, 2011 seçimlerinde Meclis'e milletvekili gönderebilir mi? Hizbullah'ın beyin adamlarının nerede olduğu psikolojik harekete hemen konu edildi. İran'a kaçtılar? Gerçek mi? Hedef saptırma mı? İran'a yönelik bir operasyon için kullanılma özelliği mi taşıyor?
Bunu yakında öğreneceğiz.
Hizbullah'ın, uluslararası oyunlara ve yabancı istihbarat kuruluşlarının yönlendirme harekatına konu olup olmayacaklarını, karanlık gazeteci İngiliz gazeteci Gareth Jenkins'in Hizbullah'a yönelik yaptığı son açıklamalar ışığında özellikle dikkat çekiliyor.

BBC, KARANLIK GAZETECİ VE HİZBULLAH

BBC Türkçe bölümünden Güney Yıldız, karanlık gazeteci Gareth Jenkins ile Hizbullah'ı konuşuyor. Karanlık gazeteci Gareth Jenkins şunları söylüyor: "Serbest bırakılan Edip Gümüş ve Cemal Tutar, cezaevindeyken, Hizbullah liderlik yapılanmasını değiştirdi. Bildiğimiz kadarıyla, Hizbullah'ın gerçek lideri, şu anda Avrupa'da bir yerde yaşıyor. Bu kişiler tutuklanmadan önce örgütün iki ve üç numaralı isimleriydi. Şimdi onların kişilerin dışarı çıkmasıyla birlikte örgüt içinde, liderlik düzeyinde bir yeniden yapılanma olmak zorunda.
Hizbullah bu iki kişi cezaevindeyken stratejisini de değiştirdi. Sivil toplum kuruluşlarına yoğunlaşıp, toplumsal taban oluşturmaya çalışıyorlar. Hizbullah, eskiden PKK ile bir nüfuz mücadelesi içindelerdi. Şimdilerde de , PKK ile mücadele içine girebilir.'' Karanlık ingiliz gazeteci Gareth Jenkins, Hizbullah'ın 2011 seçimlerinde ne yapacağını açıklıyor: "Hizbullah şimdilerde güneydoğuda olağanüstü bir nüfuza sahip. Çok geniş bir dernekler ağı var, kendi dergileri, gazeteleri, kitapçıları var. Bence, artık kendilerini bağımsız adaylar yoluyla ortaya koymaları söz konusu olabilir. Tabi bu adaylar kendilerini açıktan "Hizbullah'ın adayları" olarak ifade etmeyebilirler. Ben seçimlerde bu şekilde AK Parti ve BDP ile karşı karşıya gelmelerinin de ihtimal dâhilinde olduğunu düşünüyorum.'' (Not:Karanlık gazeteci Jenkins,daha öncede Ergenekon davasına yönelik manüplasyon haberler yapmıştı)