CANLI YAYIN
Ekrem Kızıltaş
EKREM KIZILTAŞ

Oku bakiim!

Eklenme Tarihi 26 Ağustos 2015
Yaşı uygun olanlar, Barış Manço'yu, 'Oku bakiim!' sözünü ve tabii devamını da hatırlayıp gülümsemeye başlamışlardır bile.
7 Haziran'da yapılan genel seçim sonrası, parlamentoya giren partiler arasında bir hükümet kurulamadığı ve kurulamayacağı da anlaşıldığı için; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı ile yaptığı görüşme sonrası seçimlerin yenilenmesi, yani bir 'tekrar seçim' kararı aldı. Anayasa'daki açık hükümlere göre gerçekleşen bu gelişmeleri anlama şansları bulunmayan ve galiba okuma özürlü de olan birileri, Cumhurbaşkanı'na kusur bulmakta birbirleriyle yarışıyorlar hala.
Oysa Anayasa dediğimiz eninde sonunda bir kitapçık ve son gelişmelerle ilgili maddeler de son derece açık. Zahmet edip okusalar; "... yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir" (M.116) şeklindeki hükmün ne demek istediğini onlar bile anlayabilirlerdi aslında.
Ancak, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Başbakan'ın ve dahi herkesin ne yapacağı ve nasıl yapacağını belirleme konusunda kendilerinde imtiyaz vehmettiklerinden olsa gerek, Anayasa'da ne yazdığıyla ilgilenmiyorlar.
Bu duruma gelişle alakalı gereksiz gürültülerinin pası daha kulaklarımızda:
Seçimin aritmetik neticelerine göre, birisi tam da dişlerine göre (CHPMHP-
HDP) olmak üzere, birçok değişik koalisyon alternatifi olduğu halde herhangi bir hükümet kurulamamasının sorumluluğunu Cumhurbaşkanı'na yıkmaya çalıştılar hep, malum. İlkokul çocuklarının bile anladığı, mevcut durumda kesinlikle bir hükümet kurulamayacağı gerçeğinin farkında olsalar da, Cumhurbaşkanı'nın 'Beştepe'nin yolunu bilmeyen' Kılıçdaroğlu'na vazife vermemesi, ciddi bir mesele idi onlara göre. 'Görev verilseydi Kılıçdaroğlu ne yapabilirdi?' sorusuna verdikleri cevap ise muhteşemdi: "Bilmeyiz, ama yapardı bir şeyler; onun adı Kemal!" Tekrar Seçim kararını, Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi seçime kadar idare edecek geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan ataması takip etti. Malum, bu da Anayasa gereği.

GÜRÜLTÜYE HAZIRLIK...

Bundan sonra maruz kalmak durumunda olduğumuz gürültüler de işte tam bu konuda çıkacak. Birtakım bahaneler bularak AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na itiraz edecekler. Tabii esas gürültü, bakanlar hakkında çıkacak.
Faydası olur mu bilmiyoruz. Ama yine de gürültülerine maruz kalmaya hazırlandığımız güruhun Anayasa'nın ilgili hükümlerine bir göz atmalarını istemek; yani onlara 'oku bakiim!' demek durumundayız.
Anayasa'nın 114. Maddesi'nin ilgili hükümleri şöyle: "... Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atar. Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildirir.
Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır. Geçici Bakanlar Kurulu, (...) beş gün içinde kurulur. (...) Güvenoyuna başvurulmaz."
Ne dersiniz; Anayasa yeteri kadar açık ve onlar bile anlayabilir, değil mi?..
Anlayıp anlayamadıklarını hep beraber göreceğiz!..