Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 6 Aralık 2013

Alkışlar - 2013

Bu köşede 5 yıldır TÜBİTAK Ödüllerini kazanan bilim insanlarını duyuruyoruz.
Son ödüller önceki gün yine Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verildi.
Alkışlar bu kez uluslar arası ölçekte yaptıkları çalışmalarla göğsümüzü kabartan ve 2013 yılı ödüllerini alanlar için:

BİLİM ÖDÜLLERİ:
* Kızılaltı bölgesinde çalışan birçok özgün katıhal lazerlerin geliştirilmesi ve bu lazerler ile femtosaniye süreli optik darbe üretimi konusundaki çalışmalarıyla, PROF. DR. ALPHAN SENNAROĞLU- KOÇ ÜN.
* Karaciğer hastalıklarının ekstra hepatik manifestasyonları ve viral hepatit, özellikle delta hepatit konularındaki çalışmalarıyla, PROF. DR. CİHAN YURDAYDIN- ANKARA ÜN.

ÖZEL ÖDÜLLER:
* Talaşlı imalat alanında mekanik, titreşim ve kontrol konularındaki çalışmalarıyla, PROF. DR. YÜK. MÜH. YUSUF ALTINTAŞ – BRİTİSH COLUMBİA ÜN. KANADA
* Merkezi eşleştirme ve böbrek takası konularındaki çalışmalarıyla, PROF. DR. M. UTKU ÜNVER- BOSTON COLLEGE

TEŞVİK ÖDÜLLERİ:
* Mezoskopik fizik, spintronik ve grafen fiziği konularındaki çalışmalarıyla YRD. DOÇ. DR. İNANÇ ADAGİDELİ-SABANCI ÜN.
* Kimya ve çevre alanında biyosoprsiyon ve atsorpsiyon konularındaki çalışmalarıyla PROF.DR. SİBEL AKAR- OSMANGAZİ ÜN.
* Aritmetik geometri ve metrik çizgilerin değişmezleri konularındaki çalışmalarıyla DOÇ.DR. ZÜBEYİR ÇINKIR- ZİRVE ÜN.
* Biyomalzemeler ve nanomalzemeler konularındaki çalışmaları nedeniyle DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZGÜR GÜLER- BİLKENT ÜN.
* Karbon nanotüp ve grafen tabanlı elektronik aygıtlar konularındaki çalışmalarıyla- YRD. DOÇ. DR. COŞKUN KOCABAŞ- BİLKENT ÜN.
* Lazer ışığının uzayda ve zamanda kontrolü ve uygulamaları konusundaki çalışmalarıyla DOÇ.DR. SELÇUK AKTÜRK- İSTANBUL TEKNİK ÜN.
* Yeni nesil nano-gözenekli malzemelerin enerji uygulamalarındaki potansiyellerinin atomik düzeydeki hesaplamalarla belirlenmesi konusundaki çalışmalarıyla DOÇ. DR. SEDA KESKİNAVCI – KOÇ ÜN.
* Mikro Ölçekli Enerji Hasadı, biyomedikal uygulamalara yönelik mikrosistemler ve mikro-g hassasiyetli ivme ölçerler konularındaki çalışmalarıyla DOÇ.DR. HALUK KÜLAH – ODTÜ
* Ferroelektrik tabakalı yapılar ve ince filmler alanında, sürekli ortam limiti benzetim ve deneysel yaklaşımlar konusundaki çalışmalarıyla YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BURÇ MISIRLIOĞLU – SABANCI ÜN.
* Dünyada multipl organ donöründen yapılan ilk rahim naklinin gerçekleştirilmesi, tekniğin tanımlanması, infertilite ve kanser hastalarında ovulasyon induksiyonu konularındaki çalışmasıyla PROF.DR. MÜNİRE ERMAN AKAR – AKDENİZ ÜN.
* İnflamasyon, oksidatif stres ve sepsis, gastrik ülser, miyokart enfaktüsü iskemi referfüzyon hazarı, diyabet komplikasyonları ve osteoporoz gibi durumların fizyopatolojisi ve farmakolojik tedavisi konularındaki çalışmalarıyla DOÇ. DR. ZEKAİ HALICI –ATATÜRK ÜN.
* Bitki moleküler biyolojisi alanında genom, transkripton ve mikro-RNA konularındaki çalışmalarıyla TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü- DOÇ.DR. TURGAY ÜNVER- ÇANKIRI KARATEKİN ÜN.