ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 20 Şubat 2011

Diva olmak kimlere kaldı?

'Divalık' aynı zamanda tanrıça gibi bir şeydir ülkemizde. Yani yüce bir kavram. Ama bu günlerde 'kavram' iki seksen yerlerde. Sebepse bir şarkı sözü. "Hadise'nin yeni albümüne aldığı 'Süslü Burjuva' şarkısındaki 'Kıvır durma, Tatminsiz Diva' sözleri kimi hedef alıyor?" diye soruyor işi olmayan çavuşlarımız. Ve akabinde cevap geliyor; Olsa olsa Hadise'nin sevgilisi Sinan Akçıl ile ayrılmasının sebebi olarak gösterilen Hande Yener'dir! Tam diyecektim ki, "Kızlar siz kafayı mı yediniz, çekilin kenara, bu ülkenin yegane pop divası Ajda Pekkan'dır ve onun gibi olmak için yüz fırın ekmek yemeniz gerekir..." Diyecektim ama gözüm ekrana takıldı sevgili okurlar. Size yemin ederim Ajda, siyah-beyaz bir filmde şu anda şarkı söylüyor. TV8'de, Seda Akgül'ün sunduğu 'Erken Baskı' programının 'nostalji klip' köşesi... Şarkı öylesine garip ve Ajda'nın o kadar tarzı değil ki şaşırıp kalıyorum. Sözleri aynen şöyle; "Kayadan indir beni kağnıya bindir beni, kızlar pazara çıkmış erkekler alsın diye, al beni sar beni güzelim..." Ne duydum, ne işittim. Türkü desen türkü değil, pop desen hiç değil. O zaman yazacağım bütün lafları geri alıyorum... Demek ki 'Diva doğulmuyormuş, sonradan uzun uğraşlar vererek olunuyormuş!' Buna göre, Hande kızımızın da yıllar sonra tanrıça olma ihtimali olabilirmiş.

* * *
ERMAN TOROĞLU BU KEZ HAKLI ÇIKTI!
YILLAR önce eşcinsel bir otopark görevlisi görmüştüm Beyazıt'ta bir yerde.
İlk dikkatimi çeken oksijen sarısı saçları ve kolundaki sıra sıra altın zincirler olmuştu. Ve bağırıyordu taksicilere; "Ayy bunaltmayın beni şekerim, park dolu dedik, ne geliyorsunuz öyle öbek öbek!" Sonra dönüyor, onu kızdırmak için arabasını parka sokmaya çalışan şoföre çemkiriyordu; "Sen de gel, park etmediğiniz bir tek şeyim kalmıştı!" Nereden geldi aklına sabah sabah derseniz, önümde bir gazete haberi duruyor. 'Eşcinsellere yönelik açıklamaları nedeniyle tepki gören Erman Toroğlu, Elton John'un Oscar Partisi'ne davet edilmiş!" Benimse hayatım boyunca asla tepki duymayacağım hatta toplumun aykırı gördüğü mesleklerde -yukarıdaki örnek- bile olsalar kabulleneceğim insanlar onlar. Bu yüzden Erman Hoca'nın ne "Hormonlu tavuk yiyenler eşcinsel olur" açıklamalarını anlayabilirim, ne de Hakem Halil İbrahim Dinçdağ'ın eşcinsel olduğunu açıkladığında, "Eşcinsel hakem olur mu, peki o zaman yakışıklı futbolcuya nasıl penaltı verecek" görüşüne katılabilirim.
Ama diğer yanda Erman Toroğlu'nun, bu hafta içinde Elton John'un AIDS Vakfı'nın Los Angels'ta düzenlediği 19'uncu Oscar Partisi'ne gitmesini de son derece doğru bulurum. Elbette gidecek, çünkü bu kez yaptığı şey, doğrudan AIDS'li çocuklara yardımdır.

* * *
'DİNLENDİĞİNİZİ' NASIL ANLARSINIZ?
DİĞER elektronik iletişimi bilmem ama cep telefonlarınızın dinlenip dinlenmediğini anlamanın kestirme bir yolu var; Borcu ödemeyeceksiniz! Yani GSM şirketinizin size yolladığı fatura tutarını yatırmayın. Bekleyin, bir ay sonunda telefon hattınız hala açıksa biraz şüphelenin. Hele aradan beş ay geçmiş ve siz hala şakır şakır konuşuyorsanız, orada bir durun ve düşünün; şimdi ben ne halt ettim de başıma bunlar geldi diye? Ha bu işin sonu ne olacak derseniz. Yaklaşık bir yıl sonra GSM şirketiniz, size toplam borcunuzu yolluyor, üstelik iki misli faiziyle.

* * *
İNSAN CESET FOTOĞRAFINI NE YAPAR?
ORTADA
kapağı açık bir tabut.
Hoca işine ara verip cep telefonunu çıkarıyor ve cesedin fotoğrafını çekiyor. Fotoğraflanan rahmetli ise henüz 8 yaşında katledilmiş bir kız çocuğu. Şaşkınlığımı atıp soruyorum; Şimdi o hoca efendi cesedinin fotoğrafını ne yapacak, yalvarırım çıkıp anlatsın! Yoksa beynim çatlayacak. Çektiğine göre bir yerde kullanacak elbet. Ama nerede? Olmadı uzmanlardan yorum bekliyorum.
Yoksa bu işin peşini bırakmayacak, hocanın köyüne kadar gideceğim, haberiniz olsun...

* * *
CANLI PARA SİNİR BOZUYOR!
İKİ akıllı yarışmacı tüm soruları biliyor. Bir trilyonla 6'ncı soruya kadar geliyorlar.
Tabii bu durum 'Canlı Para'cıları sinirlendiriyor.
Ve sorular giderek zorlaşıyor... diyeceğim hayır, giderek 'abuklaşıyor!' 6'ncı soru şu; 1786'da ilk kez yapılan 'Toplu iş sözleşmesi' hangi şehirde gerçekleşmiştir? Bursa, İstanbul, Kütahya... Yarışmacılar parayı Bursa ve İstanbul'a koyuyorlar, cevap Kütahya çıkıyor, kibar kibar yarışmadan ayrılıyorlar.
Ama biz pek o kadar kibar olamıyoruz.
Ekran başında ev halkının 'temennilerini' burada yazacak değilim elbet ama şunu söyleyebilirim; Madem o yüksek meblağları vermeyi maçanız sıkmıyor, bunu neden insanların zekalarına hakaret ederek yapıyorsunuz?
Biliyor musunuz, pek çok arkadaşımla o gece yemin ettik, bir daha sizi asla izlemeyeceğiz...

* * *
ALİ TARAN BU KAPAĞIN ALTINDADIR!
ÜLKEMİZİN önde gelen 21 reklamcısı ve akademisyeni Türk reklamcılık tarihinde devrim yaratan 47 reklamı seçmiş! Birinciliği, "Bira Bu Kapağın Altındadır" ile Efes Pilsen almış. "Çakar çakmaz çakan çakmak" sloganıyla bir gecede ünlü olan ikinci marka ise Tokai... Peki en yetenekli reklamcılar kimler derseniz, bana göre reklam tarihinin son 50 yılına damgasını vuracak tek isim Ali Taran! Bir kere benim gibi 'Modalı!' Ama aynı zamanda 'sokak çocuğu ve fırlama!' Bu da ona, 'halkın ne istediğini bilebilme' yetisini kazandırıyor. Oysa bizler reklam sektöründe, kreatif kadro deyince daha seçkin daha rafine tavırlı -hadi söyleyelim biraz ukala- kadrolara alışığızdır. İşte aradaki bu 'farktır' Taran'ı başarılı ve unutulmaz kılan, diğer dostlar kusura kalmasın.

* * *
EŞEK ARISI!
"Salak olabilirim ama aptal asla!" Asena
"Alpay arka ayağını burktu!" Türkiye- Brezilya maçı spikeri.
"İstanbul'un -te yarısını gezdim." Cüneyt Arkın.
"Ben meme kanserine şahsen karşıyım!" Sinem Güven
"Savaşı istemiyorum. Beni çok etkiledi. Makyaj masrafım var, elbise masrafım var." Petek Dinçöz.
Gazeteci sorusu; Somali'nin başkenti neresidir; Nefise Karatay; "Bu konuda yorum yapmak istemiyorum."