Ali DUMANKAYA

ALİ DUMANKAYA

ali.dumankaya
Tarihi 29 Eylül 2011

Sektör büyümeye devam ediyor

Bugün Türkiye ekonomisi, dinamizmi ve sahip olduğu istikrarla dünyanın gıpta ettiği ülke konumundadır. İnşaat sektörü de uzun süreden bu yana Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak, ekonomimize büyük canlılık ve ivme katıyor.
İnşaat sektörünün bu gelişimi sonucu, Şehircilik Bakanlığı'nın kurulması, ulusal planlamanın yapılacak olması hem Türkiye ekonomisi hem de inşaat sektörü açısından çok olumlu ve mutluluk verici bir gelişme.

10 MİLYAR DOLAR GELİR
Bu gelişmeler Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonerliğini ve sektörümüze verdiği değeri bir kez daha ortaya koyuyor.
Yine geçtiğimiz günlerde Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, "Mütekabiliyet esasına bakmaksızın yabancılara gayrimenkul satışının önünü açacağız" yönündeki açıklaması Türkiye'nin yıllardır beklediği çok büyük bir adımdır.
Nihayet yabancılara satış konusunda engelleri aşmaya başlayacağız. Devletin de gerekli düzenlemeleri yapması, teşvikler ile sektörün önünü açması konusunda, sektörün büyük oyuncularının bir araya gelip örgütlenmesi ile kurduğumuz "Konutder" çalışmalara başladı.
Bakanımızın yaptığı bu açıklama neticesinde alınacak karar, yabancılara konut satışında Türkiye'yi yılda en az 10 milyar dolar seviyesine taşıyacaktır.
Bu da ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir rakamdır.

YAPILAR YENİLENMELİ
Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Bu anlamda şehircilik ve kentsel dönüşüm çok önemli.
Bu çerçevede kentsel dönüşüm projeleri çok önem taşıyor. Yapıların yüzde 70'inin yeniden yapılmasının gerektiği bir ülkede şehirler bu şekilde bırakılamaz. Ülkemizde yapı stoğundan bahsetmek zor. Özellikle İstanbul'da bulunan yapıların yüzde 70'inin değişmesi lazım.
Son 10 yılda yapılanlar hariç deprem yönetmeliği yoktu. Bunun bir seferlik şeklinde 10 yıllık bir program çerçevesinde yapılması lazım. Kararlı bir devlet politikası çerçevesinde uygulama yapılması gerekiyor.
İnşaat sektörü adına özelikle 2012 yılının iyi bir yıl olacağına inanıyorum.
Önümüzdeki bir-iki yıl boyunca dengeli bir büyüme sağlanacağını ve ardından ciddi bir patlama yaşanacağını düşünüyorum.
Bu büyümede inşaat firmalarının marka olma yolundaki çalışmalarının da olumlu katkısı olduğunu düşünüyorum.
Dışarıdan gelecek taleplere cevap verebilmek adına düzenlemeler sürerken, kendi halkımızdan gelen talepler karşısında sektörün lider firmaları olarak bizler, tüketicilerin beklenti ve isteklerine yönelik projeler gerçekleştirmeye devam ediyoruz.