Sadece karanlık odalarda saklanıyor: Yiyen turp gibi oluyor!
Sivas ve Tokat'ın yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen vez meyvesi bu yıl tezgahlarda yerini almaya başladı. 2 yılda bir meyve veren bu ağaç şeker hastalığından soğuk algınlığına kadar pek çok sağlık sorununa iyi gelmesiyle biliniyor. İşte konuya ilişkin detaylar...
İç Anadolu'nun yüksek dağlarında yetişen vez meyvesi, havaların soğumasıyla beraber tezgahlarda yerini almaya başladı. Vez, şeker hastalığından soğuk algınlığına kadar pek çok sağlık sorununa şifa oluyor. Peki nasıl tüketilmeli ve muhafaza edilmeli? İşte o meyve dair merak edilenler...
(Takvim Foto Arşiv)
Kış aylarında tüketiliyor
Vez meyvesi dalında sarı ve turuncu renklere büründükten sonra kararması için bekletiliyor ve kış aylarında tüketilmeye başlıyor. Pazarcı Ahmet Sarkışla vez meyvesinin kararınca tüketilmesi gerektiğini belirterek özellikle Tokat'ta üvez olarak bilinen bu meyvenin faydalarını vurguladı.
(Takvim Foto Arşiv)
Karanlık odalarda saklanıyor
Yetiştirildiği şehirlerde meyvenin üretimi bu yıl az olsa da Sivas'ta satışa çıkarılan vez meyvesi geleneksel olarak karanlık odalarda saklanarak olgunlaştırılıyor.
