Dünyanın en uzun boylu adamı Mardinli Sultan Kösen, 15´inci yılda da unvanını korudu

Mardinli Sultan Kösen, 2.51 santimetrelik boyuyla Dünyanın En Uzun Boylu Adamı oldu. 15’inci yılda da unvanını korudu. İşte sizler için derlediğimiz 13 Şubat tarihli TAKVİM gazetesi yurttan ve dünyadan yaşam haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2024 Güncelleme 13 Şubat 2024, 07:01
Dünyanın en uzun boylu adamı Mardinli Sultan Kösen, 15´inci yılda da unvanını korudu

İÇİNDEKİLER

Sultan Kösen, Mardin Derik'te dünyaya geldi. 2 metre 51 santimetre boyu ile tüm dünyanın dikkatini çekti. 2009 yılında 'dünyanın en uzun boylu adamı' unvanını alarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Ve Sultan bu yıl da rekorunu kaptırmadı.

15'inci yılda da "Dünyanın En Uzun Adamı" olarak zirvede yer aldı. Bu arada Kösen, 27.5 santimetre ile yeryüzünün en büyük ellerine ve 36.5 santimetre ile de en büyük ayaklarına sahip. Kösen bu unvanları nedeniyle bugüne kadar 128 ülkeye 500'ün üzerinde seyahat gerçekleştirerek, çeşitli programlarda Mardin'i ve Türkiye'yi tanıttı. Kösen, 25 Ocak'ta İtalya'da yapılan Guinness Rekorlar Kitabı'nın tanıtım lansmanına katıldı. Sultan "Ülkemizin güzelliklerini dünyaya taşıyoruz. 16 Şubat'ta da Los Angeles'a uçacağız" dedi.

UÇAN TAKSİ
Uçan araçlar hayalden çıkıp gerçek hayata geldi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Dubai'nin dünyada uçan taksi hizmeti veren ilk şehir olduğunu açıkladı. Pilot ve 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip uçan taksinin maksimum uçuş menzilinin 161 kilometre, hızının da saatte 320 kilometre olduğu belirtildi. Dubai Havaalanı ile Palm Jumeirah arası 45 dakika olan yolculuk süresinin uçan taksiyle 10 dakikaya ineceği belirtildi.



ENKAZDAN SAHAYA
Fatma Ceylin Dokuyucu, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depreminde enkazda kaldı. Ağabeyi tarafından kurtarıldı. Vücudundaki çeşitli yaralar ve kaburgasında basınçtan kaynaklı oluşan zedelenmeler nedeniyle 3 ay tedavi gördü. Fatma Ceylin, 6 ay sonra çok sevdiği voleybola dönerek yaralarını sarmaya başladı. "Melissa Vargas gibi bir voleybolcu olmak istiyorum" diyerek hayalini açıkladı...



KAZANÇ KAPISI
Kars'ın önemli bir gelir kaynağı olan kaz yetiştiriciliği kırsalda oldukça yaygınlaştı. Köylerde hemen hemen her evde kaz yetiştirilmeye başlandı. Aileler kaz satarak günlük ev ihtiyaçlarını karşıladı. Kilosu bin 500 TL'ye çıktı. Yumurtası da 50 TL'den satılıyor. Avrupa'dan bile talep olduğu vurgulandı. BEDİR ALTUNOK



FETHİYE'YE DEMİR ATTI
Dünyanın en zengin iş adamlarından Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un 136 metrelik ultra lüks yatı 'Flying Fox', Fethiye'ye geldi. Geçen yıldan bu yana Ege kıyılarında ve Göcek'te misafirlerini ağırlayan 136 metre uzunluğundaki ultra lüks yatta 12 metre uzunluğunda yüzme havuz, jakuzi, spa, spor salonu, su sporları alanları ve sinema salonları da bulunuyor.


160 MİLYON DEVRETTİ
6+JOKER bilen çıkmayınca 160 milyon 573 bin lira devretti. 5+1 bilen de olmadı. 5 bilenler 378 bin 699'ar, 4 bilenler 4 bin 918'er, 3 bilenler 343'er, 2 bilenler 36'şar lira alacak.



2 TALİHLİYE 679'AR BİN
10 BİLEN 2 kişi, 679'ar bin lira kazandı. 9 bilenler 11 bin 553'er, 8 bilenler 595'er, 7 bilenler 114'er, 6 bilenler 20'şer, hiçbir numarayı bilemeyenler 18'er lira alacak.

ŞANS ESERİ KURTULDU
Şanlıurfa'da, kapı açılınca kabini görmeden asansöre binmeye çalışan 23 yaşındaki İsa Altu, 5'inci kattan boşluğa düştü. Yaralanan Aytu, itfaiye ekipleri tarafından kurtularak hastaneye kaldırıldı.
Mehmet YILDIRIM

DENİZDE CESET
Antalya'da Konyaaltı sahilinde dün sabaha karşı deniz üzerinde yarı çıplak 25-30 yaşlarında erkek cesedi bulundu. Üzerinden kimlik çıkmayan cesedin kimliği araştırılıyor.
Erdoğan ÖZTÜRK

KOCA YÜREKLİ
İlk ve ortaokulu Diyarbakır'da okuduktan sonra ilk müzik eğitimini babası Puşici Yakup'tan alarak düğünlerde darbuka çalmaya başladı. 1976 yılında ise ailesiyle birlikte İstanbul'a göç eden Yervant Bostancı, daha sonra ABD'ye gitti. ABD'den Türkiye'ye kesin dönüş yapan Ermeni Udi sanatçısı Yervant Bostancı, bin dolar emekli maaşını istemedi. Bostancı, Diyarbakır Sur ilçesinde bir süre önce onarılan ve ibadete yeniden açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde asgari ücretle çalışmaya başladı. Yervant Bostancı, "Türkiye vatanım, ABD'de yaşadığım sürece özlem vardı. Şimdi Diyarbakır'dayım. Çok daha mutlu ve huzurluyum" dedi.
Hüseyin KAÇAR

ÇİVİLİ ÖNLEM
Sivas'ın Suşehri ve İmranlı ilçelerinde kışın arazide yiyecek bulmakta zorlandıkları için yerleşim yerlerine inen kurtlar, 1'i yavru, 2 Kangal köpeğine saldırdı. Kurtların şehir merkezlerine kadar inmesi, başta Kangal köpeği yetiştiricileri olmak üzere kırsaldaki köpek sahiplerini tedirgin etmeye başladı. Sivas Doğal Irk Kangal Köpeği Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı Orhan Yalçınkaya, "Köpeklere, kurtlara karşı kendilerini savunması için boğazlarına demirden oluşan çivili tasma takılması gerekiyor. Kurtlar bu şekildeki Kangallar'ın boğazlarına yaklaşamayı başaramıyor" dedi.

İNFAZ EDİLMİŞ!
İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Belgrad Ormanı Kılıçpınar mevkiinde avlanmak için ormanda dolaşan avcılar, iddiaya göre saat 15.00 sıralarında tamamen çıplak halde ve kravatlarla ağaca bağlanmış bir erkek cesedi buldu. Olay yerinde inceleme yapan polis, cinayet şüphesine dikkat çekti.

KASKLI CANAVAR
İstanbul'da D-100 karayolu Gülsuyu mevkiinde Kadıköy istikametinde eşi ve arka koltuktaki bebeği birlikte ilerleyen otomobil sürücüsü, iki motosikletli ile yol verme nedeniyle tartıştı. Bunun üzerine 34 FHU 520 plakalı motosikletin sürücüsü, bebekli ailenin aracının önünü kesti. Aracı yumruklayan kurye, gözaltına alındı.

BOMBACIYA 3 BİN YIL
İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin ölümüne neden olan Albashır için istenen ceza belli oldu: 7 müebbet, 3 bin yıl hapis.

S.O.S.YAL MEDYA!
Ankara'da Perihan Ö. saplantılı komşusundan tehditler aldı. Sosyal medyadan yardım çağrısı yaptı. "Kapıma dayanıyor. Beni öldüreceğini söylüyor" diye haykırdı. Sapık komşu, yakalandı.

MÜDÜRE ALACAK KURŞUNU
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın Özel Kalem Müdürü Vekili Samet Güdük, belediyeye ait ekmek fabrikasında çalışan Mikail G. tarafından kurşunlandı. Ağır yaralanan Güdük, hastanede tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Saldırganın silahını ateşlemeden önce "Beni dolandırdın. Paramı geri vermedin" diye bağırdığı iddiası ortaya atıldı.

ERGUN ABİYE VEDA
Edebiyatçı ve belgeselci yönüyle de bilinen gazeteci-yazar Ergun Hiçyılmaz (80) dün vefat etti. Hiçyılmaz'ın cenazesinin bugün öğle namazının ardından Üsküdar Bülbüldere Fevziye Hatun Camii'ndeki törenin ardından Üsküdar Bülbülderesi Mezarlığı'nda toprağa verileceği açıklandı. Gazetecilik hayatına 1960'da başlayan Hiçyılmaz, Akşam, Yeni Sabah, Yeni İstanbul, Günaydın, Fotospor, Tercüman, Güneş, Nokta, Yankı, Hürgün gibi yayınlarda çalıştı.

NATO KAFA
ABD eski Başkanı Donald Trump, tekrar seçilmesi halinde Rusya'yı NATO'ya saldırmaya teşvik edebileceği uyarısını yaptı. Güney Carolina'da konuşan Trump, başkanken bir NATO ülkesi liderinin "Faturamızı ödeyemezsek ve Rusya bize saldırırsa ne yaparsınız?" sorusuna, "Sizi korumaya gelmeyiz. Hatta Rusya'nın dilediğini yapması için onları teşvik ederim" cevabını verdiğini aktardı.

FETÖ'YE DANIŞTAY ZIRHI
FETÖ'cü oldukları iddiasıyla meslekten ihraç edilen 450 yargı mensubunun Danıştay 5. Dairesi'nce görevine iade edildiği ortaya çıktı. HSK'nın yaptığı itirazın ise henüz gündeme dahi alınmadığı vurgulandı. Göreve iade edilen isimlerden B.B.'nin, örgütün tepe yönetimindeki Osman Karakuş ile defalarca telefon görüşmesi gerçekleştirdiği, B.B.'nin ByLock yazışmalarında adının geçtiği, hakim M.Ç'nin de FETÖ'den işlem yapılan kişilerle irtibatlı olduğu hatırlatıldı.

SOYER KAPIDIŞI!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na yeniden aday gösterilmeyen Tunç Soyer geçen hafta apar topar Ankara'ya genel merkeze çağrıldı. Özel'in Soyer'den İzmir adayı Cemil Tugay'a destek vermesini istediği ortaya çıktı. Ayrıca Soyer'e "CHP'nin yurtdışı danışmanlığı" görevini önerdiği anlaşıldı. Kızgın ve üzgün olan Soyer'in 165 vaadinden 155'ini yerine getirdiğini anlattığı vurgulandı. Kendisine teklif edilen görevi kabul etmediğini de sosyal medyadan paylaştı. Ayrıca Tugay'la da kampanya sürecinde bir araya gelip gelmeyeceği konusunda net bir açıklama yapılmadı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN