Regaip Kandili orucu farz mıdır? Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi gün niyet edilir? Fazileti nedir?

Regaip Kandili, her yıl İslam takvimine göre Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede kutlanır. Regaip Kandili'nde oruç tutmak isteyenler, bu geceyi ihya etmek için Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede oruç tutabilirler. Peki, Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi gün niyet edilir? Regaip Kandili orucu farz mıdır? Fazileti nedir? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 11 Ocak 2024, 06:54 Güncelleme 11 Ocak 2024, 07:02
Regaip Kandili orucu farz mıdır? Regaip Kandili’nde oruç tutulur mu, hangi gün niyet edilir? Fazileti nedir?

İÇİNDEKİLER

Müslümanlar, bu kutsal geceyi ibadetle geçirerek manevi atmosferini yaşamak isterler. Regaip Kandili'nde oruç tutmak da bu özel gecenin anlamını pekiştiren önemli bir ibadettir. İşte Regaip Kandili'nde oruç tutma ile ilgili ayrıntılar...

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

2024 yılında Regaip Kandili, 11 Ocak Perşembe gecesini 12 Ocak Cuma'ya bağlayan gece olarak idrak edilecek. Bu mübarek gece aynı zamanda İslam dünyasında önemli bir dönem olan mübarek üç ayların başlangıcını simgeliyor.

REGAİB KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU, FARZ MIDIR?

Regaip Kandili orucu, Recep Ayı'nın ilk Cuma'sı olan mübarek Regaip Kandili için tutulan oruçtur. Yalnız bu oruç sadece tek gün tutulmaz. Regaip Kandili orucu tutmak isteyenler sonraki günü de oruçlu bir biçimde geçirmelidir. Regaip Kandili orucu farz değil, nafile bir oruç ve ibadettir. Regaip Kandili orucunu aynı farz olan oruç gibi niyet ederek tutabilirsiniz.

Regaip Kandili'nde oruç tutmak dinimizde şöyle övülmüştür;

"Her kim Recep'ten bir gün oruç tutar ve gecelerinden bir geceyi ibadetle geçirirse, Allah-ü Teala onu kıyamet günü azaptan emin olarak diriltir ve sırat köprüsünü Kelime-i Tevhid ve tekbirlerle geçer." (Deylemi)

"Recep, haram aylardandır. Onun günleri, altıncı kat semanın kapıları üzerinde yazılıdır. Bir kişi ondan bir gün oruç tutsa ve orucunu, Allah-ü Teâlâ'nın takvasına tamamen ayır(arak günahsız tamamla)sa, (gökte bulunan) o kapı ve o gün dile gelerek:-Ya Rabbi! Onu bağışla. Eğer orucunu Allah-ü Teala'nın takvasıyla tamamlamazsa, onun için istiğfarda bulunmazlar ve o kişiye:-Nefsin seni aldatmış, denilir." (Nüzhetül Mecâlis, Gunyetü't Talibin)

REGAİP KANDİLİ'NDE NE ZAMAN ORUÇ TUTULUR?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi', XIV, 15).
Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan'ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela "Recebin ilk Cuma gecesi" dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine "Şaban'ın 15. gecesi" bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, "bayram gecesi" de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.

Bu sebeple kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

REGAİP KANDİLİ ORUÇ NİYETİ NASIL YAPILIR?
Rahmet ve mağfiretle birlikte bereket vesilesi olan Recep ayının ve üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili adete üç aylar mevsiminin karşılama sevincidir. Allah'ın nimetlerini anlamak ve O'na teşekkür etmek için de en güzel ibadetlerden biri oruçtur. Oruç ibadeti, aç kalınmakla birlikte tüm organların da günahlardan uzak durması anlamına gelir. Kalp ve dil arasındaki bağ ibadeti sağlamlaştırır. Bu nedenle dil tek başına yeterli değil kalpteki niyet önemlidir. Regaip kandili orucuna nasıl niyet edilir diye baktığımızda niyet sesli ve sessiz olarak yapılarak bütünlük sağlanmış olur. Bu nedenle dille ifade edilerek niyetlenilmese de kişi oruçludur. Regaip kandili orucu niyeti Regaip Kandilinde ya da her hangi bir zamanda oruç tutarken 'Allah'ım niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya' şeklinde niyet edilebilir.



REGAİP KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.

Recep ayının fazileti iyilik ayı: Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.