Eski Van şehri ayağa kaldırılıyor: Kültür turizm ve ticaret merkezi olacak!

Van Kalesi’nin güneyinde yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Eski Van Şehri, başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı’nın girişimleri ile başlatılan çalışmalarla eski Van şehri, kentin yeni cazibe merkezi olacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2024 Güncelleme 07 Ocak 2024, 06:59
Eski Van şehri ayağa kaldırılıyor: Kültür turizm ve ticaret merkezi olacak!

İÇİNDEKİLER

Başta Urartular olmak üzere Eyyubiler, İlhanlılar, Anadolu Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devletlerince yerleşim yeri olarak kullanılan Van Kalesi'nin güneyindeki Eski Van Şehri turizme kazandırılıyor. Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) ortak çalışması ile başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında Selçuklulardan kalma yaklaşık 1100'lü yıllarda inşa edilen Ulu Cami başta olmak üzere Kızıl Minareli Cami ve Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camii de restore ediliyor.

"KÜLTÜR TURİZM VE TİCARET MERKEZİ OLACAK"
Yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde takip eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, eski Van şehrinin ayağa kaldırılması, restorasyon çalışmaları ve Sahil yolu Projesinin tamamlanmasıyla birlikte bu bölgenin kültür ve turizm merkezi olacağını söyledi.

Eski Van şehrini ayağa kaldırma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Vali Ozan Balcı, "Bir yandan eski Van şehrinde yürütülen çalışmalar devam ederken, bir yandan da Selçuklulardan kalma yaklaşık 1100'lü yıllarda inşa edilen çok kıymetli bir eser olan Ulu Cami'nin restorasyon çalışmalarına başlandı. İnşallah 2 yıl içerisinde tamamlayıp ibadete açacağız. Sadece bu cami değil Süleyman Han Camii ve Kızıl Minareli Caminin de restorasyonları başlıyor. Burada bulunan hanları da ayağa kaldırmamızla birlikte Eski Van Şehri tarihi görkemine ve kimliğine kavuşarak, ilimizin kimliğine uygun bir kültür ve turizm alanı haline gelecek. Ayrıca kısa sürede tamamlanacak olan Sahil Yolu ve rekreasyon alanlarıyla birlikte inşallah burası bir kültür, turizm ve ticaret merkezi haline gelecek" diye konuştu.



3 MİLYON KİTAPLA VAN KİTABIN YENİ BAŞKENTİ
Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nce eğitim alanında yapılan çalışmalarla kentin eğitim kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Kitap Van, Etüt Van, Akademi Van, MATBİL gibi projeler hayata geçirilirken, 111 adet bağımsız anaokulu, 13 ilçeye bebek çocuk kütüphanesi, 100 okulun öğretmen odaları yenilenmesi gibi çalışmalarla eğitimin her alanına destek sağlanıyor.

KİTAP VAN PROJESİNDE HEDEF 3️ MİLYON KİTAP
Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak çalışması ile hayata geçirilen 'Kitap Van Projesi'nde il genelinde 3 milyon kitap öğrencilerle buluşturuluyor. Bu sayede kitabın yeni başkenti olan Van'da 500 binden fazla nitelikli TÜBİTAK kitabı da Van kütüphanelerine kazandırıldı. Bu sayede Van, Türkiye'de en çok TÜBİTAK kitaplarına sahip il oldu. Proje kapsamında ayrıca kitapvan.gov. tr üzerinden de 80 bin öğrenciye 130 bin kitap PTT aracılığıyla ulaştırıldı.

ETÜT VAN PROJESİ
Van'ın akademik başarısının üst seviyelere çıkarılması için başlatılan "Etüt Van Projesi" büyük ilgi görüyor. Proje kapsamında il genelinde 299 kurs merkezinde, alanında uzman 3 bin 800 öğretmen ile 50 bin öğrenciye eğitim verilmiş olup lise ve üniversiteye giriş sınavlarında etkin bir başarı sağlandı. Etüt Van Projesi kapsamında ayrıca öğrencilere yabancı dil kitapları da olmak üzere ücretsiz materyal desteği sağlanmıştır. Proje bu sene de devam etmektedir. Ayrıca Belediye bünyesinde açılan 22 etüt merkezinde binlerce öğrenci ders çalışma ortamına kavuştu.

AKADEMİ VAN PROJESİ
Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, Van'da ünlü ressam, şair, yazar ve sanatçıların gençlerle buluşturulması amacıyla 'Akademi Van Projesi'ni hayata geçirildi. Proje kapsamında 2022'de 16 yazar, şair, ressam, oyuncu, yönetmen, akademisyen, müzisyen ve karikatürist gençlerle buluşturulurken, 2023 yılında ise 400 öğrenciye yazarlık, güzel sanatlar ve sinema mekteplerinde çeşitli eğitimler verildi.

300 OKULULA YENİ KÜTÜPHANE KAZANDIRDIK
Kütüphanesi olmayan okullara kütüphane yaparak eğitime destek vermeye devam eden Büyükşehir Belediyesi, 300 ilkokul, ortaokul ve liseye kütüphane kazandırıldı. Okul kütüphanelerine 1 milyon 250 bin kitap ilavesi yapılırken, ayrıca ilçe kütüphanelerine de 450 bin kitap desteği sağlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde geçtiğimiz yıl 67 okulun öğretmenler odası yenilenirken, bu yıl ise 33 okulun öğretmeler odası yenileniyor. Ayrıca 27 okula da resim ve müzik odası yapılarak öğrencilerin kullanımına sunuldu.



VAN KALESİ IŞIL IŞIL OLDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince yapılan çalışmalarla Tarihi Van Kalesi ışıl ışıl oldu. Van Kalesi'ne yeni bir imaj kazandıran ışıklandırma çalışmaları vatandaşlardan da büyük beğeni aldı. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Van'ın en önemli tarihi varlıklarından Van Kalesi yapılan ışıklandırma ile yeni bir kimliğe büründü.

Eski Van Şehri'nin ayağa kaldırılması çalışmaları devam ederken görkemli yapısı, tarihi eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Van Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin çalışmasıyla ışıklandırıldı. Bir süre kale ve çevresinde gezen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, "İnşallah Van'ımızın kültürüne, turizmine çok anlamlı önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yan tarafta da Eski Van Şehrimiz var. Orayı da ayağa kaldıracağız. Van Sahil Yolu ve Sahil Parkını da hizmete açacağız" dedi.



SPOR VAN PROJESİNDE BÜYÜK BAŞARI
Her çocuğun bir spor dalıyla uğraşması ya da bir spor dalının iyi bir izleyicisi olmasını hedefleyen proje kapsamında, 13 tane butik yüzme havuzu, 21 tane kapalı spor salonu yapımında sona gelinirken, 300 okul bahçesine voleybol basketbol sahaları yapıldı. Ayrıca 11 tane voleybol basketbol sahası, tenis kortu ve halı sahadan oluşan 2023 spor tesisleri ile içerisinde 5 kapalı spor salonu bulunan Sporcu Fabrikası inşaatı tamamlandı.

SPORCU FABRİKASI HIZLA TAMAMLANIYOR
Van Büyükşehir Belediyesi kentte sporu desteklemek için "Sporcu Fabrikası" projesi hayata geçiriyor. Bu kapsamda, 5 adet spor salonu, basketbol sahası, voleybol sahası, boks, halter, güreş alanları bay-bayan giyinme odaları, antrenör odaları, 2 adet seminer salonu, baybayan mescitleri gibi donatıların yer aldığı sporcu fabrikası inşaatı toplamda 5 bin 600 metrekarelik alan üzerinde 4 kat olarak inşa ediliyor. Kısa sürede tamamlanacak olan proje kentin sporuna önemli katkı sağlayacak.

13 ADET YÜZME HAVUZU YAPILIYOR
Van'da yüzme sporunu geliştirmek için 13 adet "Yüzme Havuzu" inşa eden Büyükşehir Belediyesi, her ilçede yer alan havuzlarımızla başta çocuklar olmak üzere gençler ve tüm vatandaşların hem bir spor olarak yüzme sporuna yönelmelerini sağlayacak. Hem de yüzme sporunun alt yapısı oluşturulacak.

BASKETBOL VE VOLEYBOL SAHALARI İLE GENÇLER SPORLA BULUŞUYOR
Van Büyükşehir Belediyesi, öğrencilerin sporla iç içe olmaları için il genelinde muhtelif okul ve mahallelerde 255 adet basketbol ve voleybol sahası inşa edilirken, bu sayının 300'e çıkarılması planlanıyor. Ayrıca 11 adet de açık spor tesisleri olarak adlandırılan voleybol, basketbol sahası ve tenis kortu olmak üzere üçlü spor kompleksleri yapılarak vatandaşların kullanımına sunuldu.

22 ADET KAPALI SPOR SALONU İNŞA EDİLİYOR
Van Büyükşehir Belediyesi, geçlerin ve çocukların her mevsim sporsal aktivitelerini gerçekleştirmelerini sağlamak ve il genelinde sporu desteklemek için 22 adet kapalı spor salonu inşa ediyor.

AMATÖR KULÜPLERE TAM DESTEK
Amatör spor kulüplerine geçen yıl 2 milyon TL'lik malzeme desteği sağlanırken, bu yıl ise ilk etapta 4 milyon TL'lik destek verildi. Toplamda 6 milyon TL'lik destek sağlandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN