Türkiye fırtına ve yağış etkisinde! Ağaçlar devrildi, tekneler battı, seferler iptal edildi... | İstanbul, İzmir, Antalya'da son durum

Yurdun dört bir yanında fırtına etkili olurken, CHP'li belediyeler iş bilmezlikleri ve ihmalkarlıklarıyla ön plana çıktı. İstanbul'da ağaçlar devrildi, dev dalgalar oluştu. Deniz ulaşımı kilitlendi, seferler iptal edildi. Vali Davut Gül 'Evsizleri 112'ye bildirin' çağrısı yaptı. İzmir'in yetersiz altyapısı taşın ve su baskınlarını da beraberinde getirdi. Antalya'da tekneler battı, dalgalar falezleri dövdü. AFAD, şiddetli fırtına ve yağış nedeniyle Sinop ve Konya'da iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ankara'da da fırtına nedeniyle 4 askerin yaralandığı bildirildi. Öte yandan ilk can kaybı Sinop'tan geldi. Takvim.com.tr yurdu etkisi altına alan fırtınadan detayları sizler için derledi.

Giriş Tarihi 26 Kasım 2023, 12:53 Güncelleme 26 Kasım 2023, 20:32
Türkiye fırtına ve yağış etkisinde! Ağaçlar devrildi, tekneler battı, seferler iptal edildi... | İstanbul, İzmir, Antalya’da son durum

İÇİNDEKİLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından bazı illerde şiddetli yağış, dolu ve fırtına etkili oldu.

Megakent İstanbul'da dev dalgalar oluştu, yosun ve taşlar sahil yoluna taştı.



BİNA ÇÖKTÜ, AĞAÇLAR DEVRİLDİ, DEV DALGALAR OLUŞTU
Fırtınanın etkisiyle Fatih'te 2 katlı metruk bir yapı çöktü. Kadıköy'de ağaç, 3 katlı binanın duvarına devrildi. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine ekipler sevk edildi.



Kadıköy Caddebostan sahil şeridinde denizde dev dalgalar oluştu. Küçükçekmece`deki Menekşe sahilinde ise, denizde oluşan dalgalar, yosun ve taşları sahil yoluna taşıdı.



BEŞİKTAŞ'TA İŞ YERİNİN BODRUM KATINI SU BASTI
Beşiktaş'ta etkili olan fırtına nedeniyle deniz seviyesi yükseldi. Rıhtımdaki bir işyerinin bodrum katı deniz suyuyla doldu. İş yerinin kazan dairesine dolan su itfaiye ekiplerince tahliye edildi.

İstanbul'da etkili olan fırtına nedeniyle Ortaköy'de dalgaların getirdiği deniz suyu, iş yerinin bodrum katındaki kazan dairesine doldu. İş yeri çalışanlarının haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Kazan dairesine dolan su, itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.

AFAD: YURT GENELİNDEKİ FIRTINADA 2 KİŞİ ÖLDÜ, 4'Ü ASKER 10 KİŞİ YARALANDI
AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bugün yurt genelinde yaşanan olumsuz hava koşullarına bağlı olarak çok sayıda sel, su baskını ve çatı uçması ile yapısal çökme olaylarının meydana geldiği belirtilerek, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 47 ilde turuncu, 29 ilde ise sarı uyarı verildiği hatırlatıldı. Ayrıca valilik, kaymakamlık ve il AFAD müdürlükleri ile vatandaşlara gerekli uyarı mesajlarının gönderildiği kaydedildi.

*Göçük altında kalan Selahattin Türk

'1492 İHBAR ALINDI'
Yağış uyarısı yapılan illerden şimdiye kadar 1492 ihbar alındığı ve ekiplerin müdahale çalışmalarına aralıksız devam ettiği vurgulanarak, "Söz konusu ihbarların; 440 adedi İzmir, 345 adedi Antalya, 146 adedi İstanbul illerimizden gelmiştir. Sinop, Erfelek'te bir yapıda fırtına nedeniyle yapısal çökme meydana gelmiş enkaz altında kalan 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara, Şereflikoçhisar'daki askeri kışlada fırtınaya bağlı cam düşmesi sonucunda 4 askerimiz yaralanmıştır. Konya ilimizde aşırı yağıştan korunmak için bir ahıra giren 5 vatandaşımızın içeride olduğu sırada göçük meydana gelmiş, 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 4 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye sevk edilmiştir. Giresun ilimizde çatı uçması sonucunda 2 vatandaşımız yaralanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde ilgili kurumlarımızla birlikte olaylara; 918 personel, 174 araç ile müdahale edilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda 16 ilde 198 vatandaşımız kurtarılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı; yaralılarımıza acil şifalar dileriz" denildi.

"EVSİZLERİ 112'YE BİLDİRİN" ÇAĞRISI
İstanbul Valisi Davut Gül, sokakta kalan kişilerin 112'ye bildirilmesi çağrısında bulundu.

Gül, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kalacak yeri olmayan evsizleri, yaz kış anlaşmalı otellerimizde ve kamu tesislerinde misafir ediyoruz. Lütfen sokakta gördüğünüz kişilere para vererek dilenciliğe teşvik etmeyin. Gözümüzden kaçan kişileri 112'ye bildirdiğinizde arkadaşlarımız güvenli bir yere yerleştireceklerdir." ifadelerini kullandı.

Şehir hatlarında birçok sefer iptal edildi.

İptal edilen seferler şöyle;

-Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş
-Beşiktaş-Adalar
-Kabataş-Adalar
-Maltepe-Adalar
-Kadıköy-Kabataş
-Kadıköy-Üsküdar-Ortaköy
-Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Sütlüce-Eyüp
-Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Hasköy-Sütlüce-Eyüp
-Rumeli Kavağı-Eminönü hattı seferlerimizin Ortaköy ve Beşiktaş İskelesi uğraması
-Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu (Ring)
-Eminönü-Beşiktaş-Ortaköy
-Bostancı-Adalar (Ring)
-Kadıköy-Beşiktaş
-Üsküdar-Karaköy-Eminönü
-Üsküdar-Aşiyan
-Kadıköy-Karaköy-Eminönü
-Uzun Boğaz Turu
-Üsküdar-Eyüp

FIRTINA BU GECE ETKİSİNİ KAYBEDECEK
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verileri çerçevesinde turuncu kodlu uyarıları yapılan fırtınanın etkisini sürdürdüğü belirtilerek, "Yağışlı ve kuvvetli rüzgar şeklinde etkisini gösteren sistemin, 26 Kasım Pazar'ı 27 Kasım Pazartesi'ye bağlayan gece saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir. İstanbul Valiliği olarak, halkımıza yaptığımız uyarıların yanı sıra ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızla gerekli tedbirleri alarak, oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçmeye yönelik çalışma yürüttük." ifadeleri kullanıldı.




İZMİR`DE DENİZ TAŞTI, SOKAKLAR SU ALTINDA KALDI
İzmir`in Karşıyaka ve Konak ilçelerinde yoğun yağışın ardından denizin taşması sonucu yollar su altında kaldı, çok sayıda iş yeri, apartman ve dükkanı su bastı.

Fırtınanın başlamasıyla Karşıyaka ilçesinde Mavişehir Mahallesi ile Aksoy Mahallesi`nde ise deniz taştı. Sahildeki sitelerin bahçeleri suyla dolarken, cadde ve sokaklar da sular altında kaldı.

Çevredeki sitelerin görevlileri siren sesleriyle araç sahiplerini uyardı. Birçok vatandaş, araçlarını su altında kalmadan kurtarmaya çalıştı.

TUNÇ SOYER'E TEPKİ BÜYÜK
Kentteki yetersiz altyapı büyük tepki çekerken; "Heykele, laikliğe oy verirler. Hizmete oy vermezler" diyerek İzmirlilere hakaret eden CHP'li Tunç Soyer'in ihmalkarlığının bedelini İzmirliler ödedi.

FIRTINADA CAN KAYBI
Sinop'un Erfelek ilçesindeki Meydan köyünde aşırı fırtına tahıl ambarını devirdi. Ambarın altında bulunan Nefize Keserci yaşamını yitirdi. Olay, sabah 08.30 sıralarında Sinop'un Erfelek ilçesine bağlı Meydan köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Nefize Keserci (77) evinin bahçesinde bir süre vakit geçirdikten sonra dinlenmek için evinin yanında bulunan tahıl ambarının altına geçti.



KEPEZ'E 173 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ
Meteoroloji'nin 'turuncu kod' ile uyarıda bulunduğu Antalya'da, etkili olan yağış ve fırtına birçok olumsuzluğa neden oldu. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre; Antalya'da son 24 saatte en çok yağmur, metrekareye 173 kilogram ile Kepez'e düştü.

Son 24 saatte Kumluca 130 kilogram, İbradı 118 kilogram, Kemer 106 kilogram, Muratpaşa 103,6 kilogram, Kaş 101,7 kilogram, Konyaaltı 94,6 kilogram yağış aldı. Isparta'da ise son 24 saatte Yenişarbademli'ye 130, Sütçüler'e 114 kilogram yağış düşerken Burdur'un Gölhisar bölgesine metrekareye 89,9 kilogram yağış düştü. 4. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, bölgede yağışın bugün de kısa süreli olarak devam etmesi bekleniyor.

TUR TEKNESİNİN BATMA ANI KAMERADA
Antalya'da saatteki hızı 60 kilometreyi aşan rüzgar nedeniyle Yat Limanı'ndaki 28 metrelik tekne ile küçük balıkçı teknesi battı. Yat Limanı'nda bağlantı noktasından kurtulan tur teknesi, dalgalar ile denize doğru sürüklendi. Liman ağzında tutulmaya çalışılan tekne, liman görevlileri ve balıkçıların tüm çabasına rağmen hasar aldığı için battı. Teknenin batma anı bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntüyü çeken kişinin, "Ne yaptıysa kurtaramadılar, çok uğraştılar. Her şeyi yaptılar ama olmadı. Ne yaptılarsa olmadı. Bu rezilliğe göz yumanlar, utansın. Gerçekten burada işkence çekiyoruz, teknenin son hali" sözleri duyuldu.

DALGALAR FALEZLERİ DÖVDÜ
Şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle falezler ve Konyaaltı Plajı'nda büyük dalgalar oluştu. Yat Limanı ve Konyaaltı sahilindeki falezlere çarpan dalgalar, 30 metre yükseldi. Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde ise yağmur sularının karışması sonucu deniz, kahverengiye büründü. Diğer yandan Antalya'da tatillerini tamamlayan yüzlerce turist, iptal olan uçak seferleri nedeniyle mağdur oldu. Hava yolu şirketleri, uçuşları iptal olan turistleri otellere yerleştirdi.

MANAVGAT'TA 3 BALIKÇI TEKNESİ BATTI
Manavgat ilçesi Side balıkçı barınağında fırtına nedeniyle Haki Demiray, Şafak Şirvan ve Taner Esem'e ait 3 tekne battı. Barınaktaki 2 balıkçı teknesinin de batma tehlikesi geçirdiği belirtildi. Balıkçı barınağında Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince inceleme yapıldı.



KOCAELİ'DE ÇATILAR UÇTU, DENİZ TAŞTI
Kocaeli`nin Körfez ilçesinde 4 katlı binanın çatısı, fırtına nedeniyle yan binanın üzerine uçtu. Hacıosman Mahallesi Güvenir Sokak`taki 4 katlı binanın çatısı, fırtına nedeniyle yandaki 3 katlı binanın üzerine uçtu. Oluşan gürültü büyük panik yaratırken, bölgeye ekipler gönderildi. İzmit Körfezi`nde ise şiddetli lodos sebebiyle deniz taştı, sahil kesimi su ile doldu.

DÜZCE'DE AĞAÇLAR DEVRİLDİ
Düzce'de dün gece etkisini göstermeye başlayan şiddetli rüzgar nedeniyle kentin bazı noktalarında ağaçlar devrildi. İtfaiye ekipleri, devrilen ağaçları parçalara ayırdıktan sonra iş makinelerine yükleyerek kaldırdı.

Kent merkezinde zaman zaman etkisini gösteren rüzgara sağanak eşlik ediyor.

76İL İÇİN SARI VE TURUNCU KODLU UYARI
Meteroroloji Genel Müdürlüğü 26 Kasım Pazar günü için 76 ile sarı ve turuncu kodlu uyarıda bulundu.

İŞTE UYARI VERİLEN İLLER
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Osmaniye, Düzce