43 kişiden başka kimsede yok! 0, B, A, AB, kan grubu bir yana o bir yana! 100 kat daha fazla değer biçiliyor

Dünya üzerinde sadece 43 kişide rastlanan bu eşsiz kan grubu nadirliği nedeniyle hem merak konusu hem de büyük bir değer taşıyor. Rhnull, yani Rh faktörü yokluğu dünyadaki en nadir kan gruplarından birisi olarak biliniyor. Bu kan grubuna sahip insanlar Rh faktörü taşımayan insanların kanlarına karşı bağışıklık kazanırken Rh faktörü taşıyan kanlarına karşı bağışıklık kazanmıyor. Rhnull kan grubu sadece dünya genelinde yaklaşık 43 kişide bulunuyor.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2023, 08:41 Güncelleme 20 Eylül 2023, 08:41
43 kişiden başka kimsede yok! 0, B, A, AB, kan grubu bir yana o bir yana! 100 kat daha fazla değer biçiliyor

İÇİNDEKİLER

Kan, oksijen ve besin maddelerini organlara ve dokulara taşımak, enfeksiyonlarla savaşmak, vücut ısısını dengede tutmak gibi kritik görevler üstleniyor. Dünya üzerinde yaklaşık 8 milyar insan farklı kan gruplarına sahipken bilim ve tıp alanında dikkat çeken dört ana kan grubu öne çıkıyor. 0, A, B, AB. Bunlar Rh faktörü (+/-) ile birleşerek 8 farklı kan grubunu oluşturuyor. Ancak tıp dünyasında en nadir bulunanlardan biri olan ve "altın kan" olarak adlandırılan bu kan grubu gerçek bir gizemi içinde barındırıyor.

BU KAN ALTINDAN KATBEKAT DEĞERLİ!

Rhnull kanı bilimsel olarak Rhnull veya Rhesus negatif kan olarak adlandırılan bir kan grubudur. Kırmızı kan hücrelerindeki Rh faktörü adı verilen bir proteine sahip değildir. Bu protein kanın pozitif veya negatif olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Altın kan son derece nadir bir kan grubudur ve dünya genelinde yalnızca 43 onaylı altın kan vakası bildirilmiştir. Bu, dünya nüfusunun yüzde 0,000007'sine karşılık gelir.

Bilim adamları altın kanın 6 milyonda bir görüldüğünü tahmin etmektedirler. Nadirliği bu kan grubunun diğerlerinden daha değerli hale gelmesine neden olmuştur.

ALTIN KAN ÖZELLİKLERİ

Altın kan grubuna sahip kişiler kanları diğer insanlarla uyumsuz olduğu için sadece kendi kan grubuna uygun kan almaları gerektiğini bilmelidirler. Altın kan taşıyıcıları, kendi kan gruplarının dışındaki kanları kabul edemezler, çünkü bu vücutlarının diğer kan gruplarına karşı antikorlar üretmesine neden olabilir.

Bu da sonuç olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Altın kan ayrıca hemotransfüzyon veya kan nakli gibi tıbbi prosedürler sırasında da kullanılmaktadır. Altın kan, diğer kan grupları için bir çeşit referans olarak kullanılabilir. Nadirliği nedeniyle, altın kanın sağlık sektöründe kullanımı oldukça sınırlıdır.

ALTIN KANIN KEŞFİ

Altın kan grubu ilk olarak 1961 yılında Avustralya'da bir kadında keşfedilmiştir. Bu keşif, tıp dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştır.