Düşmanı yaka paça cepheden attılar! Osmanlı'nın kepçe kazanla kazandığı savaş

Osmanlı İmparatorluğu 600 yıllık tarihinde birçok savaşla karşı karşıya geldi ve genellikle bu savaşlardan galip ayrıldı. Bu zaferlerden biri 1596 yılında gerçekleşen Haçova Meydan Muharebesi'dir. Savaşın başlangıcında Osmanlı ordusu zorlu bir durumdaydı. Son anlara kadar yeniliyor gibi görünüyordu. Ancak savaşın seyrini değiştiren önemli bir an yaşandı.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2023, 09:00 Güncelleme 16 Eylül 2023, 09:00
Düşmanı yaka paça cepheden attılar! Osmanlı’nın kepçe kazanla kazandığı savaş

İÇİNDEKİLER

24 Ekim 1596 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya Arşidüklüğü, Haçova mevkiinde karşı karşıya geldi. Savaşın başlangıcında avantaj Avusturya Arşidüklüğü lehine gibiydi. Ancak savaşın seyri ordunun geri hizmetinde bekleyen görevlilerin düşmana ani bir saldırıda bulunmasıyla tamamen değişti ve Osmanlı ordusu ardından gelen bu hamle ile düşmanı darmadağın etti. Bu beklenmedik hamle savaşın kaderini Osmanlı lehine çevirdi ve büyük bir zaferin temelini atmış oldu.

Ordunun gerisinde bekleyen görevliler Avusturya ordusunun yağmalamaya başlaması üzerine düşmana ani bir saldırı başlattı. Bu beklenmedik hamle savaşın kaderini tamamen değiştirdi.

Osmanlı ordusunun merkezine kadar gelmiş Avusturya ordusunun askerlerinin yağmaya girişmesi üzerine ordunun geri hizmetlileri olan oduncular, çadırcılar, uşaklar, deveciler ve aşçıların ellerine geçirdikleri kazma, odun yarması, balta, tırpan, kazan ve kepçeleriyle düşmana karşı saldırmaya başlamasıdır.

KEPÇE KAZAN SAVAŞI

Haçlı ordusu yağmaya katıldığından düzeni bozulmuştu ve bu ani saldırı da bir paniğe yol açtı. Düşmanın gerilemesi üzerine akıncılar, yeniçeriler tekrar toparlanarak Haçlı ordusunun üstüne saldırmaya başlayınca dengeler bozuldu. Bu savaşı kazanılmasında geri hizmetlilerin katkısı olduğundan bu savaş literatürde "Kepçe Kazan Savaşı" olarak da bilinir.

Osmanlı akıncılarının da seri manevrası sayesinde muharebe sırasındaki ateş menzili avantajını yitiren ve yağmaya girişmiş askerlerini de tekrar disipline sokamayan Avusturya ordusu geri çekilmeye başladı.

"Kafir kaçtı, Nemçelü sındı!" nidalarıyla bozgun havası zafer havasına döndü ve bu defa Osmanlı Ordusu tüm hatlarıyla muharebe düzenini kaybetmiş Avusturya ordusuna yüklendi. Maximilian yalnızca 20.000 askerini düzensiz şekilde geri çekilirken bataklığa saplanmaları sonucunda kaybetti.