Malatya'da dinamitle yıkım anı! Dünyada ilk kez 15 katlı 9 bina aynı anda patlatıldı

Asrın felaketinde ağır yara alan Malatya’da tünel kalıpla inşa edilen 9 bloktan oluşan 540 dairelik Yeşilevler sitesi aynı anda bin 660 kilogram patlayıcı kullanılarak yıkıldı. Dünyada ilk kez aynı anda bu kadar çok binanın yıkımı gerçekleştirilirken, yüzlerce vatandaş da patlamayı canlı olarak izledi.

Giriş Tarihi 15 Eylül 2023, 17:58 Güncelleme 15 Eylül 2023, 18:08
Malatya’da dinamitle yıkım anı! Dünyada ilk kez 15 katlı 9 bina aynı anda patlatıldı

İÇİNDEKİLER

"Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı Malatya'daki ağır hasarlı 15 katlı 9 bina eş zamanlı patlayıcı kullanılarak yıkıldı.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle 36 binden fazla binanın ağır hasar aldığı kentteki 6 bin civarında binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Kentteki düşük katlı binalar iş makineleriyle, yüksek katlı binalar ise patlayıcı yardımlarıyla yıkımı yapılıyor.

15 katlı 9 bloğun patlatılması öncesi polis ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Site çevresindeki tüm ev ve iş yerleri de güvenlik gerekçesi ile boşaltılırken, yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Patlatma öncesi yine çevredeki camilerin hoparlöründen patlatma olacağı duyurularak, sitelere yaklaşılmaması istenildi.

DÜNYADA BİR İLK!
Patlamayı vatandaşlar ve site sakinlerinin yanı sıra kent protokolü de kendilerine ayrılan platformdan canlı olarak izledi. Deneme amaçlı olarak geçtiğimiz hafta 2 bloğu yıkılan Yeşilevler Sitesi'nin geri kalan 11 bloğunun yıkımı öncesi konuşan Yıkım Firması Yetkilisi Hamit Avcı, 15 katlı tünel kalıp sistemi ile yapılan 9 bloğun tek seferde patlatılmasının dünyada bir ilk olduğunu da söyleyerek, toplam 110 kişiden oluşan ekipleri ile tüm güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi.

1660 KİLOGRAM PATLAYICI KULLANILDI
Uzman ekiplerce 1660 kilogram patlayıcı ile 30 bin kapsülün kullanıldığı ve geniş güvenlik güvenliğinin alındığı binalar, komutun verilmesiyle saniyeler içerisinde eş zamanlı yıkımı yapıldı.

GERİ SAYIM YAPILARAK PATLATILDI
Alınan tüm tedbirlerin ardından 700 daireden oluşan 9 blok geri sayım yapılarak patlatıldı. Büyük bir gürültü ile patlayan binaların ardından gökyüzünü toz bulutu sardı.

Şehrin birçok noktasından görülen patlama sonrası uzun süre toz bulutları çevreyi kaplarken, 9 bloğun tamamının da sorunsuz şekilde yıkımın tamamlandığı belirtildi.

Kent genelinde 7 kat ve üstü yaklaşık bin 400 binanın ağır hasarlı olduğu ve bu şekilde patlatma yöntemi ile yıkımlara devam edileceği öğrenildi.

Site yöneticisi Bekir Elkoca, Malatya Yeşilköy Evleri-1 Konutları kat malikleri adına yaptığı açıklamada, "Pazarcık ve Elbistan depremleri sonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gelen sorumlu mühendisler ile üniversitelerden gelen profesörler, binamızın ağır hasarlı olduğuna karar verdi. Bunlara sebep olanları, Allah'a havale ediyoruz" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN