İstanbul'da hakkında kayıp başvurusu olan Kırgız öğrenci Jazgül Shamuratova 10 gün sonra bulundu! Ses kaydı ortalığı karıştırmıştı

Bulgaristan'a gitmek için 22 Haziran'da Kırgızistan'dan, İstanbul'a gelen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Jazgül Shamuratova'nın Kadıköy'de ortadan kaybolduğunun iddia edilmesi gündemi sarsmıştı.Shamuratova'nın en son 24 ve 25 Haziran'da Kadıköy'de iki esnafın yanında kaldığı biliniyordu. Genç kızın yanında kaldığı esnaf tarafından iki kez Hasanpaşa Mahallesi'nde bulunan polis merkezine götürüldüğü iddia edilmişti. Genç kızın kaybolmadan önce annesine gönderdiği son ses kaydında "Acil olarak aramanız gerekiyor..." ifadesini kullanması olayda kaçırılma şüphesini artırmıştı. Shamuratova, polisin yoğun çalışmasıyla 10 gün sonra Ümraniye'de bulundu.

Giriş Tarihi 05 Temmuz 2023, 11:13 Güncelleme 05 Temmuz 2023, 16:33
İstanbul’da hakkında kayıp başvurusu olan Kırgız öğrenci Jazgül Shamuratova 10 gün sonra bulundu! Ses kaydı ortalığı karıştırmıştı

İÇİNDEKİLER

20 yaşındaki Kırgız öğrenci Jazgül Shamuratova, İstanbul'da kayıplara karışmıştı. Annesinin, kayıp başvurusu sonrası polis ekiplerinin, çalışmaları sonucunda 10 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi Ümraniye'de bulundu.

KAYBOLAN KIRGIZ ÜNİVERSİTELİ ÜMRANİYE'DE BULUNDU I VİDEO İZLE

NELER OLMUŞTU?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 22 Haziran'da uçakla kente geldiği belirlenen 20 yaşındaki Kırgız öğrenci Jazgül Shamuratova'dan 25 Haziran'dan beri haber alınamadığı bilgisi üzerine harekete geçti. Yapılan incelemede, ülkesinden Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen Shamuratova'nın, son olarak 25 Haziran gece saatlerinde Kadıköy'deki bir esnaftan yardım istediği belirlendi.

DİL ÖĞRENMEK İÇİN TÜRKİYE'YE GELMİŞ
Üniversite öğrencisi Shamuratova'nın, hem dil öğrenip hem de çalışabileceği bir programa katılmak üzere 3 aylığına Türkiye'ye geldiği, yardım istediği esnafa da Bulgaristan'a gitmek istediğini anlattığı öğrenildi. Türkçe ya da İngilizce konuşamadığı kaydedilen genç kadının, Rusça bilen başka bir esnaf tarafından polis merkezine yönlendirildiği, emniyete herhangi bir başvuruda bulunmayan Shamuratova'dan o günden bu yana haber alınamadığı anlaşıldı.

ANNE KAYIP BAŞVURUSUNDA BULUNDU
Jazgül Shamuratova'nın annesi, kızından 24 Haziran'da aldığı mesajı, 26 Haziran Pazartesi günü gördükten sonra Kırgızistan'dan İstanbul'a gelerek Kırgızistan İstanbul Konsolosluğu'nda kayıp başvurusunda bulundu. Annenin, Jazgül Shamuratova'nın kayıp bavulu ve telefonuna ise Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan bindiği otobüste ulaştığı bilgisi edinildi. Shamuratova'nın son görüntüleri ise yanında kaldığı esnaf Hakan Çalışkan'ın cep telefonu kamerası görüntülerine ve Hasanpaşa'da bulunan polis merkezinin çevresindeki güvenlik kameralarına yansıdı. Emniyet'ten, Jazgül Shamuratova'nın bir kez yanında bir erkekle polis merkezine geldiği, herhangi bir müracaatta bulunmadan merkezden ayrıldığı bilgisi edinildi. Polis ekipleri kayıp kadının bulunması için çalışma başlattı.

"SAAT 14.30'DA YÜZDE BİR ŞARJI GÖZÜKÜYOR"
Kayıp öğrencinin İstanbul'daki aile yakını Jenaj K., "20 yaşında bir kız, üniversite 2. sınıfı bitirdi, hayalperest. Çok yüksek hedefleri var. Onların peşinden çıktı, Bulgaristan'a gidecekti. Bişkek'ten Sabiha Gökçen Havalimanı'na geldi. Oradan otogara geçip Bulgaristan'a geçecekti. Bulgaristan'da kalacaktı. Kendisine iş buldu. Ekipçe gideceklerdi. Fakat ekip onun önünden gitti 17 Haziran'da birkaç kişi gitti. Jazgül'ün sınavı vardı, ondan dolayı ekiple birlikte gidemedi. Tek başına yola çıktı. Planı şöyleydi. Hani bizim bildiğimiz kadarıyla Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan otobüse binip Taksim'den otogara geçip otogardan artık Bulgaristan'a geçecekti. Otogara da geçmedi, Taksim'e de büyük ihtimalle gitmedi. En son bizim telefondan takip edebildiğimiz kadarıyla havalimanında saat 14.30'da yüzde bir şarjı ile gözüküyor. Perşembe günü geldi ve Cumartesi sabah Bişkek saatiyle 05.30, Türkiye saati, ile 02.30 civarı, Hakan Bey diye bir beyefendinin, sosyal medya hesabından annesine mesaj atıyor. Mesajda şöyle yazıyor, 'Anne ben Jazgül, benim telefonum kırıldı. Benim sıkıntılarım var bana para gönder' Benim bildiğim kadarıyla Jazgül buraya 50 Euro ile geldi çünkü şirket her şeyi karşılıyordu. Bulgaristan'da geçer geçmez işe başlayacaktı ve orada kazanacaktı." ifadelerini kullandı.

"CEBİNDE 50 EURO VARDI"
Jenaj K, "Hakan Bey dediğimiz kişi bizim araştırdığımıza göre Kadıköy'de bir esnaf. Hakan Bey'in anlattığına göre Jazgül ondan bir telefon istedi, annesine ulaşmak istedi. Hakan Bey telefonunu veriyor. Jazgül numara çeviriyor fakat ulaşamıyor. Hakan Bey teklif olarak şunu söylemiş. 'Sosyal medyadan annene ulaşabilirsin' diyor ve annesine mesaj attırıyor. Bundan sonrası, Hakan Bey bir Özbek kadınla iletişime geçiyor. Özbek kadın konaklattırıyor. Sonra Özbek kadın kızı bildiğimiz kadarıyla karakola bırakıyor. Sonrasını da biz bilmiyoruz." dedi. Annesi şu an perişan halde kendisini çok suçluyor. Hani neden ben sosyal medya hesabından attığı mesaja bakmadım? Hani, çünkü Cumartesi günü atılan mesajı Pazartesi günü görüyor. Pazartesi günü perişan halde bize ulaşıyorlar, buradaki vatandaşlara ulaşıyorlar. Bilet alıyor ve İstanbul'a geliyor. Kadıköy'e gidip sokak sokak arıyor. Elçiliğe, konsolosluğa başvuru yapıldı. Şu an yani yapabildiğimizi yaptık. Bulgaristan'da gideceği program 'Work and travel' gibi yani böyle yaz dönemi için üç aylık, iki aylık gibi. Zaten, okul başlayana kadar orada çalışıp okuluna devam edecekti. Şirket yatacak yer hazır, yemeğiniz herşeyiniz bizden, birşeye ihtiyacınız yok ondan dolayı kızın cebinde 50 Euro vardı" dedi.

ANNESİNE GÖNDERDİĞİ SES KAYDINDA 'ACİL BU NUMARAYI ARAYIN' DİYOR
20 yaşındaki üniversite öğrencisi Jazgül Shamuratova'nın annesine Instagram'dan gönderdiği üç ses kaydı var. Bu ses kayıtlarından ilkinde Shamuratova annesine, "Acil olarak aramanız gerekiyor. Ben henüz Varna`ya ulaşamadım. Şimdilik geçici olarak başka bir yerde konakladım. Eğer mümkün olursa taksi çağırın ve lütfen taksi parasını ödemenizi rica ediyorum. Tam olarak gideceğim otele kadar , Varna'ya kadar. Buraya geldiğim zaman otobüsler daha farklıydı ve bana otobüs kullanmayın dediler." diyor. İkinci ses kaydında ise, "Anne bu tanıdık birisinin numarasıdır, telefonudur, bu numarayı yakın zamanda arayabilir misin?" diye soruyor. Üçüncü ses kaydında ise genç kız annesine, "Ben şimdi Türkiye`deyim. Benim bazı sorunlarım vardı, benim birkaç günlük çıkmam gerekiyordu. Acil bu numarayı arayın." diyor. Shamuratova sesli mesajın bir bölümünde ise, Kırgızca konuşuyor.

" 'İSTİYORSAN POLİSE GÖTÜREYİM' DEDİM 'HAYIR' DEDİ "
Jazgül Shamuratova'nın Kadıköy'de yanında kaldığı esnaf Hakan Çalışkan, "24 Haziran saat gece 02.20 suları. Ben dükkanımdan kapıyı açtım çay içmeye çıktım, korku evi işletmesi sahibiyim, Ziverbey'de korku evi işletiyorum. Sokakta kimse yoktu, sadece ben vardım. Rusça bir şeyler konuştu anlamadım zaten. Telefon dedi, tamam dedim telefonumu verdim. Birkaç tane numara çevirdi, numaralar yanlış. Sonra ben 'Instagram'dan kime ulaşacaksan ulaş' dedim. Instagram'dan annesine mesaj attı. Sonra telefonla işi bitti, Rusça konuşmaya başladı. Ben çeviriden ona sordum, sana nasıl yardımcı olabilirim diye. 'Ben Bulgaristan'a, Varna'ya gideceğim. Bana taksi çağır' dedi. Ben de dedim 'Ya bu saatte bir pasaportun yok, kimliğin yok. Hiçbirşeyin yok nasıl olacak?', 'Yok, benim gitmem lazım, Bulgaristan, taksi' deyince, 'Ben seninle uğraşamam' dedim. 'Benim sana yapabileceğim birşey yok. İstiyorsan polise götüreyim' dedim. 'Hayır' dedi. Ben dedim 'Birşey yapamam dedim senin için.' Sonra, 'Çay içebilir miyim?' dedi. Otur dedim bir çay verdim. Zaten kız belli yorgun, ayakta duramıyor, karnı aç, 'Uyumak ister misin?' dedim. 'Evet, çok yorgunum gözlerim kapanıyor duramıyorum', dedi. Ben kıza uyuyacağı yeri gösterdim. Sabah dedim bakarız" şeklinde konuştu.

"PASAPORTUNUN VALİZİNİN KAYBOLDUĞUNU SÖYLEDİ"
Yaşananları anlatan Hakan Çalışkan "Yani, dedim küçücük kız bana ne yapabilir ki? Kapıyı kilitledim. Kızı da üst kata çıkardım direkt uyudu kız zaten. 'Annem ararsa bana haber ver' dedi, tamam dedim. Sabah bakarız dedim. Sabah kahvaltı yaptık. Kahvaltı sonrasında bizim yan tarafımızda bir esnaf ablamız var. O da Özbek, Rusça biliyor. Ablayı çağırdım, Abla dedim 'Bir kız var, biz kızla anlaşamadık. Bir de sen konuş kızla.' Abla kızla konuştu, ablaya da aynı şekilde Bulgaristan'a gitmesi gerektiğini, işte pasaportunun, valizinin kaybolduğunu söyledi. Biz kıza yardımcı olmaya çalıştık ve hiçbir şekilde yardımcı olamadık. Anlattıkları şeyler de biraz çelişkiliydi. En son kız ablada kaldı sonrası bende değil. Bize birşey sormadı biz ona sorduk. Sorduklarımızı da çelişkili cevapladı. Pasaportuna ulaşalım diyoruz 'Yok hayır benim önce valizimi bulmam lazım' diyor. Biz dedik hani bir şekilde pasaportuna ulaşsak falan. Sonra abla kızı iki defa polise götürdü. Sonrasına ben vakıf değilim." dedi.

"KORKMUŞ BİR HALİNİ GÖRMEDİM TEDİRGİNLİK VARDI"
Esnaf Hakan Çalışkan, "Benimle gece 1 saatlik bir sohbet oldu. Sabah 10.30 civarı ablanın yanına geçti. Kendi isteğiyle o ablanın yanına geçti, ablanın da lokantası var zaten. Oradan abla evine götürdü kızı. O gece yani 24 Haziran gecesi saat 02.20'de, sabah ablanın evine gitti, 25 Haziran gecesi de abla karakola götürdü. Ondan sonrası biz de yok. Korkmuş bir halini görmedim açıkçası da tedirginlik vardı. Zaten annesine attığı ses kaydında da, "İşte bana para gönder. Benim Bulgaristan'a gitmem lazım. Acil taksi çağır bana para gönder." demiş. Bu benim arkadaşımın telefonu demiş annesine, arkadaşım diye göstermiş beni. Ben kızın görüntüsünü arkadaşıma attım. Sabah arkadaşım gelecekti korku evine. Ben de görüntüsünü çektim zaten 3-4 saniyelik arkadaşıma oğlum gel çabuk dedim, bir tane kız var dedim. Ne yapacağım bilmiyorum dedim. O da tamam geliyorum, dedi" ifadelerini kullandı.

"GARİP GÖRÜNÜYORDU NORMAL DEĞİLDİ"
Jazgül Shamuratova'yı polis merkezine götürdüğünü belirten Şevket Kurtuluş ise, "Garip görünüyordu normal gibi değildi. Endişeli ve huysuz görünüyordu. Benimle konuşmadı, birşey anlatmadı. Ben zaten buradaydım çalışıyordum onlar bizim eve geçmişler konuşmak için, kuzenimin Rusçası iyiydi, onunla konuşmaya çalışmışlar. İki kere karakola gittik, bir gündüz gittik bir de akşam gittik. İki gün aralıklı olarak gittik Akşamında karakola bırakıp çıktık, sonra hiç görmedim." dedi.

"ÜÇ GÜN YÜRÜDÜM, ÜÇ GÜNDÜR AÇIM"
Jazgül'ü evinde bir süre misafir eden Kadıköy'lü esnaf Sevinç Kurtuluş aralarında geçen konuşmaları anlattı. Esnaf Sevinç Kurtuluş, "İlk Kadıköy'de karşılaştım. Kafeye getirdim. Hakan Bey diye biri vardı, o Rusça bildiğim için beni çağırdı. 11.00-11.30 civarlarıydı. Konuştum, sadece Bulgaristan'a Varna'ya gitmesi gerektiğini, kaybolduğunu söyledi. Pasaportu falan yoktu yanında, yardımcı olmaya çalıştım. Pasaportunu sordum. 'Yok' dedi, kendisi de bilmiyor sadece 'kafeye yakın bir otelde bıraktım' diyor. 'Biletimi alırsan pasaportumu getirttiririm' dedi. Çok da rahat konuşuyordu. Varna'da bir otelin adını söyledi. Havalimanından yürüyerek geldiğini söyledi. 'Üç gün yürüdüm, üç gündür açım' dedi. Buraya geldi, biraz bir şeyler yedirdim. 'Valizimi kaybettim' dedi, daha doğrusu 'Havalimanında valizimi bıraktım, valizimi almam lazım" dedi. 'Yanlışlıkla, yanlış otobüse bindim' dedi. 'Normalde Varna'ya gitmem gerekiyor'dedi. Orada havalimanında kavga etmiş birileriyle. 'Valizimi almadan çıktım' dedi" şeklinde konuştu.

OTELLERDE KAYDI YOKTU
Karakolda yaşananlar hakkında duyduklarını aktaran Sevinç Kurtuluş, "Pasaportu, hiçbir şekilde otellerde kaydı yoktu. Kardeşim 'kaydını arayalım' demiş. Telefonunu sormuş. 'Telefonumu bilmiyorum.' demiş ama bize 'Telefonum kırıldı, havalimanına yakın bir yerde telefoncuya bıraktım' dedi" ifadelerini kullandı.

"SÜREKLİ 'VALİZİM' DİYORDU."
Esnaf Kurtuluş, "Sürekli 'valizim' diyordu. Benle eve geldi. Sadece yarım saat oturdu, yemek yedi, duş almak istemedi, ondan sonra çıktı kız kardeşimle. Kadıköy'e geldi tekrar, Hasanpaşa Karakolu'na gittiler. Karakoldan çıkmış. Buraya gelmiş 19.00'dan, 23.30'a kadar burada oturmuş. Ondan sonra da mecbur yani, ben endişelendim. Çünkü, sürekli çelişkili konuşuyor. 'Telefonum kırıldı diyor, telefoncuya bıraktım' diyor. 'Pasaportum valizimin içinde' diyor. Sürekli çelişkili konuştuğu için tekrar eve götürmek istemedim, endişelendiğim için. Ben gece 23.30 gibi geldim, tekrar oğlum karakola bıraktı. Ondan sonrasını bilmiyorum. Gece saat 23.30-00.00'gibi gördüm. Cumartesi günü olan olaylar bunlar" dedi.

10 GÜN SONRA BULUNDU

Jazgül Shamuratova'nın polis ekiplerinin, çalışmaları sonucu 10 gün sonra Ümraniye'de bulundu.

Kadıköy Hasanpaşa polis merkezine getirilen Jazgül Shamuratova , işlemlerinin tamamlanmasının ardından polis merkezinden ailesi ile birlikte ayrıldı. Jazgül Shamuratova arandığı süre boyunca yabancı uyruklu kişilerin yanında kaldığı öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN