Depreme karşı hayat kurtaran mucize! Karbon elyaf yöntemi nedir, nasıl kullanılır? Tüm İstanbul'da uygulanacak...

Karbon polimer ile güçlendirme deprem felaketinin ardından gündem oldu. Peki, Karbon polimer depreme ne kadar dayanıklı? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 30 Nisan 2023, 18:03 Güncelleme 30 Nisan 2023, 18:03
Depreme karşı hayat kurtaran mucize! Karbon elyaf yöntemi nedir, nasıl kullanılır? Tüm İstanbul’da uygulanacak...

İÇİNDEKİLER

Karbon polimer ile güçlendirme deprem felaketinin ardından gündem oldu. Peki, Karbon polimer depreme ne kadar dayanıklı? İşte detaylar...

KARBON ELYAF YÖNTEMİ NEDİR?

CFRP yada FRP olarak bilinen 'Carbon Fiber Reinforced Polymers'; betonarme, yığma, ve ahşap yapı elemanları için dışarıdan uygulamalı güçlendirme sistemidir. Sistem elemanları, karbon lifli dokuma ve epoksi esaslı doyurma reçinesi olarak sayılabir.

Betonarme, yığma ve ahşap yapı elemanları için dışarıdan uygulamalı güçlendirme sistemidir. Sistem elemanları : karbon lifli dokuma ve epoksi esaslı doyurma reçinesi olarak sayılabilir.

Uygulandıkları yapıda ve yapı elemanında ise yük taşıma kapasitesini arttırma, eğilme dayanımını arttırma durabiliteyi geliştirme, dinamik yüklerden gelen yorulma direncini güçlendirme gibi olanaklar sağlanmaktadır. Hafif ve esnek bir malzeme olmasından dolayı yapıda ölü yük artışına sebep olmaz.

'İSTANBUL'U KUZEYE TAŞIMALIYIZ'

Profesör Doktor Barış Binici, depreme hazırlık için "seferberlik" çağrısı yaptı. Olası bir İstanbul depreminde sıkışık yapılaşma nedeniyle yaşanabilecek felakete karşı uyarıda bulunan Binici, "İlk aşamada depremde can kurtarmak istiyoruz, yaşanabilir müdahale edilebilir şehirlere ihtiyacımız var. İstanbul örneğinde olduğu gibi bu durum mümkün değil. Mevcut haliyle arama kurtarma yapılamadığını düşünün sadece zaman ve erişim sebeplerinden can kaybettiğini düşünün." açıklamasında bulundu. Binici, İstanbul'da bina yıkım veya güçlendirme çalışmalarından önce, boşaltma çalışması yapılması gerektiğini söyledi.