Şanlıurfa'da sel felaketi! Valilikten okullar için 'tatil' kararı: Can kaybı 17'ye yükseldi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sarstığı illerden Şanlıurfa ve Adıyaman'ı şimdi de sel vurdu. Çok sayıda cadde ve sokak su altında kaldı, 17 kişi yaşamını yitirdi. Şanlıurfa Valiliği yaşanan sel nedeniyle okulların 1 gün daha tatil edildiği açıklandı. Takvim.com.tr detaylar sizler için derledi.

Giriş Tarihi 15 Mart 2023, 09:50 Güncelleme 16 Mart 2023, 22:21
Şanlıurfa’da sel felaketi! Valilikten okullar için ’tatil’ kararı: Can kaybı 17’ye yükseldi

İÇİNDEKİLER

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sarstığı bölge şimdi de sel felaketiyle mücadele ediyor.

Dün akşam saatlerinde Şanlıurfa ve Adıyaman'da başlayan yağış etkisini artırarak felakete dönüştü. Sele dönüşen yağışlar nedeniyle kentlerde çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 17'YE ULAŞTI
Şanlıurfa'da dün yaşanan sel felaketinin ardından bodrum katını su basan alışveriş merkezinde 1 kişinin cansız bedeni bulundu, kentte sel sonucu can kaybı 15'e çıktı.

Cesedin, kayıp olduğu bildirilen temizlik görevlisi Ömer Zaman'a ait olduğu değerlendiriliyor.

Adıyaman'da da sel felaketi nedeniyle 2 kişi yaşamını yitirmişti.

ŞANLIURFA'DA OKULLAR 1 GÜN DAHA TATİL EDİLDİ
Şanlıurfa'da yaşanan sel nedeniyle okulların 1 gün daha tatil edildiği açıklandı.

Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamada, "Şiddetli sağanak yağışın beraberinde getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim öğretime 17 Mart 2023 tarihinde 1 gün ara verilmiştir. Kamu kurumlarındaki hamile, engelli, kronik rahatsızlığı olan kamu görevlilerimiz de idari izinli sayılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Valilik tarafından sel uyarısı nedeniyle Çarşamba günü ve yaşanan sel nedeniyle de bugün okullar tatil edilmişti. Herhangi bir olumsuzluk olmaması halinde okulların pazartesi günü normal eğitime başlaması planlanıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel felaketi ile ilgili 2 kentte ölü sayısının 14 olduğunu ve 5 kişinin arandığını söyledi. Arama- kurtarma çalışmalarının titizlikle devam ettiğini kaydeden Bakan Soylu, aynı zamanda 2 ilçe yolunda da çökmeler meydana geldiğini belirtti.

25 KİLOMETRELİK ALANDA ARAMA ÇALIŞMASI
Çalışmaların tüm hızıyla devam edeceğini ve aynı zamanda da hasar tespitin başlayacağını aktaran Bakan Soylu, şöyle dedi:
"Depremden sonra bir sel afeti ile Şanlıurfa karşı karşıya kaldı. Tüm hemşerilerimize geçmiş olsun. Bugün sabah saatleri itibari ile deprem bölgesinde ve burada ciddi bir yağış başladı. Özellikle Adıyaman'ın Tut ilçesinde bir de Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'nde dere taşmaları ve seller meydana geldi. Sabah saatlerinde Adıyaman'a gittik ve orada 12 vatandaşımızın sel sularına kapıldığını 8 vatandaşımızın oradan kurtulduğunu bilgisini edindik. Hemen ardından arama- kurtarma çalışmaları başladı. 2 vatandaşımızın arama- kurtarma çalışmalarında vefat ettiğini gördük.

Diğer 2 vatandaşımızın arama çalışmaları ise Adıyaman'ın Tut ilçesindeki 25 kilometrelik hatta devam ediyor. Şanlıurfa'da ise Karaköprü Sırrın, Cavşak ve Karakoyun deresinin aşırı yağmurlardan taştığı ve etrafındaki yerleşim yerlerine ciddi ölçüde zarar verdiğinin tespiti yapıldı. Daha önce uyarıldığı şekilde okullar dahi tatil edilmişti. Bugün itibariyle kamudaki çalışanların özellikle yaşlı, hamile ve engelliler ve işe gelemeyecek durumda olanlar ile ilgili biz izin verilmiş idi. Yine gece yarısı dalçıkların tamamı kapatılmıştı. Tüm kurumlarımız gerek duyuruları yapmak gerekse tedbir almak kaydıyla gerçekleştirmişlerdir."

'İHBARLARA YOĞUNLAŞILDI'
Şanlıurfa'da 3, Adıyaman'da ise 2 ihbarın değerlendirildiğini anlatan Bakan Soylu, son yılların en büyük yağışının olduğunu ifade ederek, "Haliliye ilçesinde toplam yağış miktarı 129 kilogram, Karaköprü'de ise 120 kilogram. Bu mevsim şartlarına bakıldığı zaman burada görülmemiş bir yağış miktarı. Şanlıurfa'da maalesef 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Biraz önce bir vatandaşımızın daha hayatını kaybettiği bilgisi geldi. Şu anda 3 ihbar var. 2 ihbar ve bir TIR şoförünün kayıp ihbarı. Diğer ihbar ise alışveriş merkezinin temizlik görevlisi ile alakalı bir ihbar. Tam değerlendiremediğimiz ama çalışmalarımıza devam ettiğimiz bir ihbar var. Toplam 3 yerde arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor.

Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 vatandaşımız ile ilgili de arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Sabaha kadar çalışmalarımız devam edecek. Çamurlar temizlenecek ayrıca hasar tespit çalışmaları da başladı. Yarın ilk tespitler ile evlerde ve konutlarda hasarlar ile ilgili ilk ödemeleri gerçekleştireceğiz. Deprem bölgesinde çalışıyoruz ancak selin ilk tahribatları giderilene kadar hep birlikte burada olacağız. Ayrıca kırsal mahallelerde taramalarda yapıldı. Genel anlamda tahribatlar var ancak hayatın olağan akışını etkileyecek bir durum yok. Bozova- Hilvan yolunda da 2 farklı yerde çökme meydana geldi. Buradaki çalışmalarda devam ediyor. Akçakale- Şanlıurfa yolunda da baya bir su baskını var. Daha doğrusu suyun bir bölümü oraya boşaltıldı. Şehre intikal etmesin diye. Tüm herkese geçmiş olsun diyoruz" diye konuştu.

Sele dönüşen yağışlar nedeniyle kentteki çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni su basarken kentte eğitime 1 gün ara verildi.

'SON YILLARIN EN YOĞUN YAĞIŞINI ALDI'
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kentte etkili olan yağış sonrası Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) alınan tedbirler ve sahada yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıya katıldı.

Vali Ayhan, Şanlıurfa'nın son yılların en yoğun yağışını aldığını ifade ederek, "Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını aldı, bugün de bekliyoruz. Urfa'nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Mart ayında yıllık ortalama yağış miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz. Bunun da yansımaları oldu, gerek trafik akışısın etkilenmesi, bodrum katlarının su altında kalması, bazı kamu kurum ve kuruşlarının etkilenmesi çiftçilerimizin etkilenmesi" dedi.

EVLER, ARAÇLAR SULAR ALTINDA KALDI
Sağanak yağışın etkili olduğu kentte yüzlerce ev ve araç sel suları altında kaldı. Ekili tarlalara zarar geldi. Yaşanan sel baskınlarına karşın vatandaşlar, su basan evlerini kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştı. Kentte halen birçok semte ulaşım sağanamazken, yağışların devam etmesi hayatı olumsuz yönde etkiledi.

ABİDE KAVŞAĞI'NDA CAN PAZARI
Kentin merkezinde bulunan köprülü Abide Kavşağı'nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar, sel sularına kapıldı. Can pazarının yaşandığı kavşakta 1 kadın ile 1 çocuk son anda vatandaşlar tarafından halat atılarak bulunduğu yerden kurtarıldı.

Sel sularıyla taşan kavşakta 2 itfaiye eri ile 4 vatandaşın sel sularına kapıldığı belirtilerken, su altı arama ve kurtarma dalgıç ekipleri arama kurtarmaya çalışması başlattı Halen kent merkezinde sel sularına kapılan araçlar nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

BELEDİYE BAŞKANINDAN VATANDAŞLARA UYARI
Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül yaptığı açıklamada, "Bazı yollarımız kapalı, vatandaşları yola çıkmamaları konusunda uyarıyorum" ifadelerini kullandı.

AFAD'DAN AÇIKLAMA
AFAD tarafından sabah saaatlerinde yapılan açıklamada "Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde yağışlar yarına kadar sürecek." ifadelerini kullanıldı.

Yapılan açıklamada hem Şanlıurfa hem de Adıyaman için detaylı bilgi de verildi.

İşte AFAD'ın o açıklaması:
Son 24 saatte Şanlıurfa'ya 111 mm yağış düşmüş olup; su baskınları nedeniyle 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2 vatandaşımızın kayıp olduğu ihbarı alınmıştır. 162 arama kurtarma personeli ile 17 profesyonel dalgıç bölgede görevlendirilmiştir.

Bölgeye, mevcut iş makinalarına ek olarak 270 iş makinası sevk edilmiş; 100 dalgıç pompa ve motopomp, 5 vidanjör, 25 su botu ve 23 arama kurtarma aracı görevlendirilmiştir. Diğer illerden takviyeler devam etmektedir.

Son 24 saatte Adıyaman ilimizin Tut ilçesine 136 mm yağış düşmüştür. Su baskınları nedeniyle 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, kayıp ihbarı bulunan 3 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Bölgede 14 profesyonel dalgıç ve 140 arama kurtarma personeli ile birlikte toplam 346 personel görevlendirilmiştir. Bölgedeki iş makinalarına ek olarak 10 vidanjör, 50 motopomp ve dalgıç pompa, 6 kurtarma botu ve 15 araç görevlendirilmiştir.

MHP LİDERİ BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Ülkemiz Kahramanmaraş merkezli ikiz depremin hasarını güç birliği halinde kaldırırken, Adıyaman ve Şanlıurfa'da yaşanan aşırı yağışlar taşkın sellere neden olmuş, nihayetinde yeni bir felaket deprem bölgesini canevinden vurmuştur. Söz konusu felaketin tahribatı büyüktür." dedi.

Bahçeli şu ifadeleri kullandı:

Meydana gelen sellerden 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 9 vatandaşımızın kaybolduğu, çok sayıda vatandaşımızın yaralandığı anlaşılmaktadır. Bir felaketin izini silme mücadelesi azimle sürüyorken, bir başka felaketin ortaya çıkması milletimizi derinden üzmüştür.

Türkiye tek nefes halinde yaralarını saracak güç ve kudrettedir. "Yeni Türkiye, Yeni Yüzyıl, Yeni Hayat" sacayağında; deprem ve diğer mahut sorunlarla başa çıkabilecek akıl, irade, inanç ve mücadele şevki çok şükür Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle tesis edilmiştir.

Hiçbir felaket tarihi yürüyüşümüzü sekteye uğratamayacaktır. Hiçbir saldırı, iftira ve suçlama dalgası duruşumuzu bozamayacaktır. Kederli günlerimizi çapsız, güdük ve kısır siyasetlerine alet etmek için fırsat kollayanlara aziz milletimiz hür seçimiyle engel olacaktır.

Kahramanmaraş merkezli depremler ile Adıyaman ve Şanlıurfa'da oluşan sellerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmetler niyaz ediyor, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun. Rabbim nice musibetten milletimizi ve ülkemizi esirgesin diyorum.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN