11 ayın sultanı Ramazan'da tutulan orucun bedendeki mucizesi

11 ayın sultanı Ramazan'da tutulan oruc hem manevi hem de fiziki yönden hayır getiriyor. İşte İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof,orucun faydaları hakkında verdiği bilgiler.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Nisan 2022 Güncelleme 03 Nisan 2022, 06:56
11 ayın sultanı Ramazan’da tutulan orucun bedendeki mucizesi

İÇİNDEKİLER

Ramazan, son birkaç yıldır Kuzey Yarımküre'deki ülkelerde günlerin daha uzun, havaların da daha sıcak olduğu yaz dönemine denk geliyor. Oruç, İngiltere'de bir araştırmaya konu oldu. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, orucun faydalarıyla ilgili müthiş bilgiler verdi:
İnsan bedeni, oruç tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor.
Vücut sonraki aşamada enerji ihtiyacı için karaciğerdeki glükoza yöneliyor.
Glükozu tükettiğinde de sonraki enerji kaynağı, vücuttaki yağlar oluyor.
8. Günden itibaren vücut oruca alışıyor
Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıor.
Bu dönemde organlar maksimum kapasiteye dönüyor. Hafıza ve konsantrasyon güçlenirken, enerji de artıyor. Vücut adeta kendini yeniliyor.



MEZARLIKTA KIBLE PANİĞİ
Gümüşhane kent merkezinin en büyük mezarlığı olan Emirler Mezarlığı'nda bazı mezarların yüzlerinin kıbleye dönmediği ortaya çıktı. Haberi alan vatandaşlar kendi yakınlarının mezarlarını kontrol etmeye gelirken, mezarların farklı yönlerde olması tartışmaya sebep oldu. Yakınlarının kabirlerini ziyaret için mezarlığa gelen ve kıbledeki yanlışlıkları fark eden İdris İncir, "Bu saatten sonra yapılabilecek bir şey yok. Bundan sonrası için evet doğru kıbleyi bulmak gerekiyor. Evet biz de kontrol ettik kıble yüzleri farklı. Dini konuda bir sorunu olur mu onu ben bilemem, ona fetva verecekler hocalar" derken, Hatice Gösterit ise "Kıble açısından bence sakıncalı. Sonuç olarak kıble İslamiyet'te yön olarak boşuna belirlenmemiş. Bu namaz için de böyle. Bundan sonra dikkat edilmeli" yorumunda bulundu.

15 SAAT 56 DAKİKA
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan Hicri takvimdeki 12 ayı ifade eden kameri ay hesaplamalarına göre, Ramazan ayında en uzun oruçlu kalınacak il Sinop olarak belirlendi. Sinop'ta yaşayanlar dün 14 saat 27 dakika sonra iftar yaptı. Sinop'ta Ramazan'ın son günü ise 15 saat 56 dakika olarak 'en uzun oruç' süresi olacak. Vatandaşlar, uzun olmasına rağmen Nisan ayının serinliği ile orucun yaz aylarına göre daha kolay geçeceğini düşünüyor. Hatay'da ise 14 saat 12 dakikayla en kısa oruç tutulacak. Dünyada ise en uzun süre İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te olacak. Reykjavik'te imsak ile iftar arasındaki süre 16 saat 53 dakikayı bulurken, Norveç'in Tromso kentinde 16 saat 52 dakika sürecek. 54 derece güney enlemindeki Arjantin'in Ushuaia kentinde imsak vakti ile iftar vakti arası yalnızca 12 saat 12 dakika sürecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN