Beyaz Saray'da Silivrili bir Türk: ABD’nin yeni İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas Türkiye kökenli

ABD’nin yeni İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas Türkiye kökenli. Lakabı Ali. 1959’da Küba-Havana’da doğmuş. 1960 yılında ailesiyle birlikte ABDFlorida- Miami’ye gelmiş. Daha sonra Kaliforniya’ya taşınmışlar ve yeni bakan Beverly Hills’te büyümüş.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2021 Güncelleme 06 Şubat 2021, 07:00
Beyaz Saray’da Silivrili bir Türk: ABD’nin yeni İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas Türkiye kökenli

İÇİNDEKİLER

Mayorkas'ın "Nicky" lakaplı babası Charles R. Mayorkas (1930- 2012) Küba'da çelik yünü fabrikası olan zengin bir iş insanıyken, Küba'da devrim olunca ailesiyle birlikte ABD'ye kaçmış.

Baba Mayorkas, Küba'nın seçkin okulu Ruston Akademi'de okuyup, İngilizce öğrenmiş, üniversiteyi de ABD'de okumuş ve Küba'ya dönmüş.

Akrabalarına ziyaret ve iş nedeniyle sürekli olarak ABD'ye seyahat ediyormuş.

Yeni ülkesinde de tekstil işine girip, bir kez daha zengin olmuş.

2012'de Beverly Hills'te vefat eden 4 çocuk sahibi baba Mayorkas'ın ailesinin bir tarafı 1492'de İspanya'dan sürülen Sefarad Yahudileri'nden.

Diğer yanı da Polonya kökenli Eşkenaz Yahudisi. Aile, Silivri'de otururken I. Dünya Savaşı öncesi Küba'ya göç etmiş.

O dönemde Silivri'nin Yahudi nüfusu 2000'i aşıyor ve cemaatin "Kal Kadoş de Silivria" adında bir sinagogu varmış. Silivri Yahudileri büyük oranda Mayorkas ailesi gibi savaş öncesi Küba'ya gitmiş ve Silivri'de zaman içinde Yahudi kalmamış.

Alejandro Mayorkasın annesi Anita Gabor Mayorkas (1930- 1997) da Yahudi Soykırımı'ndan dolayı önce Fransa'ya oradan da Küba'ya kaçan Romanya Yahudisi. Baba dedesi ve 7 amcası soykırımda öldürülmüş.

Nicky ve Anita, ikisi de ailelerinin tek çocuğuyken Küba'da bir partide tanışıp evlenmiş.