Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı neden kutlanır? Cadılar Bayramı anlamı nedir?

Cadılar Bayramı neden kutlanır? Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı anlamı vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Özellikle ABD’de filmlere ve dizilere konu olan Cadılar Bayramı ülkemizde de merak ediliyor. Cadılar Bayramı neden kutlanır sorusuna yanıt aranıyor. Cadılar Bayramı’nda insanlar hayalet, canavar vb. çeşitli korku öğelerini kullanmaktadır. Peki, Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı anlamı nedir?

Giriş Tarihi 31 Ekim 2020, 13:39 Güncelleme 31 Ekim 2020, 13:39
Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı neden kutlanır? Cadılar Bayramı anlamı nedir?

İÇİNDEKİLER

Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı neden kutlanır? Cadılar Bayramı anlamı nedir? Yurtdışında kutlanan Cadılar Bayramı'nın ne olduğu ülkemizde de merak ediliyor. Yurtdışında düzenlenen etkinlikte çocuklar, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık toplar.

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

Halloween (Cadılar Bayramı), her sene 31 Ekim'de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde dinden bağımsız olarak kutlanan bir bayramdır. Çocuklar, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık toplar. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

CADILAR BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

Cadılar Bayramı, başlıca Kuzey Amerika ve Britanya Adaları'nda yer alan ülke ve bölgelerde kutlanır. Bu bölgelerde oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı kutlamaları, Amerikan kültürünün etkisiyle Avrupa ve Okyanusya'da yer alan diğer Batılı ülkelerin yanı sıra Japonya, Filipinler ve Latin Amerika'da da yaygınlaşmaktadır.

CADILAR BAYRAMI ANLAMI NEDİR?

Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'dir. Keltler 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanır. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu.

Yaz sonu Keltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona'yı Samhain ile birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi. Orta Çağ'ın sonlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya'da ise seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.

Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde -pek çok bayram gibi- Cadılar Bayramı da yasaklandı. Bununla birlikte 1800'lü yıllarda, Cadılar Bayramı'ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya'dan Amerika'ya göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı zamanla ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.