Van depreminin simgesi Yunus'un ablası Sibel Geray: "Kardeşimin adını yaşatmak istiyorum"

Van'da internet kafede yakalandığı depremde enkazda sıkışıp kalan 13 yaşındaki Yunus, saatlerce kurtarılmayı beklerken fotoğraflanmış ve Van depreminin simgesi olmuştu. Van depreminin 9'uncu yıl dönümünde acılar unutulmazken, depremin simgesi haline gelen Yunus'un ablası Sibel Geray'ın hayatı deprem sonrası değişti.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2020, 12:48 Güncelleme 26 Eylül 2020, 12:51
Van depreminin simgesi Yunus’un ablası Sibel Geray: Kardeşimin adını yaşatmak istiyorum

İÇİNDEKİLER

Van'da internet kafede yakalandığı depremde enkazda sıkışıp kalan 13 yaşındaki Yunus saatlerce kurtarılmayı beklerken fotoğraflanmış ve Van depreminin simgesi olmuştu. Van depreminin 9'uncu yıl dönümünde acılar unutulmazken, depremin simgesi haline gelen Yunus'un ablası Sibel Geray'ın hayatı deprem sonrası değişti. Depremden önce okulu bırakmak zorunda kalan Sibel, kardeşinin ölümünün ardından ideallerinin peşinden koşmaya karar verdi. Orta öğretimini tamamlayan 23 yaşındaki Sibel Geray, artık üniversiteli. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Adalet Bölümünü kazanan Geray'ın en büyük hedefi kardeşinin adını yaşatmak.



2011 yılında Van'da meydana gelen 7.2'lik depremde 644 kişi hayatını kaybetmiş bin 966 kişi ise yaralanmıştı. Deprem özellikle Van'ın Erciş ilçesinde çok fazla hasara neden olmuştu. Bu depremde hayatını kaybedenlerden biri de Ercişli Yunus Geray oldu. Van depreminde hayatını kaybeden 13 yaşındaki Yunus saatlerce kurtarılmayı beklerken fotoğraflanmış ve Van depreminin simgesi olmuştu. Van depreminin 9'uncu yıl dönümünde acılar unutulmazken, özellikle depremin simgesi haline gelen Yunus'un o tarihte 14 yaşında olan ablası Sibel Geray'ın hayatı değişti. Depremden önce okulu bırakmak zorunda kalan Sibel, kardeşinin ölümünün ardından orta öğretimini tamamladı. Artık üniverstieli olan genç kız depremde kaybettiği kardeşinin acısının dün gibi taze olduğunu söyledi.



Depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen acısının taze olduğunu ifade eden Geray, çocukken okulu bırakmak zorunda kaldığını ancak gösterdiği çaba sonrası üniversiteyi kazandığını söyledi. Geray, "Şimdi İzmir'de üniversiteyi kazandım ve başarılı bir şekilde okuluma devam ediyorum. Kardeşim hayatımı değiştirdi. Depremden sonra İzmir Ticaret Borsası bizimle iletişime geçti. Okul okumamız için destek olacaklarını söylediler ve bizi İzmir'e davet ettiler. Okul serüvenim böylece başladı" dedi.



KARDEŞİMİN ADINI YAŞATMAK İSTİYORUM

Hayattaki en büyük hedefinin okulu bitirip iş hayatına atılmak olduğunu belirten Geray, "Devamında kardeşimin okuduğu okul olmasa bile Erciş'te kardeşimin adına yaşatmak adına bir çalışma yapmak. Bir kütüphane kurmak olabilir. Çünkü eğitimi yarıda kalmıştı. Adını yaşatmak istiyorum. Adı zaten yüreğimizde yaşıyor. Ve ben kardeşimin adını gerçek hayatta yaşatmayı planlıyorum" dedi.



BİZ KADINLAR GÜÇLÜYÜZ

Bir kadın olarak kadınların isteyip de başaramayacakları iş olmayacağına dikkat çeken Geray, "İzmir'e geldiğimde 14 yaşındaydım. Çok zor zamanlardı. Memleketimizden ayrılıp geldik. Kadınlar çok güçlüler. Her kadın başarabilir. Ben yaptım ve başardım. Ve ben yaptıysam herkes başarabilir. Biz kadınlar güçlüyüz. Kimseye ihtiyaç olmadan başarabiliriz. Kadın isterse yapar diyorum. Ve ben kardeşime çok bağlıydım. Şimdi Yunus'a ayıramadığım zamanı küçük kardeşime ayırıyorum. Sürekli ilgileniyorum. Bir şeyleri başarmak için uğraşıyorum" şeklinde konuştu.