Kimlik ve ehliyet yenileme son gün ne zaman? Kimlik ve ehliyet değiştirme 2020 yılı ücreti ne kadar?

2021 yılının yaklaşmasıyla birlikte kimlik ve ehliyet yenilemede son tarihler merak konusu oluyor. Eski kimlik ve ehliyeti olan milyonlarca vatandaş bu bağlamda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olan son açıklamayı öğrenmek için kimlik ve ehliyet yenileme son gün ne zaman şeklinde soruya yanıt arıyor. Aynı zamanda "Kimlik değiştirme 2020 yılı ücreti ne kadar oldu?" sorusunun yanıtı da sorgulanıyor. İşte konu hakkında derlediğimiz bilgiler...

Giriş Tarihi 22 Eylül 2020, 16:20 Güncelleme 22 Eylül 2020, 16:21
Kimlik ve ehliyet yenileme son gün ne zaman? Kimlik ve ehliyet değiştirme 2020 yılı ücreti ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Kimlik ve ehliyetlerini henüz yenilememiş olan vatandaşlar son yenileme tarihini merak etmeye başladı. Özellikle 2021 yılının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde yoğunluk olmaması adına binlerce vatandaş "Kimlik ve ehliyet yenileme son gün ne zaman?" sorusu hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Peki, kimlik değiştirme 2020 yılı ücreti ne kadar? İşte merak edilen soruların cevapları...

KİMLİK YENİLEME SON GÜN NE ZAMAN?

Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıl olup, sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren başvuru üzerine yenilenir. Geçerlilik tarihi kart üzerinde yer almaktadır. Kimlik yenileme işlemleri 2023 yılına kadar devam edecek.

EHLİYET YENİLEME SON GÜN NE ZAMAN?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü daha önce yaptığı açıklamada ehliyet yenileme süresini 31 Aralık 2020 olarak duyurmuştu. Vatandaşların yoğun talep oluşturması nedeniyle bu tarih ertelendi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ehliyet yenileme tarihi ile yaptığı açıklamada ehliyet yenileme son tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlendiğini duyurdu. Yeni ehliyetler ilk defa 2016 yılında verilmeye başlanmıştı.

YENİ ÇİPLİ KİMLİK KARTI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Yeni çipli kimlik kartı başvurusu, Nüfus Müdürlüğü'ne gitmeden de oldukça kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Devlet'in sağladığı online randevu sistemiyle birlikte vatandaşlar kimlik kartı randevularını çok hızlı bir şekilde alabiliyorlar. Kimlik kartı randevusu nasıl alınır? Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.

Çağrı merkezinden, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki T.C.Kimlik Kartı Randevu Sisteminden rendevu alınarak yapılmaktadır.

KİMLİK YENİLEME ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

Kimlik kartı bedeli; vergi dairesi müdürlüklerince, Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ya da anlaşmalı bankalar ve PTT Şubeleri aracılığıyla tahsil edilmektedir.

Kanuni süresi içinde veya 2828 sayılı Kanun uyarınca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kâğıt bedeli alınmaz. Hatalı üretim, yazım ve yonga arızası tespit edilen kimlik kartları bedel alınmadan yenilenir.

YENİ KİMLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kart: 25,00 TL
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kart: 25,00 TL
Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 25,00 TL
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 50,00 TL

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN BAŞVURULAR HER ŞUBEDEN YAPILABİLİYOR MU?

Daha önce 596 emniyet müdürlüğüne sürücü belgesi başvurusu yapılırken, 02.04.2018 tarihinden itibaren başvuru merkezi sayısı 680 ilçe nüfus müdürlüğüne çıkarılmıştır. NVİGM internet sayfasında bulunan randevu bölümünde başvuru merkezleri görülebiliyor.

Başvuru merkezleri, ilçelerin nüfus sayıları ve yoğunlukları esas alınarak belirleniyor.

BAŞVURU FOTOĞRAFINA DİKKAT!

Sürücü belgelerinde kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içinde çekilmiş ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak biyometrik olması gerekli.

Sürücü belgesi başvurusunda kişinin ibraz ettiği fotoğraf taranarak sisteme kaydedildikten sonra başvuru sahibine iade ediliyor. Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan ve biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmiyor.