NASA açıkladı! Göktaşı dünyaya çarpacak mı? 2020 göktaşı ne zaman düşecek?

Göktaşı dünyaya çarpacak mı? Göktaşı ne zaman düşecek 2020 yılında en çok araştırılan konuların başında geliyor. Dünyaya bir göktaşının yaklaştığı iddialarının sosyal medyada gündeme gelmesiyle birlikte, göktaşı dünyaya çarpacak mı sorusuna yanıt aranmaya başlandı. NASA tarafından keşfedilen ve 1998 OR2 adı verilen astreodin dünyanın yakınından geçeceği açıklandı.

Giriş Tarihi 21 Mart 2020, 13:06 Güncelleme 21 Mart 2020, 13:06
NASA açıkladı! Göktaşı dünyaya çarpacak mı? 2020 göktaşı ne zaman düşecek?

İÇİNDEKİLER

2020 göktaşı ne zaman düşecek? Göktaşı dünyaya çarpacak mı? Sosyal medyada son günlerde yer alan dünyaya bir göktaşı yaklaştığı ve dünyaya çarpabileceği iddialarının ardından NASA açıklama yaptı. Geçtiğimiz dönemde Dünya'ya çarpma ihtimalinin olduğunu açıklanan 1998 OR2 şu ana kadar bilinen en tehlikeli göktaşı konumunda. Uzmanlar 4 kilometre çapındaki göktaşının gezegenimize çarpması durumunda global etkisi olabileceği görüşünde.

GÖKTAŞI DÜNYAYA ÇARPACAK MI?

İngiliz Daily Express gazetesinde yer alan habere göre, NASA çalışanları göktaşının gezegenimize çarpma ihtimali olmadığını açıkladı.

1998 OR2'nin 29 Nisan 2020'de Türkiye saati ile sabah saat 08:00'de dünyaya en yakın konumuna gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar 4 kilometre çapındaki göktaşının gezegenimize çarpması durumunda global etkisi olabileceği görüşünde.

Virtual Telescope Project tarafından elde edilen bu kare göktaşının bugüne kadar çekilen ilk karesi olarak açıklandı.

GÖKTAŞI DÜNYAYA ÇARPARSA NE OLUR?

Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi, ABD Kongresi için hazırladığı raporda, dünyaya bir göktaşı çarpması durumunda neler yaşanacağını ve bu felaketi önleme yöntemlerini araştırdı.

Raporda, dünyaya çarpacak göktaşlarının, çaplarına göre ne kadar zarar vereceği ve neler ile karşılanacağı tek tek anlatıldı:

* Çapı 1 ila 10 metre olursa: Çarpışma, önlemler alındığında, birkaç saat veya gün önce belirlenebiliyor. Bu durumda, insanlara meteorun düşmesi beklenen yerde, dışarı çıkmamaları, pencerelerden uzak durmaları veya gökyüzüne direk bakmamaları tavsiye edilir. Maddi zararlar görülebilir. Cep telefonu veya internette de aksaklıklar olabilir.

* Çapı 10 ile 25 metre: Bu yüzyılda büyük olasılıkla bekleniyor. Göktaşı düştüğü yerde 10'larca kilometre çapında zarar verebilir. Diğer doğal afetlerde olduğu gibi bu bölgelerde yaşayanlar, önceden haber verilerek tahliye edilir. Aksi takdirde, ölümler olabilir.

* Çapı 25 ile 100 metre: Karşı karşıya kalacağımız şey kitlesel panik, bina yangınları, sosyal kargalaşa, çok sayıda ölüm ve yaralanmalar olabilir.

* Çapı 100 metreden fazla olduğunda: Bu durumda da insanlık İkinci Dünya Savaşı, Güney Asya'daki Tsunami felaketi, büyük depremler gibi büyük felaketler yaşayabilir. Onbinlerce ölüm olabilir.

* Daha büyük göktaşları: Grekli önlemler alırsa, dünya bu kadar büyük göktaşlarını 10'larca yıl önceden belirleyebilir. Önlemek mümkün olmazsa, felaketten sağ kalan olursa, onların nasıl yaşayacağı hakkında yeni sosyal yasalar, yeni teknolojiler, geliştirilebilir.