Büyük fırsat! Devlet vatandaşa ücretsiz ev veriyor! İşte bedava ev verilen evler...

Birinin size bedava ev verme olasılığını muhtemelen hayatınızda hiç düşünmemişsinizdir. Bir de bu ev Japonya'daysa… Peki nasıl oluyor ve daha da önemlisi neden bu evler bedavaya veriliyor? Evlerin sayısı Japonya'da artık o kadar fazla ki, yeterince insan olmadığı için bu evlerden bazıları boşta kalmaya başladı. Japonya Politika Forumu'na göre 2013 yılında 61 milyon ev ve 52 milyon hane vardı. Ve açıklamaya göre bu durum daha da kötüye gidiyor. Nüfus ve Sosyal Güvenlik Ulusal Enstitüsü'ne göre, Japonya nüfusunun 2065 yılında 127 milyondan 88 milyona düşmesi bekleniyor.

Giriş Tarihi 19 Şubat 2020, 09:46 Güncelleme 19 Şubat 2020, 09:46
Büyük fırsat! Devlet vatandaşa ücretsiz ev veriyor! İşte bedava ev verilen evler...

İÇİNDEKİLER

Hepimizin bildiği üzere Japonya dünyadaki en ilginç ülkelerden biri… Kendilerine has kültürleri, muhteşem yemekleri, teknoloji konusundaki başarılarıyla hep popülerler. Evlerin sayısı Japonya'da artık o kadar fazla ki, yeterince insan olmadığı için bu evlerden bazıları boşta kalmaya başladı. Japonya'daki bedava evler yabancılara da açık! Yani Japonya'daki boş ve bedava evler sadece Japonlar için değil. İtalya'da Sicilya'nın Cammarata kasabası'nda da taşınanlara evler bedava. Peki Türkiye'de de kırsal kesimde birçok ev ve bina atıl durumda. Kırsal kesime göçü teşvik için bu uygulama Türkiye'de de yapılabilir mi?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Buraya taşınana ev bedava!

İlginç ve bir o kadar da anlamlı olan bu haber İtalya'dan geldi. İtalya'nın güneyinde bulunan ve Akdeniz'in en büyük adası olan Sicilya'daki Cammarata kasabası bölgedeki diğer pek çok yerleşim gibi azalan nüfus sorunuyla karşı karşıya. İtalya'nın güneyinde önemli bir sorun haline gelen göç ve yaşlanan nüfusa karşı birbiri ardına açıklanan teşvik paketlerine Cammarata da dahil oldu. Buna göre Cammarata'ya taşınacak herkese bedelsiz bir şekilde ev verilecek.

Sicilya'nın tarihi kasabalarından biri. Yedi bin kişinin yaşadığı kasaba bir süredir göç sorunuyla karşı karşıya. Kasabanın hızla azalan nüfusu için yerel yönetim harekete geçti. Palermo'ya 60 kilometrelik bir mesafede bulunan ve pek çok binasının geçmişi Ortaçağ'a uzanan Cammarata, Güney İtalya'nın pek çok yeri gibi azalan nüfusunu arttırmak için teşvik programı başlattı. Zungoli ve Sambuca gibi kasabalardan sonra bölgeye özellikle genç nüfus çekmeyi amaçlayan Cammrata, kasabaya yerleşenlere bedelsiz bir şekilde ev vermeyi vaat ediyor. Cammrata Valisi Vincenzo Giambrone'nin hayata geçirdiği bu teşvikten yararlanmam tek şartı var. Kasabaya kalıcı olarak yerleşmeyi kabul etmek.

Japonya'da bedava ev

127 milyon nüfuslu Japonya'da halkın kentlere göç etmesi sebebiyle Akiya adı verilen hayalet evler ortaya çıktı. 2040 yılında Japonya'da halihazırda mevcut 900 kadar kent ve kasabanın tamamen boşalmış olacağı düşünülüyor. İşte bu sebeple Japonya hükümeti, hayalet kent oluşumunun önüne geçmek için ücretsiz ev dağıtma kararı aldı. Hayalet kentlerden birisi de başkent Tokyo'ya iki saat mesafede yer alan Okutama.

Hayalet kentlerin önüne geçmek için 2014 yılında Okutama pilot bölge olarak seçildi. 1990'lı yılların sonunda yoğun göç veren Okutama bugün 5 bin 200 nüfusa sahip. Okutama'da başarı sağlanmasının ardından uygulamanın ülke geneline yayılması kararlaştırıldı. Akiya sistemi kapsamında ücretsiz ev sahibi olmak isteyen kişilerin 40 yaşın altında olması ve bu kişilerin 18 yaşının altında en az bir çocuğa ve 50 yaşın altında bir eşe sahip olması gerekiyor. Şartları karşılayan kişiler ücretsiz olarak sahip olduğu evleri de restore etmek durumunda.

İkinci Dünya Savaşı ve 1980'lerde ekonomik durum sonrası Japonya genelinde nüfus patlaması yaşandı. Nüfus patlaması sebebiyle konut sektöründe ciddi bir büyüme gözlemlendi.

Fakat Japonya'da günümüzde konut sayısı talepten oldukça fazla olduğu için çok sayıda ev boş kalıyor.