İlk cemre ne zaman düşecek? Cemre havaya ne zaman düşer? 2020 cemre tarihleri

İlk cemre havaya ne zaman düşecek? Cemre düşme tarihleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Üç aşamada gerçekleşen cemrenin ilki havaya, ikincisi suya, üçüncüsü ise toprağa düşer. Sıcak havalara hasret kalan vatandaşlar, cemre tarihlerini araştırıyor. Peki, ilk cemre ne zaman düşecek? Cemre havaya ne zaman düşer? 2020 cemre tarihleri...

Giriş Tarihi 03 Şubat 2020, 12:43 Güncelleme 03 Şubat 2020, 12:43
İlk cemre ne zaman düşecek? Cemre havaya ne zaman düşer? 2020 cemre tarihleri

İÇİNDEKİLER

Cemreler ne zaman düşer? Halk arasında kıştan bahara geçisin sembolü olan ve sıcaklıkların artmasını ifade eden üç cemreden ilki havaya düşecek. Şubat ayına girmemiz ile birlikte cemre tarihleri gündeme gelmeye başladı. Arapça kökenli bir kelime olan "cemre", "Ateş, "kor" anlamlarına geliyor. Peki, ilk cemre ne zaman düşecek? Cemre havaya ne zaman düşer? 2020 cemre tarihleri...

CEMRELER NE ZAMAN DÜŞÜYOR?

Cemre düşme olayı 3 aşamada gerçekleşmektedir. Cemrenin ilki havaya, ikincisi suya, üçüncüsü toprağa düşer.

İşte 2020 cemre tarihleri:

İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek.

İkinci cemre 26-27 Şubat'ta suya düşecek.

Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek.

CEMRE NEDİR?

Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır.

Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır.

Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere 'cemreviye' denilmektedir.

HALK TAKVİMİNİN CEMREYLE İLİŞKİLİ ATASÖZLERİ

Prof. Dr. Oğuz, tabiatı gözlemleyen halkın bu konuda birçok atasözü ürettiğini belirterek, "Ağustos soğuya soğuya kışı getirir, şubat ılıya ılıya yazı getirir" gibi atasözlerinin cemrelerle başlayan ısınmaya yönelik bir gözlemin sonucu olduğunu aktardı.

Geceyle gündüzün eşitlendiği 21 Mart'tan yani "nevruz"dan sonra gündüzlerin uzamaya başladığını söyleyen Oğuz, şunları kaydetti:

"Halk, 'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır' diyerek cemrelerin yaz için yeterli olmadığını gözleme dayalı olarak ifade eder. 'İstersen yazı, bekle Hıdırellez'i' atasözü veya 'Mayıs ayı gelende dağlarda kar olur mu?' türküsü halkın tabiata yönelik bu gözleminin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Nitekim bizim 'bahar bayramı' olarak tanıdığımız Hıdırellez, aslında halk takviminde cemrelerin düşüşünden başlayarak kışın ve eski yılın bitişinin, yazın ve yeni yılın gelişinin kutlanmasıdır."