Gıda terörü "pes artık" dedirtti! Süte çamaşır suyu kattılar...

Tek derdi para kazanmak olan bazı kişiler, yediğimiz içtiğimiz gıdalardan üç beş kuruş daha fazla kazanabilmek için bin bir çeşit hileye başvuruyor. Gıda terörü özellikle süt, peynir, tereyağ ve bal gibi hayvansal ürünlerde görülüyor. Uzmanlar tüketicilerin dikkatli olmasını isterken, gıda teröristlerinin süte çamaşır suyu bile kattığını söylüyor.

Giriş Tarihi 17 Aralık 2019, 14:44 Güncelleme 17 Aralık 2019, 14:49
Gıda terörü pes artık dedirtti! Süte çamaşır suyu kattılar...

İÇİNDEKİLER

Gıda üretiminde yeni dönem başlıyor. Gıdada taklit ve tağşiş yapanlara uygulanan para cezası ve teşhir istenilen sonucu vermeyince Tarım ve Orman Bakanlığı daha sert tedbirler almak için düğmeye bastı. Yeni düzenlemeye göre hileli yöntemlerle ürün imal ederek piyasaya sürenlere hapis cezası verilmesi gündemde. İlk cezadan sonra 2 yıl içinde sahtekârlığı devam ettiren işletmecilere hapis ve faaliyetten men cezası verilecek. Neredeyse her gıdada hilenin yapılabildiğini anlatan Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Uzmanı Prof. Dr. Özer Ergün, "Bazı hileler masum gibi görünse de gıdada hile asla kabul edilebilecek bir durum değil" diye konuştu.

Tüketicinin rahatsızlanmasına hatta hayatına mal olacak bu tip sahtekârlıklara karşı devletin sıkı önlemler alması gerektiğinin altını çizen Özer, tüketicileri şu sözlerle uyardı: "Özellikle bal, kıyma, et, süt ürünleri, zeytinyağı ve tereyağı gibi gıdalarda çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Bugün kaliteli bir balın kilosu 50 – 70 TL'den aşağı olamaz. Ancak ballara glikoz ve mısır şurubu katılarak ucuz bal elde ediliyor ve 15 – 20 TL'ye kadar satılabiliyor. Direkt bala bakıldığında hileli olduğu anlaşılmaz. Ancak markalı ballar tercih etmeye dikkat edilebilir. Ayrıca tereyağlarda margarin ya da ucuz sade yağ kullanan bazı firmalar var.

Zeytinyağlara daha ucuz ayçiçek yağı, palm ya da kanola yağı katılıyor. Et ürünlerinde de kıymaya cok fazla yağ ya da sakatat eklenerek kalite düşürülüyor ve fiyat aşağı çekiliyor. Sokakta satılan çiğ süte tentürdiyot, hatta çamaşır suyu konularak çabuk bozulması engelleniyor.

Kaşar peyniri son kullanma tarihini doldurmasına yakın piyasadan toplanıp eritme peynir yapılıyor. İnek sütünden peynir yaparak koyun ya da manda peyniri diye satmaya çalışan da var. Vicdanı olmayan, gözünü para hırsı bürümüş bazı üreticiler bunları yapıyor maalesef. Onları bu işten caydırabilmek için devletin uyarıları faydasız kaldığında faaliyetten men veya gerekiyorsa hapis cezası vermesi ve bunları da para cezasına çevirmemesi gerekiyor."

"HİJYENİK, GÜVENİLİR ÜRÜN VE MEKAN PEŞİNDE OLMALIYIZ"
"Ne yediğini biliyor musun?" sloganıyla tüketicilerin kullanımına sunduğu yeni projesi 'Bisorye'i anlatan Ergün, "Tüketiciler bu tür sahtekârlıklara karşı artık bilinçleniyor. Hijyen standartları yüksek ve güvenilir restoran, gıda işletmesi arıyorlar. Bu noktada yardımlarına Bisorye yetişiyor. Akıllı telefonlarına yükledikleri uygulama ile kendilerine en yakın Bisorye denetiminden geçmiş ve bu logoyu kullanmaya hak kazanmış işletmeleri görebilecekler. 100 üzerinden 70 puan ve üzeri alan işletmeler de 'Bisorye Hijyenik Lezzetler Haritası'nda gösteriliyor. Ticari amaç güdülmeyen bu uygulamayı tüm tüketicilerimiz kullanabilirler." dedi.