Diyanet: Aşure Günü neler yapılmalı? Aşure Günü'nün fazileti nedir? Aşure Günü okunacak dualar

Bugün Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü... Aşure, paylaşmanın ve dayanışmanın, birlik ve beraberliğin simgesidir. Aşure tatlısı sofralarda yerini alacak. Diyanet'ten alınan bilgilere göre, aşure günü ile ilgili merak edilenleri haberimizden görüntüleyebilirsiniz. Peki, Aşure Günü neler yapılmalı? Aşure Günü'nün fazileti nedir? Aşure Günü okunacak dualar neler?

Giriş Tarihi 09 Eylül 2019, 08:35 Güncelleme 09 Eylül 2019, 08:35
Diyanet: Aşure Günü neler yapılmalı? Aşure Günü’nün fazileti nedir? Aşure Günü okunacak dualar

İÇİNDEKİLER

Aşure Günü hangi ibadetler yapılmalı? Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günü idrak ediliyor. İslam'a göre, Aşure Günü, Müslümanların hem ibadet hem de sosyal içerikli hayır-hasenat yapma bakımından büyük bir faaliyet içinde olmaları gerekiyor. Peki, Aşure Günü neler yapılmalı? Aşure Günü'nün fazileti nedir? Aşure Günü okunacak dualar neler? İşte konu ile ilgili detaylar...

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILMALI?

1. (Farz namazlar dışında nâfile) Namaz (kılmak),

2. Oruç tutmak,

3. Sıla-i rahim (akrabayı arayıp sormak)

4. Sadaka vermek,

5. (Boy abdesti) Gusül (almak),

6. Sürme çekmek,

7. Bir âlimi ziyâret etmek,

8. Bir hastayı ziyaret etmek,

9. Yetim başı sıvazlamak,

10.Çoluk çocuğa bolluk yapmak,

11.Tırnak kesmek,

12.Bin kere İhlâs Sûresi okumak. (Mâü'l-ayneyn, Na'tü'l-bidâyât, sh:166-167)

AŞURE GECESİNİ İHYA ETMENİN FAZİLETİ

Aşure gecesi ihyası müstehab olan gecelerdendir. Nitekim Ebû Hüreyre'den (R.A.) rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Her kim o günde oruç tutarsa, kırk seneye keffâret olur (o kadar günahı da olsa silinir). Aşure gecesini ihyâ edip de o günde oruçlu sabahlayan kimse, (çok kolay öleceği için) öldüğünde nasıl öldüğünü bilmez."

Hazreti Ali'den (R.A.) rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Her kim aşure gecesini (ibâdetle, zikirle, namaz ve duâlarla geçirerek) ihya ederse, Allâh-u Te'âlâ da onu dilediğince ihyâ eder."

Allâh-u Te'âlâ'nın meşîeti (dilemesi) sonsuz olduğuna göre, bu geceyi ihyâ edenin iki cihanda nihâyetsiz sûrette ihyâ olacağı, âbâd olacağı, her türlü murâdına nâil olup, her korkusundan emin olacağı âşikârdır. Bu müjde sınırlı kılınmayıp Allâh-u Te'âlâ'nın sonsuz dilemesine havâle edilirse artık onun sınırını kim çizebilir?!

Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim âşûrâ gecesini (ibâdetle, zikirle, namaz ve duâlarla geçirerek) ihyâ ederse, sanki o kişi Allâh-u Te'âlâ'ya semâvât ehlinin ibâdeti kadar ibâdet etmiş gibi olur."

AŞURE GÜNÜ GERÇEKLEŞEN OLAYLAR

– Hazret-i Adem'in (a.s.) tevbesi bu günde kabul edilmiştir.

– Hazret-i Nuh'un (a.s.) tufandan kurtulup, gemisinin selamete erdiği gündür. Demek ki bugün Nuh'un (a.s.) 950 sene süren çilelerle dolu tebliğ hayatındaki sabır ve sebatını tefekkür günüdür.

– Hazret-i İbrahim'in (a.s.) Nemrut'un ateşine atılıp Cenab-ı Hakk'ın lûtfuyla kurtarıldığı gündür. Demek ki bugün Hakk'a dostluk yolunda karşılaştığımız ilahi imtihanlardaki halimizi muhasebe etme günüdür.

– Hazret-i Musa'nın(a.s.) Firavun'un zulmünden kurtulduğu gündür.

– Hazret-i Yusuf'un (a.s.) zindandan kurtulduğu gündür. Demek ki bugün, büyük saadetlerin, büyük çilelerden sonra geldiğini idrâk etme günüdür.

Hazret-i Eyüp'ün (a.s.) hastalık ve imtihanlardan kurtulduğu gündür.

İslam tarihinin gördüğü en acı felaketlerden biri olan, Peygamber Efendimiz'in aziz torunu Hazret-i Hüseyin'in (r.a.) hunharca katledildiği gündür.

MUHARREM AYI ORUCUNA DAİR HADİSLER

Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Peygamber Efendimiz Hadis-i Şeriflerde bu konunun önemini şöyle vurgulamıştır: "Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur." (Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî)

Bir zat Peygamberimiz Efendimize geldi ve sordu:

"Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"

Peygamberimiz, "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu. (Tirmizî, Savm: 40)

"Aşura gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."(Tirmizî, Savm: 47)

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" (İbni Mâce, Sıyam: 43)